Finansų institucijos buvo nepasirengusios MIFID direktyvai

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: JT Naujienos Data: 2007-11-12 16:07 Komentarai: (0)
Nuo lapkričio 1 dienos Europos Sąjungoje įsigaliojo finansų instrumentų rinką bei investavimo tvarką keičianti direktyva (MIFID), kurioje nemažai priemonių, užtikrinančių didesnę nei iki šiol investuotojų apsaugą. Kuriant su direktyva susietus dokumentus aktyviai dalyvavusi Europos Parlamento narė Margarita Starkevičiūtė sako, kad nors Lietuvos valstybinės institucijos reikalingus darbus atliko, šalyje veikiantys bankai ir finansų bendrovės iki lapkričio nespėjo pasirengti direktyvos įgyvendinimui.

Direktyva iš esmės reformuoja Europos Sąjungos investicinių paslaugų rinką. Pagal šį dokumentą naikinami popierių biržų monopoliai, bendrovėms suteikiama teisė teikti investavimo paslaugas visose Europos Sąjungos šalyse, be papildomų sąlygų. Naujoji investuotojų apsaugos ir finansinių institucijų interesų konfliktų tvarka taip pat suteikia daugiau garantijų neprofesionaliam paslaugos gavėjui nesėkmės atveju. Be to, apibrėžiama ir nauja klientų pavedimų vykdymo tvarka, kuri numato, jog klientui turi būti siūloma pavedimus atlikti geriausiomis visose rinkose esamomis sąlygomis.

Kita vertus, apie naująją tvarką Lietuvos gyventojai nebuvo įspėti arba jiems oficialiai buvo pranešta tik likus porai dienų iki direktyvos įsigaliojimo, nors nuo lapkričio 1 dienos visi investuojantys jau turėjo būti pasirašę naują sutartį.

Dabar investicijų konsultantai privalo klientams pateikti sąrašą rinkų, kuriose jie gali pirkti ir parduoti investicinius produktus, paaiškinti ne tik tam tikrų investicinių paslaugų privalumus, bet ir trūkumus, pateikti visą informaciją apie vykdytas ir vykdomas paslaugas, kad investuotojas tiksliai žinotų už ką moka. Naujoji Europos Sąjungos direktyva įpareigoja finansų konsultacijas teikiančius asmenys turėti atitinkamą kvalifikaciją patvirtinančius dokumentus.

Parlamentarė M.Starkevičiūtė sakė, kad kitose Europos Sąjungos šalyse apie naują investavimo paslaugų tvarką klientams buvo pranešta iš anksto, tuo tarpu nemaža dalis Lietuvos finansų institucijų klientų iki šiol nežino, kad kažkas pasikeitė.

M. Starkevičiūtė atkreipė dėmesį, jog finansinių paslaugų kategorijai priskiriamas ne tik investicinis draudimas, bet ir bendrovių, kurios vykdo didelį skaičių investicinių sandorių, veikla ir todėl turi veikti pagal naujoje direktyvoje numatytas sąlygas. Be to, parlamentarė pabrėžė, kad investicijų paslaugas teikiančios bendrovės turėtų ne tik asmeniškai klientams, bet ir reklamuodamos savo paslaugas žiniasklaidoje minėti ne tik privalumus, bet ir trūkumus bei galimas rizikas. O siūlydami investuoti į jų valdomus investicinius fondus turi informuoti klientus apie galimybę investuoti ir į kitus panašius kitų valdomus fondus.
 
Dar nėra komentarų