Finansų analitikų asociacija prognozuoja palankų laikotarpį konservatyviems pensijų fondams

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: JT Naujienos Data: 2007-11-20 14:06 Komentarai: (0)
Finansų analitikų asociacija tęsdama pensijų fondų tyrimus atliko antros pakopos pensijų fondų (PF) rezultatų analizę. Tyrime analizuojami pagrindiniai veiksniai, turėję įtakos konservatyvių PF pelningumui, įvertinamos šių fondų ateities perspektyvos. Finansų analitikų asociacija taip pat pateikia savo pasiūlymus kaip tobulinti konservatyvių PF veiklą.

Konservatyvių fondų pagrindinis tikslas – išsaugoti daugelį metų kauptų investicijų vertę. Todėl konservatyvių fondų investicijoms yra taikomi griežti apribojimai – leidžiama investuoti tik vyriausybių obligacijų rinkoje. Dėl šios priežasties, konservatyvių fondų pelningumas yra palyginti mažas

Finansų analitikų asociacijos ekspertų nuomone, visuomenei susirūpinimą keliantį mažą konservatyvių pensijų fondų pelningumą per pirmus trejus veiklos metus lėmė reikšminga pradinio mokesčio įtaka kaupimo pradžioje bei nepalankūs palūkanų svyravimai 2006 ir 2007 metais. Tačiau net per palyginti trumpą investavimo istoriją, konservatyvūs atliko savo paskirtį – uždirbto pelno svyravimai buvo mažesnį nei akcijų fondų.

„Tikėtina, kad ateinantys treji metai konservatyviems pensijų fondams turėtų būti palankesni dėl palaipsniui mažėjančios pradinio mokesčio įtakos ir laukiamos euro palūkanų augimo laikotarpio pabaigos“,– sakoma Finansų analitikų asociacijos tyrime.

Finansų analitikų asociacija siūlo leisti konservatyviems fondams investuoti į akcijų rinkas iki 10 proc. fondo vertės – tai padidintų vidutinį pelningumą ir leistų sumažinti riziką konservatyviuose fonduose.

Finansų analitikų asociacijos ekspertai taip pat rekomenduoja riboti konservatyviuose fonduose neapdraustas investicijas kitomis valiutomis nei litas ir euras iki 10-20 proc. fondo vertės.

Tuo tarpu konservatyvių pensijų fondų valdymo mokesčio sumažinimas, Finansų analitikų asociacijos nuomone, keltų neigiamo poveikio grėsmę fondų valdymo ir informacijos pateikimo kokybei.

Finansų analitikų asociacijos ekspertai rekomenduoja gyventojams, siekiantiems mažinti investavimo riziką, likus keleriems metams iki pensijos, lėšas kaupti konservatyviuose pensijų fonduose. Tokiu būdu ilgai kauptos lėšos bus apsaugotos nuo galimų ženklių nuostolių akcijų rinkose išėjimo į pensiją momentu. Taip pat ekspertai atkreipė dėmesį, kad pastaruosius keletą metų uždirbamas didelis pelnas akcijų rinkose nėra nuolatinis ir yra susijęs su atitinkamai aukštesne investavimo rizika.
 
Dar nėra komentarų