Varšuvos biržos savaitinė apžvalga nr.12

» Straipsniai » Apžvalgos
Svarbiausių Lenkijos akcijų rinkos naujienų, rezultatų, debiutų bei kitų svarbių 2007m. 42 savaitės įvykių apžvalga.
versija spausdinimui
Autorius: IT17 Data: 2007-10-21 18:54 Komentarai: (0)
Visą šią savaitę Varšuvos birža buvo veikiama pasaulinių nuotaikų, kurios deja, nebuvo itin džiugios. Tiesa penktadienį, investuotojai prekiaudami Lenkijos biržoje nepaisė to kas vyko aplinkinėse bei pasaulinėse rinkose ir savaitę baigė pakilusiais indeksais. Tačiau bendras šios savaitės Varšuvos biržos pagrindinių indeksų pokytis yra neigiamas, išskyrus smulkiųjų įmonių indeksą sWIG80, kuris nors ir visai nežymiai (0.08%), bet sugebėjo pakilti. Tuo tarpu didžiųjų kompanijų indeksas WIG20 per savaitę nusmuko daugiausiai -1.69%, bendras indeksas WIG prarado -1.07% savo vertės, na o vidutinių įmonių indeksas mWIG40 sumažėjo mažiausiai, tik -0.61%. Šią savaitę buvo pranešti ir kai kurie ne itin geri Lenkijos makroekonominiai rodikliai, visų pirma šalyje greičiau auga atlyginimai nei darbo našumas. Be to per rugsėjį dėl gerokai išaugusių maisto produktų kainų, infliacija buvo didesnė nei tikėjosi analitikai, tačiau ji yra pastebimai mažesnė lyginant su Baltijos šalimis, kur infliacija tiesiog nevaldoma bujoja. Investuotojų reakcija į paskelbtas naujienas buvo pakankamai neutrali.

Kitų regiono biržų pagrindiniai indeksai šią savaitę judėjo skirtingomis kryptimis. Rusijos biržos RTS indeksas per savaitę sumažėjo apie vieną procentą, tuo tarpu kitų Lenkijos kaimyninių biržų, Prahos (PX) ir Budapešto (BUX) indeksai nusmuko daugiau, atitinkamai -1.20% ir -1.82%. Iš neigiamo savaitės konteksto ir vėl išsiskyrė Ukrainos biržos indeksas PFTS, kuris kas savaitę vis juda po truputį į priekį, šį kart jis padidėjo 2.27%. Ukrainoje pagaliau paaiškėjo galutiniai rinkimų rezultatai ir trapią daugumą Radoje turės Oranžiniai, kurie yra pasiruošę į savo rankas perimti vyriausybės vairą. Ukrainos analitikai tikisi, kad naujoji valdžia teigiamai prisidės prie šalies tolesnio ekonominio augimo ir plėtros ir jį paspartins.

Šis savaitgalis Lenkijoje yra kupinas įvykių, nes vyksta seimo rinkimai, po kurių turėtų paaiškėti kas valdys šalį artimiausiais metais. Tačiau analitikai per daug nesureikšmina šių rinkimų baigties įtakos prekybai Varšuvos biržoje, nebent rinkimų rezultatai bus itin netikėti. Kiekvieną penktadienį Varšuvos vertybinių popierių biržos skelbiama rinkos dalyvių: maklerių bei analitikų Wigometr apklausa parodė, kad vos 17% apklaustųjų tikisi padidėjimo, tuo tarpu net 67% apklaustųjų tikisi WIG20 indekso sumažėjimo per ateinančią savaitę. Be abejonės Varšuvos birža ir toliau bus veikiama pasaulinėse rinkose vyraujančių nuotaikų ir skelbiamų įvairių naujienų. Na o savaitės pradžią po itin didelių penktadienio JAV biržų indeksų nuosmukių atrodo jau nulemta. Kokios nuotaikos išsilaikys Varšuvoje ir ar jas teigiamai paveiks skelbiami tikėtinai geri Lenkijos kompanijų trečiojo ketvirčio veiklos rezultatai, pamatysime...

