Ukrainos akcijų rinkos apžvalga

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: Finasta Data: 2007-11-07 17:05 Komentarai: (0)
Pasaulio bankas per artimiausius 4 metus, t.y. 2008-2011 m., planuoja kasmet investuoti į projektus Ukrainoje po 1 mlrd. JAV dolerių. Kasmet iš šios sumos apie 300-400 mln. JAV dolerių bus skiriama kaip paskola Ukrainos vystymo strategijai realizuoti, o likusios lėšos bus išduodamos kaip kreditai konkretiems investiciniams projektams vykdyti.

Ukrainos vyriausybė jau numatė ir patvirtino pagrindinius Ukrainos makroekonominius rodiklius 2008 metams: planuojamas BVP augimas turėtų siekti 7,2 proc., o infliacija – 6,8 proc.

Infliacijos augimą išprovokuos priešrinkiminių J. Timošenko bloko pažadų vykdymas - per 2 metus kompensuoti TSRS Taupomojo banko indėlius, o tam reikės net 123 mlrd. Ukrainos grivinų (UAH). Prie to, be abejo, dar prisidės išaugusios importuojamų žaliavų kainos.

Po korekcijos - sėkmingas spalis

Spalio mėnuo Ukrainos rinkai buvo sėkmingas. Indeksas PFTS per mėnesį pakilo beveik 14 proc. Didžiausias stimulas kilimui buvo pagaliau šalyje pasibaigusi politinė sumaištis bei įvykę parlamento rinkimai.
Dvi pirmąsias mėnesio dekadas indeksas PFTS kilo sparčiai, tačiau trečiąją, kai pradėjo strigti valdančios koalicijos sutarties pasirašymo procedūra, kilimas truputį sulėtėjo. Nors optimizmas Kijevo biržoje išsilaikė iki mėnesio pabaigos. Nuo metų pradžios indeksas PFTS pakilo 136 proc. Apyvarta akcijomis biržoje visą spalį buvo kaip niekad didelė ir siekė 1,32 mlrd. Ukrainos grivinų (1 UAH=0,47 LTL). Be akcijų šioje biržoje aktyviai prekiaujama įvairiomis obligacijomis, jų dalis bendroje apyvartoje siekė 66 proc.

Taip pat reikia priminti, kad korekcija Kijevo biržoje tęsėsi nuo liepos mėnesio iki rugsėjo pabaigos, likvidžiausios akcijos atpigo apie 20 proc. Tačiau dabar akcijų kainos ne tik pasiekė buvusį lygį, bet dar ir pakilo apie 3-7 proc.

Populiariausiomis spalio mėnesį biržoje buvo mašinų gamintojo „MZVM“ (+54,76 proc.) akcijos, apyvarta jomis siekė 23,62 mln. UAH. Be šių, į populiariausių akcijų trejetuką, įėjo energetikos bendrovės „Kievenergo“ (+50,64 proc.) bei lėktuvų motorų gamintojo „Motor sič“ (+36,55 proc.) akcijos.
Visiškomis biržos autsaiderėmis spalio mėnesį buvo banko „Ukrsocbank“ (-0,15 proc.) akcijos.

Radikalūs pokyčiai PFTS

Nuo spalio 29 d. Kijevo biržoje įvyko daug radikalių pasikeitimų. Pirmiausia įsigaliojo naujos taisyklės, pagal kurias iš trijų lygių listinguojamų bendrovių sąrašų liko tik du. Dabar pirmo lygio oficialiajame sąraše yra tik 13 vertybinių popierių – dešimties bendrovių akcijos ir 3 emitentų obligacijos (1 bendrovės ir 2 municipalinės).

Antro lygio sąraše – 118 vertybinių popierių: 21 bendrovės akcijos, 89 emitentų obligacijos ir 8 investicinių fondų vertybiniai popieriai. Į šiuos sąrašus nepakliuvo 678 vertybiniai popieriai, tarp kurių 313 bendrovių akcijos. Tačiau tai nereiškia, kad pastarosiomis akcijomis prekyba biržoje nevyks, visi šie vertybiniai popieriai figūruos einamajame sąraše.

