Verslo ir rinkų naujienos » Goldman Sachs: dauguma kriptovaliutų atpigs iki nulio


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2018-02-08 17:28.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=26756


Neseniai stebėtas kriptovaliutų kritimas, nepaisant dabartinio atšokimo, gali dar labiau pagilėti, perspėja investicinio banko Goldman Sachs atstovas Steve Strongin.

Daugiau nei mėnesį trukęs kriptovaliutų verčių kritimas lėmė tai, kad bendra jų rinkos vertė krito beveik penkiais šimtais milijardų dolerių. Ši suma artima populiariausio pasaulyje socialinio tinklapio Facebook ar gerai žinomo investuotojo Warren Buffett investicinės kompanijos Berkshire Hathaway rinkos vertei.

Nuo gruodžio aštuonioliktą dieną pasiekto kainos piko bitkoinas buvo nuvertėjęs net septyniasdešimt procentų. Tačiau nepaisant to, anot Goldman Sachs banko ekonominių analizių vadovo Steve Strongin, kriptovaliutų rinkos dar laukia blogiausia. Jo nuomone, dauguma jų dabartine forma neišgyvens. Interneto kompanijų, veikusių dotcom burbulo metu likimas rodo, kad sėkmė nėra garantuojama net ankstyvuoju patekimu į rinką. Prognozuojama, kad dabartines kritovaliutas pakeis nedidelė jų grupė, kurių dalis šiuo metu dar neegzistuoja.

„Kadangi kriptovaliutoms trūksta vidinės vertės, tos kurios neišgyvens, greičiausiai jų vertė kris iki nulio“ - tikina Steve Strongin, tačiau tuo pačiu nenurodo per kokį laikotarpį tai gali nutikti.

Tai, kad mes susiduriame su burbulu, liudija kriptovaliutų svyravimų pobūdis ir ypač didelė koreliacija tarp kiekvienos iš jų. Rinkoje, kurioje keli nugalėtojai paima visą puodą, tai nėra racionalu, pažymi specialistas. Pasak jo, kriptovaliutų išlikimas kelia abejonių dėl ilgo sandorių sudarymo, saugumo problemų ir didelių sistemos priežiūros išlaidų, o bitkoino ateities sandorių išleidimas iš esmės nelabai ką keičia.

Tačiau jis pripažino, kad palankiau vertina blockchain technologijos perspektyvas.

„Ar kuri nors iš dabartinių kriptovaliutų gali tapti nauju Google, ar greičiau pasekti paieškos operatorių, kurie iškrito iš rinkos, likimu? Vien tik spekuliacinio burbulo egzistavimo faktas nereiškia, kad atskirų virtualių valiutų kainos negali padidėti. Tačiau dauguma, jei ne visos, niekada negrįš į tą kainų lygį, kuris buvo pasiektas paskutinio piko metu“ - reziumavo investicinio banko Goldman Sachs atstovas Steve Strongin.