Per šią savaitę Varšuvos vertybinių popierių biržoje 47% akcijų pabrango, 2% kompanijų akcijų kainos nepakito, ir 51% kompanijų akcijos atpigo, tad rinkoje buvo išlaikyta savotiška pusiausvyra. Labiausiai per šią savaitę 40% pabrango tekstilės gaminių gamintojos Wistil akcijos, nors jokių žinių susijusių su šią kompanija nebuvo pranešta.

Wistil akcijų kainos pokyčiai per paskutinį mėnesį
Kaip matome iš grafiko, kompanijos akcijos kursas biržoje per pastarąjį mėnesį pasižymėjo gan dideliu svyravimu, tad akivaizdu, kad šią poziciją yra itin pamėgę rinkos spekuliantai. Priminsime, kad vos prieš savaitę Wistil akcijos buvo vienos labiausiai pigusių Varšuvos biržoje. Tuo tarpu labiausiai -20.74% per šią savaitę atpigo Toora akcijos. Kaip greit vedinos gerų naujienų praėjusios savaitės pabaigoje šios kompanijos akcijos gerokai pabrango, tai pat greitai per šią savaitę pastebimai atpigo. Toora akcijomis pastaraisiais mėnesiais yra itin stipriai spekuliuojama rinkoje, na o per šią savaitę spekuliuotojai realizavo greit uždirbtą solidų pelną.

NEW CONNECT

Per savaitę New Connect alternatyvios biržos indeksas NC pakito visai nežymiai (0.18%) ir prekyba vėl niekuo ypatingu neišsiskyrė. Labiausiai šią savaitę, net 29.5% pabrango laiptų ir kitos medienos produkcijos gamintojos Mera Schody akcijos. Tuo tarpu labiausiai atpigo -12%, kompanijos Virtual Vision akcijos. Kaip ir minėta, palaipsniui šioje biržoje bus kotiruojama vis daugiau kompanijų (artimiausiu metu planuoja debiutuoti šios kompanijos: Lug, Infosystems ir Security System Integration bei kitos).

DEBIUTAI

KPPD (KPD). Kuklus debiutas įvyko trečiadienį. Medienos apdirbimo bendrovės KPPD akcijos, perkeltos iš CeTO rinkos, prekybą pradėjo minimaliu 3,4% kilimu, tačiau sesijos pabaigoje kainavo jau tik 115,80 zl (-1,03%). 141 sandoriais buvo suprekiauta akcijų už 1,4 mln. zl.

Plaza Centers (PLZ). Kur kas sėkmingesnio debiuto sulaukta penktadienį. Olandijos NT vystymo bendrovės „Plaza Centers“ akcijos pirmosios prekybos dienos pradžioje brango 25% iki 12,99 zl. Tiesa sesija baigėsi šiek tiek kuklesniu kilimu, o apyvarta siekė apie 8 mln. zl. Nuo 1996m. bendrovė pastatė ir pardavė jau 26 objektus iš kurių 7 Lenkijoje. Šiuo metu vykdomi dar 25 nekilnojamojo turto projektai, iš kurių 4 Lenkijoje. Per pirmąjį 2007m. bendrovės pajamos siekė 94,6 mln. o grynasis pelnas 22,6 mln. eur. Tai atitinkamai 83% ir 4 kartus daugiau nei pernai per tą patį laikotarpį.

Ateinančią savaitę turėtume sulaukti dar keleto debiutų. Pirmadienį prasidės prekyba „Orzeł Biały“ akcijomis. Bendrovė užsiima naudotų akumuliatorių utilizavimu. Per IPO buvo išplatinta 1,8 mln. akcijų po 28 zl., pritraukiant 50 mln. zl lėšas. Smulkiųjų investuotojų paraiškoms buvo pritaikyta 73% redukcija, t.y. jie gavo tik ~ 1/4 prašyto kiekio. Antradienį iš užbiržinės MTS-CeTO rinkos bus perkelta dar viena bendrovė „Izolacja Jarocin“, kuri užsiima izoliacinių medžiagų ir kitų chemijos pramonės produktų gamyba. Trečiadienį debiutuos gana nemažo investuotojų susidomėjimo sulaukusi „Pani Teresa Medica“, kuri gamina tekstilės gaminius medicinos įstaigoms. Per pirminį akcijų platinimą bendrovė akcijas išplatino po 27 zl., pritraukdama 7,7 mln. zl. lėšas. Paraiškų redukcija smulkiems investuotojams siekė net 90%. Tai įrodo, kad susidomėjimas IPO po truputį vėl pradeda augti.

