NEIP - Nacionalinis Euro Įvedimo Planas

» Dienoraščiai » bomzasxxl
Autorius: bomzasxxl Atnaujintas: 2014-01-09 Komentarai: (2) Kartai: 11623
Sausio 1 dieną braliukai pagaliau įsivedė Eurą - aukšti valdininkai pakėlė šampano taures, paprasti žmogeliai sustojo į eiles... prie bankomatų, prie kasų - skubėjo išleisti latus. Aš, deja, nespėjau, turiu užlikusią latvišką penkinę, ir keliolika santimų. Nors Latvijos bankas ramina - keisime nemokamai: pašte, komerciniuose bankuose, Latvijos banke. O man ką daryti? Iki Latvijos važiuot toli - bezinas brangiau kainuos nei tie penki latai, gal kada pasitaikys proga nuvykti į Latviją - bet kur tas Latvijos bankas? Ar nepaims, kaip mūsiškiai 2 Eurų už operaciją grynais - ech tiek to, atiduosiu vaikams pažaist, turbūt.
Prieš keletą menesių klausinėjau latvių - tai ką manote apie Eurą? - norite, laukiate ar ne? - atsakymo nesulaukiau - tik papostringavimų, kad žmonės bijo, nepatenkinti, referendumą daryti ketina, nes viskas brangs - tačiau supratau, kad laukia ištiesų, didžiuojasi, kad yra latviai, gal ne tokie gudrūs kai estai, bet už lietuvius tai tikrai gudresni...
Tik Raimunds Pauls, ko tai nelabai patenkintas, keikiasi per LRT - sako kam tas euras, ir taip užsieniečiai baigia viską supirkt, emigruoja latviai kaip ir lietuviais - net ašrą, matyt, išspaudė, taip jam lietuvių gaila.
Bet Raimonds, ne autoritetas man, gal ir geras dainas kuria, bet apie pinigą nieko neišmano - bankuose santaupas prarado, lyg ir telefoninimas sukčiams buvo kažką atidavęs - vienu žodžiu menininkas, toks pat ikanomistas, kaip mūsų Čekuolis - atomininkas.
Taigi, latviai atsiveikino su savo dailiais mažais pingėliais ir dabar naudosis EIRO - dideliais ir bjauriais, su užienietiškom raidėm, užsienietiškais paveiksliukais ir arabiškais skaičiukais. Nors tiek to, skaičiukai ir dabar arabiški - visi juos pažysta, ne lenkiški rašmenys kokie nors... Bet didesnes pinigines vis tiek reikės pirkti - cha, cha, cha....
Nors nesijuokim - ir mums gali tekti, nors gal ne... Mano, dar nesuplyšusi, prieš metus pirkta - gaila, kaip suvalkiečiui, gerą daiktą išmest, palaukim iki kokių aštuonoliktų, kartu su lenkais gal, kaip senais gerais laikais per Žalgirio mūšį Teutonų Eurdiną šturmuosim...
Ech gana svaigt... Paklausykim ką mūsiškiai mano - štai Graužinienė pyksta, kad niekas su ja euro įvedimo nederino, teisingai, aš ir pykstu - kodėl ir su manim nederino? Butkevičius pyksta, kad Graužinienė pyksta - griūva koalicja ar ką? Vargu bau - Algirdas jei pyksta šiandien, tai rytoj jau nebepyks - atilaidus gi, diplomatas geranoriškas...
Vienu žodžiu mūsų politikai į Euro klausimą žiūri politiškai, per rinkimų prizmę - nieko kito iš jų ir nesitikėjau.
Ką galba ekonomistai? Štai Medaiskytė straipsnį Delfi - sukalė - nesigilinau, permečiau greitai akimis - vis tik ne apie Eurą, o apie minimalią algą. Ir Nausėda, kažką pareiškė - irgi apie minimalią algą pasirodo - ką gi ir ikanomistai pas mus viską mato politiškai - esame pasirodo ne Drąsi šalis, o politinė šalis - supirminkavom Europai, visi sakė, kad gerai, na išskyrus rusus - tie ryškiai žvengė už pilvų susiėmę, matydami, kaip mes Ukrainą į Europą vedėm, bet tango šokti teko su jais...

