Atverta galimybė rinkos formuotojų veiklai bei sukurtas emitentų stebėjimo statusas

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: VPK Data: 2006-11-09 14:52 Komentarai: (8)
Vertybinių popierių komisija 2006 m. lapkričio 9 d. nutarimu patvirtino akcinės bendrovės „Vilniaus vertybinių popierių birža“ prekybos taisyklių pakeitimus ir papildymus.

Pagrindinis taisyklių pakeitimo tikslas įtvirtinti naują institutą – rinkos formuotojus ir nustatyti galimybę VVPB emitentams taikyti stebimojo statusą, taip pat suderinti taisykles su kitais teisės aktais.

Rinkos formuotojai pagal pasirašytą sutartį su VVPB kiekvieną prekybos dieną turės teikti pavedimus pirkti ir parduoti konkrečius vertybinius popierius siekiant padidinti investuotojams galimybę prekiauti šiais vertybiniais popieriais. Rinkos formuotojai galės palaikyti investuotojams įdomios bendrovės, kurios akcijų rinka nėra likvidi, pastovią akcijų pasiūlą ir paklausą. Rinkos formuotojais galės tapti tik tie Biržos nariai, kurie turi teisę vykdyti pavedimus įsigyti arba perleisti vertybinius popierius savo sąskaita, t.y. A kategorijos finansų maklerio įmonės ir bankai.

Siekiant atkreipti vertybinių popierių rinkos dalyvių dėmesį į su emitentu ar jo išleistais vertybiniais popieriais susijusias svarbias aplinkybes ar faktus, VVPB emitentams galės taikyti stebimojo statusą ir apie tai viešai skelbti prekybos sistemoje ir VVPB interneto tinklalapyje.

VVPB turės teisę suteikti emitentui stebimojo statusą, jeigu emitentas keičia veiklos pobūdį, kuris gali turėti reikšmingą poveikį pačiam emitentui ir jo vertybiniams popieriams, emitentas nesilaiko VVPB prekybos taisyklių ar nevykdo jam nustatytų pareigų, emitento ekonominė ir (arba) teisinė padėtis gali kelti grėsmę investuotojų interesams, jei to pareikalautų VPK, taip pat dėl kitų priežasčių, kai stebimojo statuso suteikimas emitentui yra būtinas norint apsaugoti investuotojų interesus, ir kt.

Detaliau apie pakeitimus galima pasiskaityti šiame dokumente: VVPB prekybos taisykliu pakeitimai.doc

Patvirtinti pakeitimai įsigalios kitą dieną po jų paskelbimo „Valstybės žiniose“.
 
1.   Parašė Vytis   2006-11-09 21:45  

Nelabai suprantu kokia nauda buti tuo rinkos formuotoju. Kiek suprantu jie supirkines krentancias akcijas o pardavines kylancias. Investuojant pagal tokia strategija dazniausiai minusas gaunasi.

 
2.   Parašė siMS   2006-11-09 22:15  

Jie statys pirkimo ir pardavimo pavedimus, kad padidintų likvidumą.

 
3.   Parašė Vytis   2006-11-09 22:17  

Tiek dar suprantu, bet kokia jiems iš to nauda? Mano galva tai jiems nuostolinga tokia veikla, ar klystu?

 
4.   Parašė newbie   2006-11-12 02:45  

Jei teisingai supratau (visą dokumentą tingėjau skaityt), tai kažkas pasidarė labai šiltas vietas. Net iš pavadinimo aišku (angl. market maker), kad manipuliuodami vadinamų nelikvidų kaina/kiekiu turės didelius pelnus ilgesniuoju laikotarpiu. Gali trumpu periodu išokt į neženklų minusiuką, bet tik momentinį. Vytis pažiūrėk kad ir į pvz.Gazprom. Tai tipiškas market maker'is - dujas Baltarusijai parduoda viena kaina, Lietuvai kita, Vokietijai dar kita-kiekvienas moka tiek, kiek pajėgia. O superka dujas iš kokio Azerbaidžano ar Kazachstano atitinkamai - pagal aniems priimtiną kainą (vis geriau negu deginti). Ar turi Gazprom'as pelną?

 
5.   Parašė Vytis   2006-11-12 11:43  

Visvien čia man galai nesueina. Tai jei iš to galima turėti pelnus ilgesniu laikotarpiu, tai kodėl dabar niekas neužsiima tokia veikla? Juk ir šiuo metu nieks nedraudžia supirkinėt ir pardavinėt didesnius kiekius tu vadinamų nelikvidžių akcijų. Kodėl tokia "aukso kasykla" nepasinaudoja koks dėdulė su labai stora pinigine?

 
6.   Parašė newbie   2006-11-12 14:19  

Per mažai laiko domiuosi akcijom, kad atsakyčiau. Bet manau, kad VVPK kol kas tą daryti iki dabar oficialiai draudė. O ar kas nors to nedarė - geras klausimas. Per tuos kelis mėnesius, kol stebiu VVPB, kai kurie nelikvidai irgi elgėsi įdomiai - per pora dienų šoka vos ne 10% ir per sekančią savaitę grįžta į buvusį kainos lygį. Kada tai pasikartoja kelis kartus toj pačioj akcijoj, irgi sukelia visokių minčių.

 
7.   Parašė Vytis   2006-11-14 13:45  

Na tai teks palaukt tu MM ir tada pamatysim jų teikiamą naudą. Tik įdomu smulkiems, stambiems ar visų kalibrų investoriams iš to bus naudos? Kažkodėl įtariu kad tik stambesniems, nes smulkieji praras galimybę su mažom apyvartom uždirbti ant staigių nelikvidų svyravimų

 
8.   Parašė Vytautas   2006-11-17 12:41  

Tikrai keista, kai stebint rinka "issisoka" viena ar kita pozicija , kuri buvo "minuse". Tokiu atveju norisi prisipirkti, taciau kita diena kaip ir newbie rase, pozicija atgauna pradini statusa. Jei toks rimtesnis "manipuliavimas" pasireikstu ilgesni laika - tai yra didele tikimybe, kad ir be jokiu geru imones naujienu prasides akciju pirkimo banga... o kas is to islos? Tik tas, kas "manipuliuos"...