Vidurio Europoje suaktyvėjo akcijas perkantys “hedge” fondai

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: Finasta Data: 2006-10-19 12:50 Komentarai: (0)
Vakar optimistinės nuotaikos vyravo praktiškai visose Europos biržose, o sujudimą dar labiau didino investiciniai fondai, skubantys savo portfelius papildyti naujomis akcijomis.

Varšuvos birža vakar buvo tarp Europos lyderių, indeksas WIG20 pakilo +2,30%. Pirkti akcijas investuotojus skatino paskelbti geresni nei tikėtasi rugsėjo mėnesio Lenkijos pramonės produkcijos rezultatai bei optimistiška prekybos sesijos JAV pradžia. Tai, kad užsienio investuotojai gana aktyvūs šioje biržoje, rodė kylantys didžiausių Lenkijos bendrovių akcijų kursai bei įspūdinga apyvarta jomis – 1,7 milijardo Zl. Tačiau palyginus Varšuvos ir Prahos (PX +1,53%) biržų indeksų svyravimus šią savaitę, galima iškart suprasti, kad tie patys investuotojai ir tuo pačiu metu perka abejose biržose. Biržos analitikų nuomone, tai be abejo “hedge fund” tipo fondai, kurie gali labai greitai pirkti bet ir taip pat greitai išsiparduoti įsigytas akcijas.
Didžiausias Lenkijos alkoholio bendrovės “Polmos Bialystok” (žinomiausias gaminys trauktinė “Žubruvka”) akcininkas, amerikiečių korporacija “Central European Distribution Corporation” (CEDC), paskelbė oficialų pasiūlymą supirkti visas likusias šios bendrovės akcijas (siūloma kaina 85,25 Zl), po to lenkų alkoholio bendrovė turėtų pasitraukti iš biržos, o jos vietą užimtų CEDC. Amerikiečiai jau pateikė Lenkijos Finansinės priežiūros komisijai akcijų emisijos prospektą ir per artimiausius 2-5 mėnesius ruošiasi skelbti pirminį viešą akcijų siūlymą (IPO), kurio vertė pagal minimaliausius vertinimus turėtų būti apie 300 milijonų zlotų. Apie 120 milijonų Zl bus skirta kredito linijos apmokėjimui, likusieji - naujos bendrovės Lenkijoje įsigijimui. Amerikiečius domina didmenine alkoholio prekyba užsiimančios bendrovės, kurių metinės pajamos siekia 141 milijoną USD.

Apie nuosavų akcijų supirkimą yra paskelbęs čekų energetikos koncernas “ČEZ”. Ši bendrovė planuoja už 2 milijardus USD supirkti iš akcininkų 10% savo akcijų.

Kijevo biržoje stipriai pašoko bendrovės “Zaporožkoks” akcijų kursas, nuo 4 UAH iki 6 UAH, kai buvo paskelbta informacija, kad bendrovės akcininkai visuotiniame susirinkime nesvarstė galimybės prisijungti bendrovę “Zars”, bei priėmė sprendimą išmokėto 80 milijonų UAH dividendų už 2005 m. Rugpjūčio mėnesį “Zaporožkoks” akcijų kaina buvo nukritusi iki 2,25 UAH, išaiškėjus, kad pagrindiniai bendrovės akcininkai planuoja didinti įstatinį kapitalą prisijungdami jokios veiklos nevykdančią bendrovę “Zars”. Per vieną dieną “Zaporožkoks” kapitalizacija sumažėjo nuo 725 milijonų iki 444 milijonų UAH.

Vakar buvo paskelbti Rusijos bendrovės “Lukoil” 2006 m. I pusmečio finansiniai rezultatai: EBITDA padidėjo 2 kartus - 6,5 milijardo USD, o grynasis pelnas išaugo 55% - iki 4 milijardų USD, o Niujorke investuotojaims buvo pristatyta ilgalaikė šios bendrovės strategija. Visa tai sąlygojo šių akcijų kurso kilimą +2,6%. Biržos analitikai pataria atkreipti dėmesį į Niujorke pasakytus "Lukoilo" vadovo V.Alekperovo žodžius apie garantuotą dujų brangimą. Tai turėtų skambėti kaip perspėjimo ženklas visoms rinkoms.

Pagal užsienio žiniasklaidą parengė “Finasta”
 
Dar nėra komentarų