Ai tiesa Glavecką, kartą girdėjau sakant, kad "ko gero, iš ekonominės pusės žiūrint daugiau minusų, nei pliusų", dar Mauricas, kartą sakė, kad Litas tai folkswagenas, o euras - mersedas - na šitie, matau, žiūri techiškai, bet ką aš žinau, dabar mersai lūžta - plastmasiniai, o golfukai niauktais langais lekia autostradom...
O Šimonytė, šaunuolė, visus ramina - nesijaudinkit, milijardas į garantinį fondą nėra labai daug... pasiskolinsim ir nereikės savų mokėt! - aš irgi taip manau, sumokėsim, o paskui dar pasiskolinsim, algas padidinsim - ir jei ką - gelbėkit, padėkit - duokite, prašom, 5 miliardus iš to garantinio fondo! (graikus tai gelbėjote, kuom mūsų skandinavų bankai blogesni?)

Taigi tryliktų metų pradžioje ėmiau domėtis Latvišku EIRO - pagooglinau - aibė info, ištisas portalas - EIRO.LV (už mokesčių mokėtojų pinigus pakurtas! -tik pamanyk per patį krizės įkarštį). Keistuoliai, pamaniau tada, dar neaišku ar priims į klubą, o jie jau susidėlioję viską - darbus pasiskirstę, projekto viršininką nominavę, projektines lėšas įsisavinę, galvojau tuomet, oi kaip žvengsiu, kai po pusės metų, jumi Europa pasakys - nea, neatinkate Mastrichto kriterijų, arba jūsų kriterijai vienkartiniai, neišlaikysite jų ilgai...
Tačiau Europa latviams netikėtai tarė - Taip, esate tinkami, nebrokuosime jūsų...
Aišku taip ir reikėjo tikėtis, kad tar lemtingąjį TAIP, nes tuo metu visiems buvo aišku, jei graikai, buvo tinkami - tai tiks net lietuviai, garantuotai..., ką jau latviai ar tuo labiau estai.
Taigi vėl googlinam ir žiūrim, koks mūsų pasiruošimo lygis, likus mažiau nei metams iki ED (Euro diena):
1. NEIP (nacionalinis euro įvedimo planas) - yra (paskelbta 2007, pasirašė G. Kirkilas ir Z.Balčytis)
2. NEIP atnaujintas ir kumunikavimo strategija - yra (paskelbta 2013, birželio 26 - pasirašė A. Butkevičius ir R.Šadžius) Įdomu: vien socdemai, sponsorių sąraše abiejuose dokumentuose)
3. Projekto vadas - yra
4. "Steering Commitee" - yra - Ministro pirmininko vadovaujama Euro įvedimo komisija (A.Butkevicius, R.Šadžius ir V.Vasiliauskas)
5. Projektinė komanda - yra, netgi darbo grupės ir tos yra (iš viso septynios - geras skaičius, su teigiama karma):
a. Koordinavimo (PMO -project management office) - šaunu
b. Grynųjų Pinigų
c. Visuomenės Informavimo (change management - dar šauniau) - vadovauja Lietuvos bankas
d. Įvedimo Kriterijų atitikties valdyba - vadovauja Lietuvos bankas
e. Vartotojų Teisių Apsaugos ir socialinių reikalų grupė - vadovauja Socialinės apsaugos ir darbo ministras
f. Verslo aplinkos darbo grupė - vadovauja ūkio ministras
g. Teisinių klausimų darbo grupe - vadovauja teisingumo ministras

Ką gi iš projektinės pusės pamatai padėti, atrodo, solidūs - darau išvadą, kad organizaciškai esame gerai pasirengę.
Taigi skaitome planą, kas svarbu - buhalteriams, IT specialistams, ir eiliniams gyventojams - pagrindiniai laikotarpiai "milestones" - numatyti (puiku):
• Kainų nurodymas litais ir eurias - prasideda 30 po ES Tarybos nutarimo dėl keitimo kurso (finansų ministras įsitikines, kad kursas nesikeis - tiek to patikėsime šį kartą)
• Dviejų valiutų grynųjų pinigų laikotarpis - 15 dienų (pas latvius, berods tas pats)
• Nemokamas valiutos keitimas Komerciniuose bankuos - šeši menesiai po ED (Euro Diena) - LB neribotai, net ir dideles sumas grynųjų turintiems turėtų pakakti laiko, viską išsikeisti be deklaracijų! Tik pamanyk, seniai nematėme bankuose nemokamų operacijų grynaisiais pinigais
• Kainų nurodymas litais ir eurais baigais - 1 metai po ED (latviai berods apsiribojo 6 menesiais, idomu, tai, kad to paties dokumento 32 punkte parašyta irgi 6 mėnesiai - matyt labai skubėjo rašydami, kai vertė latvių planą iš anglų kalbos)
• Akcinio kapitalo perskaičiavimo tvarka - likus ne mažiau 6 mėnesimas iki ED
• Naujų banderolių pavyzdžiai - ne veliau kaip 6 mėnesiai iki ED
Kiti, mano nuomone, svarbūs aspektai dėl EURO įvedimo:
Po ED, visa apskaita turės būti tvarkoma eurais, taigi sausio 2 dieną (penktadienį), sąskaitas reikės išrašinėti euriais
Turtas, įsipareigojimai ir nuosavybė turės būti perskaičiuojami eurais, prieš tai duomenis išsaugant litais (šitas kainuos, nes tikriausiais norėsite, palyginti ataskaitas eurais, su ankstesniais laikotarpiais)
Valstybinių institucijų formos, blankai, duomenų teikėjų, klientų ir vartojų informavimas apie pakeitimus - likus penkiems mėnesimas iki ED
Statistikos suderinimą koordinuoja Statistikos departamentas, jokie pasirengimo terminai NEIP nenumatyti!
Išankstinio mokėjimo ženklai (bilietai, pašto ženklai) - galios 1 metus po ED
ED - euro ir pagrindinių užsienio valiutų kursus nustatinės nebe LB, bet ECB.
ED - visos sąskaitos bankuose litais bus perskaičiuotos į eurus
Darbo užmokestis turės turės būti nurodomas eurais ir litais 60 dienų, po ES tarybos nutarimo dėl ketimo kurso (įdomi taktika - prie naujo darbo užmokesčio pradės pratinti 30 dienų anksčiau, nei prie naujų kainų)

Taigi, paskaičius planus, darau išvadą, kad ant popieriaus viskas atrodo gražiai (na neskaitant menko neaiškumo dėl dvigubos kainos rodymo laikotarpio), tačiau visuomenės informavimo priemonėse, info beveik nėra, komentaruose didelėm raidėm mirga marga - ai blogai, kam ta europa, kam tie eurai, silpna valiuta, o litas tai kietas!
Na galvoju, prastokai LB atlieka pasikeitimų valdymo funkciją ir EURO reklamą - vieną kita exeliuką paskelbė ir viskas, juk iš tiesų yra daug privalumų, apie kuriuose nieks neskelbia, pavyzdžiui Lenkijoj apsipirkinėti, but net tris kartus pigiau!
Tik pavadimą to naujo pinigo reikia kitą sugalvoti - EU - svetimas garsas lietuvio ausiai, va latviai ir kart tai suprato, užtat pas juo EIro.
 
1.   Parašė bomzasxxl   2014-01-10 00:19  

Vampyrų Šešėlyje - yra atnaujinta įrašo versija

 
2.   Parašė bomzasxxl   2014-01-23 06:13  

Taigi, estiškai lietuviška nuomonė - klausimas tikrai labiau politinis nei ekonominis.