Varšuvos biržos savaitinė apžvalga nr.14

» Straipsniai » Apžvalgos
Svarbiausių Lenkijos akcijų rinkos naujienų, rezultatų, debiutų bei kitų svarbių 2007m. 44 savaitės įvykių apžvalga
versija spausdinimui
Autorius: IT17 Data: 2007-11-04 20:23 Komentarai: (0)
Biržoje permaininga prekyba tęsėsi- taip galima apibūdinti šios, trumpesnės savaitės įvykius Varšuvoje. Savaitė Lenkijos biržoje prasidėjo indeksų pakilimais ir vyravo žalia spalva. Pirmadienį didžiųjų Varšuvos biržos kompanijų indeksas WIG20, netgi pasiekė savo visų laikų rekordą – 3917,87 punktus. Tačiau jau antroje savaitės pusėje, nepaisant to, kad Lenkijoje liko nepakeista bazinė palūkanų norma, investuotojų nuotaikos gerokai pašlijo. Varšuvos birža koreliavo su pasaulinėmis rinkomis ir buvo labiau veikiama įvykių iš už Atlanto, kur FED trečiadienį vakare, kaip ir buvo laukta sumažino bazine palūkanų norma 0,25% punktais. Tačiau šis sprendimas nesukėlė euforijos nei pačioje JAV nei kitose pasaulinėse rinkose.

Trumpesnė savaitė Varšuvos biržoje baigėsi visų pagrindinių indeksų kritimais, kurie bendrai per savaitę, tai pat pastebimai sumažėjo. Sąlyginai mažiausiai, -1.88% per savaitę prarado WIG20 indeksas, o per mėnesį jis pakilo analogiškai 1.88%. Panašiai, -1.90% ir -1.91% per savaitę sumažėjo vidutinių įmonių mWIG40 ir WIG indeksai, o per spalį jie didėjo atitinkamai 1.44% ir 1.57%. Daugiausia šią savaitę, -2.24% sumažėjo smulkiųjų įmonių sWIG80 indeksas, tačiau šis indeksas per spalio mėnesį sugebėjo daugiausiai pakilti, 1.92%. Tuo tarpu kitų regiono biržų indeksai per savaitę ir per mėnesį pasirodė kur kas geriau. Penktadienį Rusijos biržos RTS indeksas pasiekė aukščiausia tašką šiais metais, fiksuodamas visų laikų savo rekordą. Bendrai per savaitę jis padidėjo 1.55%, o per mėnesį 5.67%. Toliau nepaliauja judėti į priekį Ukrainos biržos PFTS indeksas, šįkart per savaitę jis padidėjo dar 1.86%, o bendrai per spalį jis pakilo net 10%!!! Bratislavos biržos indeksas SAX per savaitę padidėjo 1.53%, o per mėnesį 3.56%. Kaimyninių Čekijos ir Vengrijos biržų indeksai šią savaitę bei bendrai per mėnesį judėjo skirtingomis kryptimis. Prahos biržos indeksas PX per savaitę nežymiai -0.09% sumažėjo, na o Budapešto biržos indeksas BUX padidėjo 0.71%. Tuo tarpu per spalį PX indeksas padidėjo 3.40%, o BUX indeksas sumažėjo net -2.70%.

Ateinančią savaitę ir toliau tęsis kompanijų trečio ketvirčio veiklos rezultatų skelbimo maratonas. Tad nuo kompanijų skelbiamų veiklos rezultatų iš dalies ir priklausys bendros nuotaikos Varšuvos biržoje. Kol kas akivaizdu, kad Lenkijos rinka blaškosi ir bent kol kas neatranda aiškesnės krypties, bei yra itin stipriai įtakojama pasaulinių rinkų nuotaikų ir įvykių iš už Atlanto. Varšuvos vertybinių popierių biržos skelbiama rinkos dalyvių: maklerių bei analitikų Wigometr apklausa parodė, kad vos 20% apklaustųjų tikisi indekso padidėjimo, tuo tarpu net 67% apklaustųjų tikisi WIG20 sumažėjimo per ateinančią savaitę. Ar lapkričio mėnuo bus geresnis nei spalio ir ko sulauksime kita savaitę, pamatysime jau netrukus.

Per šią savaitę Varšuvos vertybinių popierių biržoje tik 29% akcijų pabrango, 3% kompanijų akcijų kainos nepakito, ir net 68% kompanijų akcijos atpigo. Akivaizdu, kad rinkoje vyravo investuotojai linkę parduoti, o ne pirkti akcijas. Labiausiai per šią savaitę, tiesą sakant per paskutinę šios savaitės prekybos sesija, net 48.36% pabrango kompanijos Eurofaktor akcijos. Faktoringo paslaugas teikiančios kompanijos akcijos pabrango iš kart po to, kai pasirodė pranešimas, kad jei pavyko susitarti su vienu iš kreditorių (Eurofaktor obligacijų turėtoju) dėl skolų sugražinimo ir mokėjimo termino pratęsimo.

Prieš kelias savaites šis kreditorius buvo kreipęsis į teismą, dėl Eurofaktor pripažinimo nemokia, tuomet po šios informacijos pranešimo kompanijos akcijos atpigo net -24,23%. Bendrai nuo rugpjūčio pradžios iki šios savaitės pradžios faktoringo paslaugas teikiančios kompanijos akcijos nuosekliai ritosi žemyn ir buvo atpigusios per šį laikotarpį net -53,45%. Prasčiausiai šią savaitė pasirodė kompanija Kompap, jos akcijos atpigo daugiau nei trečdaliu, -38.83%. Kompanijos akcijos pigo, nepaisant praneštų gerų šių metų trijų ketvirčių veiklos rezultatų, bei todėl, kad akcininkai parduoda dabar turimas akcijas, kad galėtų pasinaudoti teisėmis įsigyti naujos emisijos akcijas.

NEW CONNECT

Alternatyviojoje New Connect biržoje ir toliau debiutuoja naujos kompanijos. Šią savaitę į New Connect tiesiog įsiveržė IT sektoriaus kompanija Divicom. Debiuto metu šios kompanijos akcijos įspūdingai pabrango, daugiau nei tris kartus!!! Bendra šios savaitės prekyba niekuo neišsiskyrė, NC indeksas ir vėl sumažėjo, šįkart -0.92%, na o per spalio mėnesį -1.23%. Septynių kompanijų akcijos per savaitę pabrango ir penkių atpigo, o M.W. Trade kompanijos akcijų kaina per savaitę nepakito. Daugiausiai, be jau minėtos debiutantės Divicom, 20% pabrango Virtual Vision akcijos. Na o labiausiai, net -21,58%, per savaitę atpigo nekilnojamo turto kompanijos Stark Development akcijos. Skelbiama, kad iki gruodžio pradžios New Connect biržoje jau turėtų kotiruotis apie dvidešimt kompanijų, šiuo metu jų yra jau trylika.
 
Dar nėra komentarų