Verslo ir rinkų naujienos » FED netikėtai visus nustebino, nes padidino diskonto normą


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2010-02-19 12:13.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=9073


Amerikos Federalinis Rezervų bankas visiškai netikėtai po ketvirtadienio prekybos šalies akcijų biržose ėmė ir padidino ketvirtadaliu iki 0.75 procentų diskonto normą, kuri yra skirta tiesioginėms paskoloms bankams. Šiuo žingsniu FED siekia paskatinti finansų institucijas, kad šios labiau remtųsi pinigų rinkomis, o ne Centriniu banku, savo trumpalaikio likvidumo poreikiams patenkinti.

Amerikos Federalinio Rezervų banko pranešime teigiama, kad atlikti pakeitimai skirti dar labiau normalizuoti FED turimas skolinimo priemones. Šie pakeitimai neturėtų sugriežtinti finansines sąlygas namų ūkiams ir įmonėms, ir taip pat tai nėra joks signalas, dėl ekonomikos ir pinigų politikos pokyčių perspektyvų.

Šie netikėti Amerikos Federalinio Rezervų banko atlikti veiksmai sukėlė dolerio sustiprėjimą euro ir kitų valiutų atžvilgiu. Analitikai ir rinkos dalyviai spėlioja, kad netrukus FED padidins ir bazinę palūkanų normą, kuri šiuo metu yra istorinėse žemumose ir sudaro vos 0,25 procentus.

Po paskelbtos informacijos, kad FED padidino diskonto normą, skirtą tiesioginėms paskoloms bankams, euras dolerio atžvilgiu susilpnėjo net nuo 1,3615 dolerių už eurą iki net 1,3455 dolerių už eurą. Paskutinį kart už vieną eurą tiek dolerių buvo mokėta tik praėjusių metų gegužės viduryje.

Po to kai reitingų agentūros sumažino Graikijos kredito reitingą ir pasirodė vis daugiau nuogąstavimų dėl galimo Graikijos nemokumo, dėl gerokai per didelio biudžeto deficito, euras ėmė praradinėti savo pozicijas dolerio atžvilgiu. Vėliau paaiškėjo, kad ne tik Graikija, tačiau ir kitos euro zonos šalys turi rimtų problemų, dėl per didelių savo biudžetų deficitų. Rinkos dalyviai ėmė spėlioti, kad Amerikos Centrinis bankas ims didinti bazinę palūkanų normą anksčiau nei Europos Centrinis bankas. Visą tai dar labiau silpnino eurą dolerio atžvilgiu, tad nuo praėjusių metų lapkričio pabaigos euras dolerio atžvilgiu susilpnėjo net nuo 1,5135 dolerių iki net 1,3480 dolerių už vieną eurą, arba net vienuolika procentų.

Neigiamai į FED paskelbtą žinią sureagavo ir investuotojai prekiaujantys indeksų ateities sandoriais, kurie šiuo metu raudonuoja.