IPO NAUJIENOS

Varšuvos biržos vadovai džiaugiasi, kad ko gero šie metai bus rekordiniai debiutų skaičiumi, kuris iki metų pabaigos turėtų siekti apie 70. Prognozuojama, kad per ateinantį pusmetį iki 2008m. kovo, į biržą ateis dar 30-40 naujų bendrovių, iš kurių kelios bus užsienio. Tarp įdomesnių debiutų turėtų būti skaitmeninės televizijos transliuotojas „Cyfrowy Polsat”, kurio IPO vertė gali būti rekordinė ir siekti apie 1 mlrd. zl. Taip pat tikimasi sulaukti kelių vyriausybės valdomų bendrovių debiutų. Finansų priežiūros komisija šiuo metu nagrinėja 56 pirminio siūlymo prospektus. Prospekto patvirtinimas paprastai užtunka keletą mėnesių.

Ronson Europe. Be abejo keliuose siūlymuose galima sudalyvauti jau dabar. Spalio 18-24d. priimamos paraiškos „Ronson Europe“ akcijoms pirkti. 60 mln. akcijų orientacinė kaina yra 7 zl., taigi viso siūlymo vertė gali siekti iki 420 mln. zl. Tai dar viena NT vystymo bendrovė, kuri jau yra realizavusi 5 projektus. Dar 4 yra vykdomi šiuo metu ir turėtų būti baigti 2008m. 2006m. bendrovė gavo 56,2 mln. zl. pajamų ir 31,9 mln. zl. grynojo pelno.

Introl. Tuo pačiu laikotarpiu, t.y. spalio 18-24d. bus galima dalyvauti bendrovės „Introl“ siūlyme. Po 15 zl. investuotojams siūloma 9,5 mln. akcijų. „Introl“ grupės bendrovės veikia paslaugų, gamybos ir prekybos rinkoje, teikdamos joms kontrolinę ir matavimo techniką bei automatiką. Didžiąją dalį per IPO pritrauktų lėšų bendrovė planuoja skirti naujiems įsigijimams tiek Lenkijoje tiek ir užsienyje. Bendrovės eksportas per 2006m. siekė 25%, buvo gauta 122 mln. zl. pajamų bei 8,9 mln. zl. grynojo pelno. Prieš pora savaičių „Suprema Securities“ analitikų paskelbtame tyrime, šios bendrovės akcijos buvo įvertintos 15,20 zl. Be to tie patys analitikai tikisi agresyvaus bendrovės augimo kelis artimiausius metus.

NAUJIENOS

Makarony Polskie (MAK, 64m, 28X, -32%). Viena iš didžiausių makaronų gamintojų Lenkijoje, sumažino konsoliduoto grynojo pelno prognozę 2007 metams nuo 4,41 mln. iki 1,77 mln. zl. 2006 metais bendrovė uždirbo 1,82 mln. zl pelno. Pagal naują prognozę grupės pajamos turėtų siekti 84,75 mln. zl, t.y. 12,5 proc. mažiau lyginant su 96,88 mln. skelbtais balandžio mėnesį. 2006 metais pajamos siekė 46,56 mln. zl. Bendrovė savo pranešime įvardino kelias pagrindines prognozės sumažinimo priežastis: ženklus miltų kainos šuolis trečiame ketvirtyje; vėlesnis negu tikėtasi bendrovės „Stoczek“ perėmimas. Po šios naujienos paskelbimo akcijos kaina rinkoje smuko 8,2 proc.

