Verslo ir rinkų naujienos » Rekordinis Norvegijos valstybinio fondo uždarbis


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2020-02-27 15:00.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=30466


Norvegijos valstybinis investicinis fondas (Norges BankInvestment Management) 2019 metais užfiksavo rekordinį pelną, kurį daugiausia lėmė ralis akcijų rinkose.

Yngve Slyngstad valdomas fondas, didžiausias pasaulyje pagal valdomą turtą, kurio vertė siekia daugiau nei 1,1 trilijoną dolerių, pernai uždirbo 180 milijardų dolerių, o jo grąžos norma siekia net 19,9 procento.

Norvegijos valstybinio investicinio fondo valdomų akcijų vertė pakilo 26 procentos, obligacijų - 7,6 procento, o nekilnojamo turto ūgtelėjo 6,8 procento.

Praėjusio metų pabaigoje akcijos minimo fondo investiciniame portfelyje sudarė 70,8 procento, fiksuotų pajamų vertybiniai popieriai (obligacijos) - 26,5 procento, o nekilnojamo turto dalis siekė 2,7 procento.

Praėjusieji metai, be naujojo rekordo, taip pat buvo proveržis keičiant strategiją. Fondas ją pertvarkė, ribodamas iškastinio kuro poveikį savo investicijoms. Jis taip pat pradėjo ieškoti naujo generalinio direktoriaus.

Norvegijos fondas buvo įkurtas praėjusio amžiaus dešimtajame dešimtmetyje, kad pajamos iš naftos ir dujų pardavimo būtų investuojamos į aktyvus užsienyje, siekiant užkirsti kelią šalies ekonomikos perkaitimui ir išsaugoti kuo daugiau turto ateities kartoms.