Verslo ir rinkų naujienos » Citibank neatgaus per klaidą pervestų 500 milijonų dolerių


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2021-02-19 13:54.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=32184


Padaręs vieną didžiausių bankų istorijoje klaidų Citibank neatgaus 500 mln. dolerių, kuriuos netyčia pervedė į kitų bendrovių sąskaitas, nusprendė JAV apygardos teismo teisėjas.

Tai yra praėjusių metų įvykių pasekmės. Prisiminkime, kad rugpjūtį Citibank Niujorko filialas atliko neautorizuotą operaciją, kurios vertė 900 mln. dolerių. Pervedimas buvo atliktas kosmetikos gamintojo Revlon vardu šios kompanijos kreditoriams. Iš tiesų Citibank turėjo pervesti tik 7,8 mln. dolerių palūkanas. Dalis iš pervestų 900 milijonų JAV dolerių buvo grąžinta, tačiau bankas negalėjo susigrąžinti daugiau nei pusės pervestų pinigų rizikos draudimo fondams, kurie atsisakė grąžinti mokėjimus.

Įstatymai paprastai baudžia tuos, kurie išleidžia pinigus, kurie per klaidą buvo pervesti į jų sąskaitas. Klaidos yra dažnos skaitmeniniame amžiuje, tačiau daugumą pervedimų galima nedelsiant atšaukti. Tačiau Niujorko įstatymai turi šios taisyklės išimčių. Jei skolintojas, kuris turi teisę į pinigus ir nežinojo, kad jie buvo netyčia pervesti, jis gali juos pasilikti.

„Mes nepaprastai patenkinti apgalvotu, kruopščiu ir išsamiu teisėjo Jesse Furman sprendimu“ - sakė Benjamin Finestone, atstovavęs dviem subjektams Brigade ir HPS Investment Partners, kurie negrąžino gautų pinigų.

Teismas nusprendė, kad skolintojai turėjo teisę manyti, kad mokėjimas buvo numatytas. Pats Citibank savo klaidos mastą suvokė tik kitą dieną. Teismo procese buvo naudojamos vidinės banko darbuotojų diskusijos kaip dar vienas įrodymas, kad kreditoriai nė nenumanė, jog pervedimas buvo klaida, kol Citibank neišsiuntė jiems pranešimų.

„Reikėtų tai laikyti iracionalumu, kad Citibank, viena garsiausių finansų įstaigų pasaulyje, padarė dar niekada neįvykusią klaidą, kurios suma siekia beveik milijardą JAV dolerių“ - paaiškino teisėjas Jesse Furman.

„Mes visiškai nesutinkame su šiuo sprendimu ir ketiname pateikti apeliaciją. Manome, kad turime teisę į šias lėšas ir toliau sieksime visiško jų susigrąžinimo“ - rašoma Citigroup banko pranešime.