AmRest (EAT, 1875m, 42X, -2%). Olandų bendrovė, pagal franšizės sutartį valdanti KFC, Pizza Hunt ir Burger King restoranus Lenkijoje, Čekijoje, Vengrijoje, Rusijoje, Serbijoje ir Bulgarijoje pasirašė preliminarią sutartį, pagal kurią už 36,2 mln. JAV dolerių perka 30 proc. Kipre registruotos holdingo bendrovės akcijų. Ši bendrovė yra greito maisto restoranų tinklo „Kroshka-Kartoshka“, veikiančio Rusijoje ir Ukrainoje, savininkė. Restoranų tinklas „Kroshka-Kartoshka“ veikia nuo 1998 metų ir šiuo metu apima apie 180 restoranų. Bendrovės „AmRest“ vertinimu „Kroshka-Kartoshka“ tinklo pajamos 2007 metais sieks 70 mln. JAV dolerių, o EBITDA – 13 mln. JAV dolerių. Sandorį tikimasi užbaigti šių metų gruodžio 1 d.

Polnord (PND, 2744m, 42X, -40%). Nekilnojamo turto vystymo bendrovė pranešė, kad Varšuvos pietiniame rajone Wilanów statys biurų-paslaugų pastatų kompleksą, kurio bendras plotas sieks 150 tūkst. kv. metrų. Tuo tikslu bendrovė įkūrė bendrovę „Polnord Warszawa Wilanów III”. Projektas, kuris vadinsis Technologijų parkas (Park Technologiczny), bus įgyvendinamas trimis etapais 2008–2012 metais. Per pirma etapą iki 2010 metų pabaigos bus pastatytas 60 tūkst. kv. metrų pastatų kompleksas. Tą pačią dieną bendrovės „Polnord“ prezidentas Wojciech Ciurzyński pranešė, kad bendrovė iki metų pabaigos sieks perimti dvi nekilnojamo turto vystymo bendroves, tačiau konkrečių įmonių dar neįvardino. Kitas bendrovės tikslas – išeiti į užsienio rinkas. Pasak bendrovės prezidento šiuo metu ieškoma partnerių Slovakijoje ir Rumunijoje.

Mostostal Plock (MSP, 258m, 27X, 47%). Statybų bendrovė pasirašė 46,5 mln. zl. vertės sutartį su PKN Orlen. Ji atliks įvairius montavimo bei vamzdžių antikorozinio padengimo darbus viename iš PKN investicinių projektų. Susitarimo vertė tokiai bendrovei kaip „Mostostal Plock“ yra įspūdinga. 2006 metais bendrovė gavo 93 mln. zl. pajamų, o šiais metais planuoja 125 mln. zl.

Ciech (CIE, 3920m, 16X, -7%). Chemijos pramonės atstovė, šių metų spalio 25 dieną su amerikiečių bendrove „Air Product“ ketina pasirašyti sutartį, pagal kurią amerikiečiai įsipareigos bendrovei „ZCh Zachem” (kurios 80 proc. akcijų valdo „Ciech) iki 2013 metų tiekti aminų (TDA) už beveik 200 mln. zl. Kaip skelbiama bendrovės pranešime susitarimas garantuos tokį kiekį žaliavos, kokio reikės bendrovei įgyvendinant strateginius planus iki 2013 metų. Aminai yra pagrindinis komponentas gaminant žaliavą (TDI) iš kurios gaminamos putų poliuretano plokštės, naudojamos baldų pramonėje. Bendrovė „ZCh Zachem“ yra vienintelė TDI gamintoja Lenkijoje.

REZULTATAI

Bank Millennium (MIL, 11481m, 31X, 0%). Finansinės grupės grynasis pelnas trečiame ketvirtyje buvo 76,5 proc. didesnis nei pernai per tą patį laikotarpį ir siekė 127,4 mln. zl. Rezultatai artimi tokiems kokių ir buvo tikėtasi (apie 123 mln. zl.). Per pirmus tris ketvirčius konsoliduotas grupės pelnas siekia 339,5 mln. zl, tai yra 60,2 proc. daugiau nei pernai. Pasak bendrovės prezidento Boguslaw Kott, dėl lėtėjančio hipotekos kreditų sektoriaus augimo ketvirtas ketvirtis bus sunkesnis nei trečiasis.

SEKTORIAUS APŽVALGA

Šį kartą apžvelgiamas restoranų tinklus valdančių bendrovių rezultatai ir rodikliai, detaliau paanalizuojant vieną iš jų- "AmRest Holding".


Apžvalgą ruošė: Tomas Ingilevičius, Leonardas Diržys, Saulius Radauskas
 
Dar nėra komentarų