Blogiausi kreditų krizės padariniai dar priešakyje

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: JT Naujienos Data: 2007-10-12 11:22 Komentarai: (0)
Pasaulinė vasaros pabaigos kreditų rinkos krizė po truputį silpsta, tačiau neigiamą krizės poveikį dar vis jaučia tiek statybų kompanijos tiek “hedge” fondai, rašo “CNBC”.

JAV finansinių kompanijų naujų komercinių vekselių išleidimas šią savaitę išaugo labiausiai nuo liepos mėnesio, tuo tarpu Londono tarpbankinės palūkanų normos trijų mėnesių paskoloms mažėja jau septintą dieną iš eilės.

JAV naudojimosi būstu teisių atėmimas rugsėjo mėnesį jau sumažėjo, tačiau bankai ir toliau mažina darbuotojų skaičių, o reitingų agentūros mažina statybų kompanijų akcijų reitingus.

„Žmonės buvo perspėti, kad kreditų krizė užsitęs ir štai dabar matome to pavyzdį“, - sako obligacijų rinkos strategas Tony Crescenzi.

Didėjantys pasaulio bankų bei „hedge“ fondų nuostoliai dėl su turtu susijusių obligacijų nurašymo ženkliai smogė ir jų pelno-nuostolio ataskaitoms. Didžiausia dešimtmečio kreditų krizė privertė centrinius bankus gelbėti padėtį ir didinti likvidumą pinigų rinkose, kadangi bankai nebenorėjo skolinti pinigų vieni kitiems.

Federalinis rezervų bankas paskelbė, kad nepamokėtų komercinių vekselių suma spalio 10 dieną sudarė 1,865 trilijonus dolerių – 4,9 mlrd. daugiau nei savaitę anksčiau. Komercinių vekselių šią savaitę išaugo daugiausiai per pastarąsias 12 savaičių. Tai rodo, kad finansinių institucijų situacija dar nelabai pagerėjo.

Nors Londone centrinis Anglijos bankas ir mažina palūkanų normas, JAV skolintis vis dar yra labai brangu. Teksaso finansinė kompanijos „TXU“ gauta 24,5 mlrd. dolerių paskola yra 350 bazinių punktų brangesnė nei Anglijos banko palūkanų norma.

JAV būsto rinkos krizė taip pat atsiliepia ir šalies skolintojams. Viena didžiausių šalies paskolų teikėjų „Countrywide Financial“ ketvirtadienį pranešė, kad rugsėjį ji išdavė 44,3 proc. mažiau paskolų bei vėl sumažino darbuotojų skaičių.

„JPMorgan“ analitikai teigia, kad blogiausia - dar priešakyje.
 
Dar nėra komentarų