Labiausiai valdžios globuojamas miestas

» Dienoraščiai » Kasinskij
Autorius: Kasinskij Atnaujintas: 2010-06-08 Komentarai: (4) Kartai: 2224
Prieš porą savaičių rengiant Lietuvos darbo rinkos analizę studijoms aptikau įdomų dalyką, liečianti Visagino miestą

Taigi nuo pradžių...


Nedarbo lygis Visagino mieste 12,8%. O Ignalinos rajone - 19,5%. Uždarius Ignalinos AE bene labiausiai kenčia ne pačios elektrinės darbuotojai, o kitos su šiuo objektu susijusios įmonės bei aplinkiniai miestai, bet visa parama skiriama būtent Visagino gyventojams bei elektrinę aptarnaujamam personalui.O parama išties stulbinanti.

Po protesto vasario pabaigoje, kuriuo metu Visagino gyventojai piktinosi išaugusiomis šilumos kainomis, Vyriausybė nutarė parengti įstatimo projektą, pagal kurį jiems bus 3 metus kompensuojamos išlaidos už šildymą: 2010 metais – 30%; 2011 metais – 20%; 2012 metais – 10%. Bet ar tikrai tos kainos buvo tokios didelės lyginant Lietuvos mastu?

Prieš uždarant Ignalinos AE Visagino gyventojai už šilumą mokėjo 4,89ct/kWh, o nuo šiu metu jau 18,75ct, tai yra kelis kartus daugiau, bet vis dėlto ši kaina nėra didesnė nei daugėlyje kitu miestu, pvz. : Vilniuje – 21,91ct/kWh; Kaune – 22,8 ct/kWh; Lietuvos vidurkis – 22,64 ct/kWh. Tad vis dėlto Visaginas nėra labiausiai kenčiantis dėl šilumos kainos miestas. Juolab, kad su numatoma kompensacija jiems šildymas kainuos 13,13 ct/kWh.

Be to Ignalinos AE regiono gyventojams pažadėta iki 2016m. kompensuoti dalį elektros kainos. Iki 2012m. , kaip ir anksčiau, šio regiono gyventojams už elektrą reikės mokėti tik puse kainos.

Atleistiems darbuotojams be įprastos išeitinės kompensacijos, kuri lygi nuo 2 iki 6 mėn. vid. darbo užmokesčio, išmokama dar papildoma, kuri svyruoja nuo 3 iki 6 mėn. vid. darbo užmokesčio.

2008-2009 metais vidutinis AE darbuotojo atlyginimas buvo 3000LT, vadinasi bendra išetinė kompensacija gali siekti net 36000LT , nors vidutiniškai išmokoma apie 25000LT (didžioji dalis lietuvių net pasvajoti negali apie tokį metinį atlyginimą, o čia vienkartinė kompensacija).

Tie, kuriems iki pensijos lieka ne daugiau kaip 5 metai, gali pretenduoti į priešpensinę bedarbio įšmoką. Ją sudaroma Valstybės remiamos pajamos (dabar 350LT) ir 20% asmens buvusio vidutinio darbo užmokesčio.

Atleistiems darbuotojams, kurie per ne ilgesnį kaip 3 metų laikotarpį nuo atledimo apsisprendžia išvykti gyventi į užsienį ar į kitą Lietuvos vietą, apmokamos persikėlimo išlaidos – iki 2400 litų kiekvienam šeimos nariui.

Pagal įstatymą kiekvienam atleidžiamam iš Ignalinos AE turi būti sudarytas individualus planas, kuriame turi būti numatytos jo užimtumo priemonės ir socialinės garantijos.

Darbdaviams, įdarbinusiems pagal individualų planą atleista iš AE darbuotoją, išmokama 24 minimalių mėnesinių algų dydžio kompensacija. Tiesa, tokiu atvieju darbuotojas gali prarasti savo išeitines kompensacijas, todėl retas kuris veržiasi iškart ieškotis naujo darbo.

Kas dar nustebino, tai didžioji dalis visaginiečių sunkiai kalba lietuviškai, nemaža dalis visai nei supranta, nei kalba, o lietuviškai kalbančios šeimos susiduria su problemomis siunčiant vaikus į mokyklas. Pačiam ten neteko būti, bet kažkokiam straipsny skaičiau, jog daugumai ten atvykus susidaro įspūdis, kad patenki į Rusijos provinciją. O asmeniškai žinant ką transliuoja rusiški kanalai tokie kaip ORT Baltija tai esu įsitikinęs, kad dauguma gyventojų nei tos Valdžios mūsų, nei pačios Valstybės, nei pačių lietuvių netoleruoja ir nesiskaito ir iškėlę vėliavas sveikintų rūsų tankus. Netgi per mitingą, apie kurį rašiau,žmonės ėjo nešant rusiškai parašytus plakatus.

