Kinijos valiuta pabrango iki rekordinių aukštumų

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: JT Naujienos Data: 2007-10-24 14:03 Komentarai: (0)
Kinijos nacionalinė valiuta juanis pademonstravo sparčiausią augimą prieš dolerį. Per pastarąjį mėnesį Kinijos valiuta pabrango iki 7,5 juanių už dolerį. Tokį augimą labiausiai skatina didėjantis prekybos perteklius bei užsienio investicijos.

Juanis dabar yra brangiausias nuo tada, kai centrinis bankas „atrišo“ savo valiutą nuo JAV dolerio 2005 metų liepą. Analitikai prognozuoja, kad iki metų pabaigos juanis pabrangs iki 7 už vieną dolerį. Kinijos nacionalinė valiuta prieš dolerį jau pabrangusi 10,5 proc., tačiau Europos bei JAV finansininkai teigia, kad toks augimas niekaip negali sureguliuoti dabartinių prekybos disbalansų, skelbia naujienų tinklapis „Bloomberg“.

Buvusio garsiausio pasaulio valiutų spekulianto Georgo Soroso partnerio Džimo Rodžerso teigimu, juanis per ateinantį dešimtmetį turėtų pabrangti dvigubai. Pasak jo, juanis dabar yra perspektyviausia valiuta, kurią reikia pirkti. Jis taip pat minėjo, kad visus savo sukauptus dolerius dabar yra iškeitęs į juanius. Pasak jo, Kinija kitą dešimtmetį bus pati įtakingiausia pasaulio valstybė.

Nacionalinė vystymo bei reformų komisija teigia, kad Kinijos nacionalinė valiuta turėtų būti sustiprinta mažiausiai 20 procentų.
 
Dar nėra komentarų