Straipsniai » Apžvalgos » Baltijos rinkų indeksai vėl nuvažiavo žemyn

Baltijos akcijų biržų dienos apžvalga.
Autorius: traders.lt, Parašyta: 2007-10-12 16:02.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=1105


Baltijos rinkų indeksai vėl nuvažiavo žemyn. Tam turėjo įtakos bendros rinkų tendencijos. Labiausiai veikia ECB vadovų pareiškimai didinti bazines palūkanų normas. Tai šiek tiek gąsdina investuotojus. Panašu, kad rinkoje artimiausiu metu vyraus sąmyšis ir neaiškūs lūkesčiai tiek dėl JAV ekonomikos augimo, tiek dėl ECB politikos artimiausioje perspektyvoje. Nerimą kelia ir fundamentalūs dalykai kaip auganti infliacija tiek Europos sąjungos mastu tiek Baltijos šalyse, kuriose daug kalbama apie ekonomikos perkaitimą. Kitas svarbus šios dienos momentas yra tai, jog skelbiami pagrindiniai makroekonominiai duomenys.

Vilnius.
OMXV indeksas smuko daugiau nei 2 procentais. Iš viso sudaryta sandorių už daugiau nei 8 milijonus litų. Sandorių skaičius viršijo 900. Tai reiškia, kad ir toliau dominavo smulkūs investuotojai. Stambūs instituciniai investuotojai kol kas dar nesiryžta merkti pinigų į akcijų rinką. Pabrangusių/atpigusių akcijų kiekis 7/27. Neigiamos nuotaikos puikiai atsispindi akcijų kursuose. Nepaisant skelbiamų gerų veiklos rezultatų, akcijų kursams tai daro mažą įtaką.

Apyvarta šiandien išsiskyrė Šiaulių banko (SAB1L) akcijos. Jomis suprekiauta daugiau nei už 2mln. Lt. Panašu, kad šioje pozicijoje buvo pora stambesnių investuotojų nusprendusių atsikratyti didesniais akcijų kiekiais per rinką. Paskelbtos naujienos apie šio banko vadovų sandorius šiek tiek sušvelnino kritimą ir jos atpigo 2 procentais nepaisant pasiūlos spaudimo.

Milijoninėmis apyvartomis išsiskyrė TEO (TEO1L)ir Ūkio banko (UKB1L) akcijos, kurios taip pat demonstravo korekciją žemyn. Ūkio bankas neseniai paskelbęs trijų ketvirčių rezultatus, tačiau nepaisant nenuviliančių rezultatų ir banko akcijų kainos didėjimo kelias sesijas iki rezultato skelbimo, šiandien vėl pasidavė rinkos tendencijoms ir smuko 2 procentais.

Prie įdomesnių šios dienos rezultatų galima priskirti Lietuvos dujų akcijas. Iki užsidarymo sandoriai buvo vykdomi kaina, kuri sukosi ant 3,81Lt ribos, tačiau biržos uždarymo aukciono metu per vieną tarpininką buvo įvykdyta krūva pardavimų po 3,28 Lt.

Ryga. OMXR indeksas nuvažiavo puse procento. Sandorių gausa ir apyvartų dydžiais negalėjo pasigirti ir Latvijos rinka. Susidaro įspūdis, kad šioje rinkoje nieko nevyko. Atpigo akcijų dvigubai daugiau nei pabrango. O iš visų keturių pabrangusių akcijų, ryškia teigiama korekcija pasižymėjo dvi įmonės.

Rigas farmaceitiska fabrika (FRM1R) akcijos pabrango beveik dešimčia procentų. Tiesa, sandorių sudaryta vos keli, o ir jie visi buvo inicijuoti vieno pirkėjo. Kainų skirtumas tarp pasiūlos ir paklausos šioje pozicijoje yra labai aukštas. Taigi, šį pabrangimą interpretuoti kaip tendencingą nereikėtų.

Kitą ryškų šoktelėjimą viršun buvo galima stebėti Rigas juvelierizstradajumu rupnica (RJR1R) akcijų kainoje, tačiau turint omeny, kad jų rinkos kaina pakilo vos vienu sentimu ir dabar siekia 0,09 LVL, o apyvarta juokinga, toks brangimas įspūdžio nedaro.

Talinas. OMXT indeksas nukrito labai nežymiai. Apyvarta viršijo 6,5 milijonų eurų. Tiesa, iš jų beveik 5 milijonai buvo suprekiauta tiesioginiais sandoriais. Turint omeny, kad sandorių sudaryta iš viso per 700, rinkoje dominavo smulkūs investuotojai.

Eesti Ehitus (EEH1T) akcijos pagaliau atsigavo ir pajudėjo teigiama linkme. Tiesa, sesijos metu kaina svyravo ties 5,35 riba ir tik biržą uždarius įvykdytas sandoris už 5,50. Tai leido fiksuoti galutinį kainos šuolį 5 procentais. Gali būti, kad tai bandymas supirkti didesnį akcijų kiekį prieš artėjantį trečiojo ketvirčio rezultatų paskelbimą.

Didžiausią apyvartą fiksavo Talink Grupp (TAL1T). Šiomis akcijomis sudaryti 177 sandoriai. Kaina išliko nepakitusi. Nemaža dalis akcijų buvo perduota tiesioginiais sandoriais. Po prekybos bendrovė pranešė praeito mėnesio pervežimų statistiką, deja beveik visose kategorijose rezultatas prastesnis už pernykštį.

Prie įdomesnių prekybos momentų galima priskirti ir Olympic Entertainment Grupp (OEG1T). Galutinėse suvestinėse fiksuojamas teigiamas šios akcijos rezultatas, nors visos prekybos metu kaina buvo žemiau vakarykštės. Sesijos pabaigoje buvo fiksuoti keli nedideli sandoriai aukšta kaina ir galiausiai paskutinė kaina buvo 5,26 (+1,77%).

Merko Ehitus (MKO1T) kaina visos sesijos metu buvo nestabili, bet galiausiai nugalėjo teigiamos emocijos ir buvo užfiksuotas galutinis 1 procento kilimas.

Apibendrinimas. Europa ir Azija fiksavo neigiamas korekcijas. Panašu, kad Baltijos šalys tam taip pat pasidavė. Sesijų pabaigoje fiksuota nemažai sandorių, kurių pagalba buvo siekiama pakelti galutines kainas suvestinėse. Apskritai rinka nervinga ir labai jautriai reaguoja į bet kokias naujienas ar pranešimus globaliu mastu. Greičiausiai panašus scenarijus kartosis ir ateinančios savaitės pradžioje.