Auksas jau nebėra saugus prieglobstis

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2013-07-10 15:32 Komentarai: (0)
Visi argumentai, kuriais remiantis buvo teigiama, jog auksas - tai saugus prieglobstis, prarado savo reikšmę ir galią, tvirtina Chart Prophet Capital kompanijos pagrindinis investicijų strategas Yoni Jacobs.

Paskutinis aukso kainos pakilimas, anot jo, nieko nekeičia. Priežastys, dėl kurių auksas buvo laikomas patraukliu, t.y. besivystančios rinkos, aukso kasyklas valdančių kompanijų akcijos, doleris bei infliacija, tiesiog išnyko.

Geras pavyzdys yra paplitęs įsitikinimas, kad aukso kaina yra susieta su situacija besivystančiose rinkose. Augant besivystančių šalių gyventojų pajamoms, tuo pačiu ten turėjo didėti aukso paklausa. Yoni Jacobs atkreipia dėmesį, kad šiais metais sparčiai augančių šalių akcijų rinkoms sekasi prasčiau nei išsivysčiusių šalių akcijų rinkoms. Palyginimui, nuo šių metų pradžios S&P 500 indekso vertė jau ūgtelėjo beveik šešiolika procentų, na o Kinijos akcijų rinkos pagrindinio indekso Shanghai Composite vertė per tą patį laikotarpį susitraukė 11.5 procentais.

Panašiai yra ir su aukso kasyklų kompanijų akcijomis. Paprastai būdavo taip, jog aukso kasyklas valdančių kompanijų akcijos pabrangdavo anksčiau nei imdavo brangti auksas. Chart Prophet Capital kompanijos pagrindinis investicijų strategas atkreipia dėmesį, kad 2011 metais kai ėmė brangti auksas, šio metalo kasyklas valdančių kompanijų akcijos judėjo horizontaliame trende. Jis pabrėžia, jog tai buvo įspėjimas, kad aukso kaina neturėtų augti. Per paskutines 52 savaites aukso kasyklas valdančių kompanijų bendras akcijų indeksas susitraukė net 47 procentais.

Yoni Jacobs taip pat prisiminė ir apie aukso ryšį su dolerio verte, t.y. kai doleris silpnėja, auksas brangsta, ir atvirkščiai. Nuo 2011 metų gegužės doleris pabrango septyniolika procentų, tad lūkesčiai, jog auksas pabrangs, gali būti klaidingi.

Na ir galiausiai minimas strategas priminė, kad šiuo metu infliacija mažėja ir be to galime sulaukti netgi defliacijos, o tai neigiamai paveiktų visas turto klases, tuo pačiu ir auksą. Yoni Jacobs mano, kad dabar pirkti auksą, tai nėra protingas žingsnis.

Chart Prophet Capital kompanijos pagrindinis investicijų strategas prognozuoja, kad per artimiausius 3 - 5 metus aukso kaina gali nukristi net iki 700 dolerių už unciją.

Šiuo metu rinkoje už unciją aukso yra mokama po 1255.85 dolerius, arba 0.53 procentais daugiau nei vakarykštės prekybos sesijos metu. Nuo šių metų pradžios šis vertingas metalas jau spėjo atpigti ketvirtadaliu.
 
Dar nėra komentarų