Investuotojai Kijeve išliko aktyvūs

Paskutinę spalio savaitę investuotojai Kijevo biržoje buvo ypač aktyvūs, nepaisant to, kad pasaulyje nurimusios biržos laukė FED sprendimo. Indeksą PFTS (+1,85 proc.) į viršų tempė mašinų gamybos, metalurgijos ir kasybos bendrovių akcijos. Net lapkričio 1 d., kai Europos ir Amerikos biržos smigo žemyn, Kijeve investuotojai į tai visiškai nereagavo. Tik sekančią dieną išoriniai faktoriai truputį atšaldė investuotojų azartą ir biržos indeksas PFTS nukrito 0,69 proc.

Savaitės kilimo lyderėmis galima pavadinti vienintelio Ukrainoje krovininių automobilių gamintojo „Avtokraz“ (+61,6 proc.) akcijas. Investuotojų dėmesį jos patraukė paskelbus ambicingus bendrovės planus – 2008 m. padidinti gamybos apimtis 21,4 proc. (iki 5 tūkst. automobilių) ir investuoti į gamybą 4,8 mln. USD.

Brangstant koksui pasaulio rinkose, padidinto dėmesio susilaukė ir kokso - chemijos sektoriaus ukrainietiškų bendrovių akcijos. Šiuo metu tona kokso Ukrainoje kainuoja 280 JAV dolerių ir netrukus ji turėtų pakilti iki 300 JAV dolerių už toną. Investuotojai, tikėdamiesi didėsiančio šio sektoriaus kompanijų rentabilumo, aktyviau pradėjo domėtis jomis, todėl šoko aukštyn „ENMZ“ (+12,5 proc.), „ALKZ“ (+26,5 proc.), „YASK“ (+51,4 proc.), „ZACO“ (+27,7 proc.) bei „DNSS“ (+19,6 proc.) akcijų kursai.

Energetikos sektoriaus akcijos likvidžiausios

Jau tradiciškai šioje biržoje vienos iš likvidžiausių yra energetikos sektoriaus bendrovių akcijos. Ukrainos Nacionalinės elektroenergetikos reguliavimo komisijos posėdyje, energijos tiekimo kompanijos pristatė savo 2008 m. investicines programas. Remiantis jomis prioritetas bus teikiamas tiekimo tinklų vystymui ir tam bus skiriama 70 proc. planuojamų investicijų sumos. Jau dabar galima išvardinti kompanijas, kurios sulauks investuotojų dėmesio ir populiarumo artimiausioje ateityje, tai „PREN“ (investicijų suma 11,8 mln. JAV dolerių), „TOEN“ (investicijų suma 7,45 mln. JAV dolerių) ir „POON“ (investicijų suma 16,85 mln. JAV dolerių). Be šių bendrovių, dėmesio vertos ir įmonės „SMEN“ bei „ZHEN“, jų investicijų suma atitinkamai yra 3,07 mln. ir 8,7 mln. JAV dolerių.
Be to, Ukrainos Ministrų kabinetas patvirtino elektros tinklų vystymo programą iki 2012 m., kurioje numatyta į šią šaką vien 2008 m. investuoti iki 700 mln. JAV dolerių.

Ko tikėtis lapkritį?

Galima prognozuoti, kad lapkričio mėnesį, jei pagaliau nauja Ukrainos valdančioji koalicija bus suformuota, o užsienio rinkose padėtis bus daugmaž stabili, Kijevo biržoje investuotojai išliks aktyvūs. Likvidžiausių akcijų kursai dar turėtų pakilti 7-12 proc. Tačiau gali būti ir taip, kad „oranžinė“ koalicija vis dėlto nebus sudaryta (tam prielaidų yra), tuomet indeksas PFTS gali nukristi net žemiau 1050 punktų ribos (dabar 1180,35 p.)

Be to, išlieka rizika, kad užsienio investiciniai fondai, aktyviai investuojantys Ukrainoje, iškilus likvidumo problemai, pirmiausia išparduos besivystančių šalių, tame tarpe ir Ukrainos, bendrovių akcijas. Į šią rizikos grupę įeina energetikos, kai kurios metalurgijos, mašinų gamybos ir chemijos pramonės bendrovės.


-------------------------
Skaistuolė Misiūnaitė
Finansų analitikė
AB FMĮ „Finasta”
Konstitucijos pr. 23, Vilnius
Tel. +370 5 210 24 75
Faks. +370 5 278 68 38
Mob. +370 687 11 542
El. paštas skaistuole.misiunaite@finasta.lt
 
Dar nėra komentarų