Tai ar verta tokias nuolaidas bei pašalpas teikti tam Visaginui kai visoje Lietuvoje finansinė bei socialinė padėtis ne kuo geresnė? Nebent valdžia bijo konfliktų su dar viena mažuma bei galimomis Rusijos interpretacijomis šiuo klausimu prasidėjus rusakalbių nepasitenkinimams.

Nuoroda į šį įstatymo projektą:
http://www.skelbimas.lt/istatymai/valstybes_imones_ignalinos_atomines_elektrines_darbuotoju_papildomu_istatymas.htm
 
1.   Parašė Re_mind   2010-06-08 09:10  

Nebent valdžia bijo konfliktų


Konfliktas buvo del milijardo. Kas teisus sunku spresti, bet visaginiečiai jo pasigedo, sekmokas sako tokio neturėjo būti, kaip prielaidą galime teigti, kad milijardas buvo, tik jis darbar gryninamas

Kompensacijos yra teisingos ir teisėtos, nes seimo nariai dar netiek pasiema premijų, kompensacijų už automobilius. Taip pat prisimink Panevėžio Ekrano gamyklą...buvo skirtos kompensacijos, tik žinoma kuklesnės. Jos padėjo daugumai išvykti į UK, Airiją, nes tuo metu Panevėžys tokio gausaus būrio nebuvo pasiruošęs priimti.

Būtų dar geriau, jei tas įstatymas skatintų įsidarbinti, kad ir naujai statomoje atominėje elektrinėje prie baltarusijos ar kur ten. Gal taip ir bus. Specialistui jokio skirtumo kur dirbti, be to kalba beveik ta pati, o žinios ten būtų puikiai pritaikomos. Nebent Rusija nemokės tokiu alyginimų kaip mokejome saviškiams ~3000 LTL.

 
2.   Parašė Kasinskij   2010-06-08 09:19  

Reikės pasiskaityti ir pasidomėti apie Ekraną Na bet tuos pinigus galima buvo per tiek metų (šis įstatymas pradėtas rašyti kai įstojome į ES ir pasirašėme uždaryti AE) kažkur produktyviau panauduoti, infrastruktūra juk gera, galima buvo pradėti statyti kokią elektrinę iš atsinaujinančių šaltinių, įkurti laisvąją ekonominę zoną ar taip ką panašaus ir tada visam miestui gerai ir rajonui būtų, o ne tik atleistiems iš vienos AE.
O dėl darbuotojų tai vizito metu prieš pusmetį Lavrovas ar kaip ten jį, Kaliningrado meras, agitavo juos persikelti į naujai statomą rusų AE, dar buvau Baltarusijoje prieš savaitę ten irgi jau pastatyti pamatai, infrastruktūra tiesiama, namai gyvenamieji aptarnaujamam personalui, taigi kyla klausimas ar bus kam dirbti mūsų AE, jeigu dar tokia pastatisime

 
3.   Parašė Kęstutis.T.   2010-06-08 17:12  

O kiek žmonių liko be darbo?

Ir DIDELIS AČIŪ, už straipsnį, būtų malonu dar kokių panašių sulaukti.

 
4.   Parašė Kasinskij   2010-06-08 17:34  

Prieš uždarant ją dirbo 3000 žmonių, šiais metais liko 1000, gal jau mažiau, kurie turi rūpintis atliekų laidojimu ir pan. O čia va ieškodamas darbuotojų skaičiaus aptikau straipsniuką sausio mėn. publikuota įdomų:

http://www.delfi.lt/news/economy/business/visaginas-po-ae-uzdarymo-augantys-mokesciai-ir-optimistinis-zvilgsnis-i-ateiti.d?id=27481525

Darbo biržos vyr. specialistė teigė, jog iš Ignalinos atominės atleistų asmenų apie 60 proc. yra pensinio ir priešpensinio amžiaus žmonės. "Pensinio amžiaus asmenys gauna papildomą išeitinę kompensaciją, jų nėra galutinis ir esminis tikslas įsidarbinti. Priešpensinio amžiaus asmenys taip pat atsisako įsidarbinimo tikslų ir gauna tik priešpensinę bedarbio išmoką, kuri yra mokama iki pensinio amžiaus. Lieka apie 40 proc. darbingo amžiaus atleidžiamų asmenų. Žmonės darbinasi, nėra blogai", - teigė D. Sinkevičiūtė.: