Užsienio biržose- korekcinių nuotaikų proveržis

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: Finasta Data: 2006-10-31 15:10 Komentarai: (0)
Vis dažniau biržų analitikai užduoda klausimą, ar jau pasiekta ta riba, kurią peržengus prasideda kritimo tendencija? Ši savaitė prasidėjo beveik visų pasaulio biržų indeksų kritimu. Jeigu ir toliau iš JAV gaunama makroekonominė informacija patvirtins šios šalies ekonomikos augimo lėtėjimo tempus, tai artimiausioje ateityje akcijų kainos pasaulio biržose kris. Tiesa, dar kurį laiką akcijų kursus gali palaikyti skelbiami geri trečiojo ketvirčio bendrovių finansiniai rezultatai, tačiau reikia prisiminti, kad be JAV dar aiškūs ekonomikos plėtros mažėjimo požymiai matyti Kinijoje bei Vokietijoje. Ekspertai mano, kad artėjanti kainų korekcija gali užsitęsti ilgiau nei ta, kuri buvo šių metų pirmąjį pusmetį.

Pirmadienis Varšuvos biržoje buvo gana nykus – indeksas WIG20 nukrito –1,5%, smuko beveik visų didžiausių Lenkijos bendrovių akcijų kursai. Ypač stipriai žemyn važiavo bankų akcijos, visos prekybos sesijos metu atrodė, kad investuotojai skuba išsiparduoti šias akcijas. Labiausiai nukrito bankų BZ WBK (-5,9%) ir BPH (- 2,2%) akcijų kursai. Varšuvos biržos indeksą labiausiai žemyn tempė bendrovės “Bioton” (-3,3%) akcijos.

Tokios pat tendencijos vyravo ir Rusijoje. Čia kritimo lyderėmis buvo “Gazprom” (- 4,4%) ir “Lukoil” (-3,1%) akcijos. Nuo pat sesijos pradžios krito vienos iš paklausiausių Rusijos biržoje “Uralkalij” (-7,9%) akcijos, paskelbus, kad bendrovė uždaro vieną iš savo apsemtų šachtų, kurioje buvo išgaunama maždaug 20% bendrovės kalio žaliavos. Tačiau tikra katastrofa ištiko “Nižnekamskneftechim” akcijas (-23,5%), kai antroje dienos pusėje buvo paskelbta, kad bendrovė išleis naują akcijų emisiją ir 15 kartų padidins savo įstatinį kapitalą.

Praeita savaitė buvo sėkminga Kijevo biržai – PFTS pakilo +2,58%. Valstybės turto fondo vadovams paskelbus, kad energetikos sektoriaus bendrovių privatizavimas vyks per Kijevo biržą, visą savaitę šių akcijų paklausa didėjo ir dėl to tolygiai kilo didžiausių energetikos bendrovių “Kijevenergo” (+16%), “Dnieprenergo” (+10%) ir “Centrenergo” (+7,5%) akcijų kursai. Ir toliau šioje biržoje didžiausią paklausą turi banko “Raiffaisen bank Aval” akcijos, apyvarta jomis buvo 40,09 milijono UAH. Tiesa, pirmadienį vyravusios kritimo tendencijos aplinkinėse rinkose paveikė ir Ukrainą: indeksas PFTS nukrito 0,04%, prasidėjo likvidžiausių bendrovių akcijų kainų korekcija.

Praeitą penktadienį Prahos biržoje investuotojai išsipardavinėjo akcijas norėdami realizuoti pelnus. Čekų analitikai mano, kad tokia tendencija išsilaikys visą šią savaitę. Investuotojus labai nuvylė “Erste” bankas, vakar paskelbęs blogesnius nei tikėtasi III ketvirčio rezultatus – pelno gauta 200,6 milijono EUR vietoje planuotų 202,9 milijono EUR.

Belgrado biržos indeksas BELEX15 per praeitą savaitę pakilo 2,53%, šios biržos apyvarta buvo 9,1 milijardo CSD (100 CSD = 4,29 LTL), 93,09% apyvartos sudarė užsienio investuotojų lėšos. Serbų makleriai tvirtina, kad užsieniečiai visiškai užvaldė jų rinką. Didžiausia apyvarta šioje biržoje buvo banko “AIK” akcijomis – apie 8 milijardai CSD.

Pagal užsienio žiniasklaidą parengė “Finasta”
 
Dar nėra komentarų