Vilniuje vyks seminaras atsakingo finansavimo Baltijos šalyse tema

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: DnB NORD bankas Data: 2006-10-16 10:24 Komentarai: (0)
VILNIUS. Jungtinių Tautų Aplinkos apsaugos programos Finansų iniciatyva (UNEP FI), glaudžiai bendradarbiaudama su Europos rekonstrukcijos ir plėtros banku (ERPB) bei DnB NORD banku, Vilniuje spalio 17 d. rengia seminarą atsakingo ir darnaus finansavimo tema, skirtą kredito institucijų bei nevyriausybinių organizacijų vadovaujantiems darbuotojams. Tai pirmas tokio pobūdžio renginys Baltijos šalyse.

UNEP Finansų iniciatyva (UNEP FI) vienija virš 160 pasaulio pirmaujančių finansų institucijų. Prieš du metus UNEP FI suformavo darbo grupę Vidurio ir Rytų Europai, kuriai pirmininkauja Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankas. Jos tikslas – atkreipti Rytų ir Vidurio Europos finansų sektoriaus dėmesį į tokius atsakingos finansinės veiklos aspektus, kaip aplinkosauginis faktorius kredito rizikos valdyme, atsakinga investavimo politika ir įmonių socialinė atsakomybė.

Pasak Jungtinių Tautų Aplinkos apsaugos programos Finansų iniciatyvos vadovo Paul Clements – Hunt, pasaulio finansų rinkose vis daugiau dėmesio skiriama aplinkosauginių, socialinių ir atsakingo įmonių valdymo kriterijų integravimui į investavimo ir kreditavimo verslą. Šią tendenciją iliustruoja tai, kad pensijų fondai, kurių investicijos sudaro iki 35 proc. visų pasaulio investicijų, laikosi atsakingo investavimo principų (Principles for Responsible Investment), kuriuos 2006 m. balandį patvirtino JT Generalinis sekretorius Kofi Annan. Jais vadovaujasi instituciniai investicijų fondai, valdantys daugiau nei 4 trilijonų JAV dolerių vertės turtą. Daugiau nei keturiasdešimt didžiausių pasaulio bankų, finansuojančių tarptautinius projektus, pasirašė savireguliacijos principus (Equator Principles), įsipareigodami taikyti aukščiausius aplinkos apsaugos, socialinės atsakomybės ir tinkamos vadybos standartus finansuojant projektus, kurių vertė viršija 50 mln. JAV dolerių.

„Šios tendencijos aiškiai rodo, kad darni plėtra ir socialinis atsakingumas iš viešųjų ryšių plotmės pereina į įprastos finansinės veiklos praktiką,“ - sako Jungtinių Tautų Aplinkos apsaugos programos Finansų iniciatyvos vadovas Paul Clements-Hunt.

Lietuvoje šio seminaro partneris yra DnB NORD bankas. Vienas iš pagrindinių banko akcininkų – didžiausia Norvegijos finansų institucija DnB NOR – yra UNEP FI narys.

„Per pastaruosius 15 metų susiformavo Lietuvos verslo ir finansų sektorius, šalies ūkyje įsivyravo rinkos ekonomika, išsivystė bankų sistema, išaugo kapitalo rinkos likvidumas ir skaidrumas. Mes manome, kad esame pasirengę pradėti vadovautis iki šiol dar netapusiais tradiciniais fundamentaliais kriterijais ir pripažinti tokius vertės veiksnius, kaip įmonių atsakomybė ne tik prieš akcininkus, bet ir prieš aplinką, visuomenę bei etiką. Todėl mes didžiuojamės būdami šio renginio partneriais, taip prisidėdami didinant žinomumą apie atsakingą finansinę veiklą ir darnią plėtrą Baltijos šalyse,“ - sakė DnB NORD banko prezidentas Werner Schilli.

Vilniuje vyksiančiame seminare dalyvaus virš 40 finansininkų, vyriausybės bei visuomenės atstovų. Pristatymuose bus kalbama apie įmonių socialinę atsakomybę, socialiai atsakingą investavimą, aplinkosauginių faktorių vertinimą valdant kreditų riziką. Seminaras vyks anglų kalba. Pilna seminaro programa pridėta atskiru dokumentu.

Per pastaruosius dvejus metus UNEP FI surengė panašius seminarus Vengrijoje, Lenkijoje, Kroatijoje, Rusijoje ir Graikijoje.


Daugiau informacijos:

Regina Kessler
Jungtinių Tautų Aplinkos apsaugos programos
Finansavimo iniciatyva (UNEP FI)
Tel: +41 22 917 8689

Shana Gavron
DnB NORD banko
Kapitalo rinkų skyriaus analitikė
Tel: +370 5 239 3607


Andrius Vilkancas
DnB NORD banko
Atstovas spaudai
Tel: +370 5 2393 413
andrius.vilkancas@dnbnord.lt
 
Dar nėra komentarų