Talino biržoje savaitė prasidėjo indekso smuktelėjimu

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: JT Naujienos Data: 2007-11-12 17:16 Komentarai: (0)
Estijos ir Latvijos akcijų biržose savaitė prasidėjo indeksų smuktelėjimais žemyn. Talino OMXT nusileido 0,19 proc., o Rygos OMXR – 0,64 procento. Europos ir Azijos akcijų rinkose pirmadienis taip pat nebuvo sėkminga diena. Dauguma didžiųjų rinkų indeksų fiksavo neigiamas reikšmes.

Talino biržoje prekyba nebuvo aktyvi. Pabrango 8, o atpigo 7 bendrovių akcijos, tačiau pigusios bendrovės turėjo didesnę įtaką biržos indeksui. Viso buvo perleista akcijų už 8,863 mln. eurų, sudaryti tik 241 sandoriai. Didelę apyvartą sugeneravo vienas didelis – beveik 7 mln. eurų - tiesioginis sandoris.

Tarp brangusių ir biržai smukti neleidusių bendrovių pirmadienį labiausiai išsiskyrė „Tallinna Kaubamaja“ bei „Baltika“ bendrovės, kurių akcijos atitinkamai pabrango 1,28 ir 3,16 procento. Taip pat didelių kilimu pasižymėjo „Eesti Ehitus“ akcijos pabrangusios 3,84 procento. „Tallinna Kaubamaja“ paskelbė trijų ketvirčių veiklos rezultatus. Bendrovės pelnas išaugo 60 proc., o pajamos 41 procentu. Be to bendrovė paskelbė apie tolimesnę plėtrą Baltijos šalyse. „Baltika“ akcijų brangimą sieti su investuotojų siejamais lūkesčiais dėl sėkmingo paskutiniojo ketvirčio. Analitikai šią akciją vertiną kaip pakankami pigią ir patrauklią pirkti.

Pigusių tarpe šįsyk atsidūrė „Arco Vara“, „Olympic Entertainment Group“ bei „Tallink Grupp“ akcijos. „Arco Vara“ akcijų kaina krito 0,65 iki 1,53 eurų. Ekspertų vertinimais šios nekilnojamojo turto vystymo bendrovės akcijos taipogi yra nuvertintos, tą patį galima pasakyti ir apie „Tallink Grupp“, kurios akcijų vertė krito 0,95 proc. iki 1,04 euro. Ilga laiką iki prasidedant nuosmukiui Talino biržoje keltų bendrovės akcijos slankiojo ties 1,3-1,4 euro riba. Visumoje Talino biržos indeksas nuo šių metų pradžios jau yra kritęs 6,22 procento. Tikintis, jog rinka atsigaus, šiuo metu yra pakankamai geras momentas įsigyti kai kurių bendrovių akcijų. Dauguma bendrovių rodo gerus veiklos rezultatus, o akcijų pigimas yra lydimas bendro rinkos nuosmukio. Tačiau vis didėjantis nerimas ir svyravimai pasaulinėse rinkose artimiausiu nežada ramios ateities. Kita vertus aktyviai rinkoje prekiaujantiesiems tokie svyravimai yra galimybė uždirbti greitus pelnus.

Latvijos biržoje akcijų buvo perleista už 147 tūkst. latų. Didžiausių problemų indeksui pridarė „Olainfarm“, „Ventspils“ bei „Liepajas Metalurgs“ akcijų pigimai. Latvijos rinkai artimiausiu metu neprognozuojama šviesesnė ateitis. Ekonominės šalies problemos vis labiau atbaido rimtesnius investuotojus. Latvijos bėdos gali reikšmingai paveikti ir kaimynines – Estiją ir Lietuvą, kadangi visos šios valstybės susiję prekybiniais ryšiais. Beje Baltijos seseris kamuoja tos pačios makroekonominės problemos – einamosios sąskaitos deficitas, infliacija, gali pasireikšti nekilnojamojo turto kainų kritimas.
 
Dar nėra komentarų