Ekonominių vertinimų rodiklis spalio mėnesį sumažėjo

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: JT Naujienos Data: 2007-10-31 12:23 Komentarai: (0)
Lietuvos ekonominių vertinimų rodiklis šių metų spalio mėnesį, palyginti su rugsėjo mėnesiu, sumažėjo 5 proc. punktais ir sudarė 10 procentų. Rodiklio kritimą lėmė 5 proc. punktais sumažėjęs vartotojų, 4 – pramonės, 9 – paslaugų sektoriaus ir 11 – statybos pasitikėjimo rodiklis. Mažmeninės prekybos pasitikėjimo rodiklis padidėjo 2 proc. punktais.

Palyginti su 2006 metų spalio mėnesiu, ekonominių vertinimų rodiklis sumažėjo 6 proc. punktais. Tam įtakos turėjo visų pasitikėjimo rodiklių sumažėjimas: paslaugų sektoriaus pasitikėjimo rodiklis smuko 11, statybos ir vartotojų – po 5, pramonės – 4, mažmeninės prekybos – 3 proc. punktais, skelbia Statistikos departamentas.

Pramonės įmonių apklausos rezultatai parodė, kad tiek gaminamos produkcijos paklausa, tiek produkcijos gamybos apimtis didėjo, tik žymiai lėčiau nei per pastaruosius mėnesius. Galimą pramonės produkcijos kainų augimą prognozuoja 33 proc. įmonių, tačiau beveik du trečdaliai (62 proc.) mano, kad kainos artimiausiais mėnesiais nesikeis. Didžiausią kainų augimą numato maisto ir popieriaus gamybos įmonės.

Pasak įmonių vadovų, kaip ir ankstesniais mėnesiais, pramonės įmonių produkcijos gamybą riboja nepakankama paklausa (nurodė 31 proc. įmonių) ir kvalifikuotos darbo jėgos trūkumas (34 proc.). Tačiau daugiau negu ketvirtadalis įmonių teigė, kad jų gamybinei veiklai netrukdo niekas.

Statybos įmonių vadovų teigimu, darbų apimtis ir toliau didėjo, tik lėtesniu tempu negu pastaraisiais mėnesiais: 39 proc. įmonių teigė, jog jų darbų apimtis didėjo, 54 proc. tvirtino, kad jų darbų apimtis išliko tokia pati ir 7 proc. – kad sumažėjo. Panaši statybos darbų apimties augimo tendencija buvo ir praėjusiais metais tuo pačiu laikotarpiu. Be to, spalio mėnesį, palyginti su rugsėjo mėnesiu, kur kas mažiau įmonių vadovų numato statybos darbų užsakymų padidėjimą, tačiau dauguma (78 proc.) statybos įmonių spalį teigė, kad užsakymų statybos darbams gauna pakankamai.

Jog statybos darbų kainos didės, prognozuoja beveik pusė visų apklaustų įmonių (46 proc.), 2 procentai mano, kad kainos mažės. Daugumos įmonių vadovų teigimu, ir toliau svarbiausiu statybos veiklą ribojančiu veiksniu išlieka kvalifikuotos darbo jėgos trūkumas (nurodė 55 proc. įmonių).Tačiau 27 procentai įmonių teigė, kad jų veiklai netrukdo niekas.

Mažmeninės prekybos apklausos rezultatai parodė, kad prekių apyvarta padidėjo, tačiau mažiau nei per praėjusius mėnesius. Apyvarta augo beveik visuose didžiuosiuose prekybos tinkluose ir daugiau nei pusėje (60 proc.) visų kitų prekybos įmonių. Savo įmonės ekonominę būklę gerai vertino 64 proc. įmonių vadovų, blogai – tik 1 procentas. Tačiau spalio mėnesį, palyginti su rugsėjo mėnesiu, kur kas mažiau įmonių vadovų prognozuoja ekonominės būklės pagerėjimą: spalio mėnesį 32 proc. apklaustųjų nurodė, kad jų įmonės ekonominė būklė artimiausiais mėnesiais pagerės, rugsėjo mėnesį – 55 procentai.

Beveik visi didieji prekybos tinklai ir 32 proc. visų kitų įmonių per artimiausius mėnesius planuoja priimti daugiau darbuotojų. Galimą kainų augimą mažmeninėje prekyboje artimiausiu metu prognozuoja 40 proc. įmonių, 59 proc. mano, kad kainos nesikeis. Mažmeninės prekybos įmonių veiklai, kaip ir ankstesniais mėnesiais, labiausiai trukdo konkurencija.

Paslaugų sektoriaus apklausos rezultatai parodė, kad įmonių teikiamų paslaugų paklausa ir toliau didėjo. Pasak įmonių vadovų, teikiamų paslaugų paklausos augimo tempai artimiausiais mėnesiais dar sulėtės. Didesnio paklausos augimo tikisi tik transporto bei su kompiuteriais susijusios veiklos įmonių vadovai.

Įmonių vadovų teigimu, paslaugų sektoriaus įmonių veiklą, kaip ir ankstesniais mėnesiais, labiausiai riboja darbo jėgos stoka (35 proc. įmonių), finansiniai sunkumai (15 proc. įmonių) ir nepakankama paklausa (13 proc. įmonių). Tačiau net 40 proc. apklaustųjų teigė, kad jų įmonės veiklos neriboja niekas.
 
Dar nėra komentarų