Kazachstano prezidentas supyko ant reitingų agentūrų

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: JT Naujienos Data: 2007-10-12 15:27 Komentarai: (0)
Kazachstano prezidentas Nursultanas Nazarbayevas penktadienį pareiškė, kad vyriausybė turėtų supirkti valstybinių kompanijų akcijas, kurios yra listinguojamos tarptautinėse rinkose. Toks prezidento pareiškimas išėjo po to, kai tarptautinės reitingų agentūros sumažino tiek valstybės, tiek jos bankų skolinimosi reitingus, rašo naujienų agentūra „Reuters“.

„Aš įsakiau vyriausybei, kad nacionalinis fondas Kazyna apsvarstytų klausimą dėl tarptautinėse biržose listinguojamų kompanijų akcijų supirkimą“, - teigė N. Nazarbayevas.

Jis oficialiai nepasakė tokio sprendimo priežasties, tačiau atsakydamas į žurnalistų klausimus apie tai kaip šalis ketina spręsti kreditų krizės problemą pareiškė, kad Kazachstano ekonomika ir finansinė sistema vystosi gerai ir reitingų agentūros be priežasties sumažino skolinimosi reitingus.

Tarptautinė reitingų agentūra „Standard & Poor’s“ šią savaitę sumažino Kazachstano užsienio skolinimosi reitingus iki „BBB-„ - mažiausio investicinio reitingo. Ji taip pat sumažino reitingus arba peržiūrėjo skolinimosi perspektyvą ir kelių valstybinių kompanijų, taip sukeldamas spaudimą šalies finansinėms institucijoms. Kita reitingų agentūra „Fitch“ taip pat sumažino keturių šalies bankų skolinimosi perspektyvas iš „teigiamo“ į „stabilų“. „Moody’s“ taip pat įspėjo didžiausią šalies banką „Kazkommertsbank“ apie galimą reitingų mažinimą.

„Reitingai mūsų kompanijoms buvo sumažinti nepelnytai. Kazachstano bankinė sistema yra stabili, bet reitingai vistiek buvo sumažinti“, - sakė prezidentas.

Ketvirtadienį prezidentas įsakė Kazachstano valdžios atstovams atlaisvinti 4 mlrd. dolerių ir paremti bankinę sistemą. Penktadienį jis taip pat paragino vyriausybę aktyviau kovoti su infliacija.

Nemažai Kazachstano kompanijų kotiruojasi užsienio biržose, o ypatingai Londone. Vario kasybos kompanija „Kazakhmys“ yra įtraukta į indeksą „FTSE 100“. Londono biržoje taip pat kotiruojasi bankai „Kazkommertsbank“, „Halyk Bank“ bei „Alliance Bank“, dujų pramonės kompanija „KazMunaiGas Exploration and Production“.
 
Dar nėra komentarų