JAV ekonomika sulėtės jau per ketvirtąjį ketvirtį

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: JT Naujienos Data: 2007-11-20 12:54 Komentarai: (0)
Skausmingas nuosmukis nekilnojamo turto rinkoje kartu su kreditų krize nusmukdys JAV ekonomiką per ketvirtąjį šių metų ketvirtį ir taip pat įtakos ekonomikos lėtėjimą 2008 metais. Visa tai reiškia, kad recesijos rizika padidėjo, skelbiama JAV analitikų ekonomikos prognozėse.

Nacionalinė JAV verslo ekonomikos asociacija prognozuoja, kad per ketvirtąjį šių metų ketvirtį šalies ekonomika išaugs tik 1,5 procento. Jei tokios prognozės pasitvirtins tai bus staigus sulėtėjimas nuo 3,9 proc. augimo liepos – rugsėjo mėnesiais. Prognozuojama, kad per visus 2007 metus JAV ekonomika paaugs 2,1 proc. – lėčiausiai nuo 2002 metų.

Tačiau nors analitikai ir prognozuoja didesnę recesijos galimybę dėl kreditų rinkų, nekilnojamo turto nuosmukio bei energetikos kainų, vis dėlto toks didelis nuosmukis nėra numatomas.

Federalinis rezervų bankas siekdamas sušvelninti krizės poveikį rugsėjo mėnesį 50 bazinių punktų sumažino palūkanų normą, o spalį palūkanos buvo sumažintos dar 25 punktais ir dabar jos siekia 4,5 procento. Nacionalinės verslo asociacijos analitikų nuomone palūkanos šiais metais ir kitais metais nebebus mažinamos.

Analitikai prognozuoja, kad šiais metais vartotojų kainų indeksas išaugs 2,8 proc., o kitais metais sulėtės iki 2,5 procento.
 
Dar nėra komentarų