Verslo ir rinkų naujienos » Pasaulinė skola siekia 233 trilijonus dolerių


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2018-01-08 18:54.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=26557


Pasak Vašingtono Tarptautinių finansų instituto IIF ataskaitos, pasaulinės skolos vertė praėjusių metų trečiąjį ketvirtį pasiekė naują savo visų laikų rekordinį 233 trilijonų dolerių lygį. Palyginus su 2016 metų pabaiga, šis rodiklis ūgtelėjo aštuoniais procentais.

Tai tuo pačiu reiškia, kad per praėjusių metų pirmus tris ketvirčius pasaulinė bendra skola dar padidėjo 16,5 trilijono dolerių.

Skelbiama, kad tokiose šalyse kaip Kanadoje, Prancūzijoje, Honkonge, Pietų Korėjoje, Šveicarijoje ir Turkijoje užfiksuota rekordinė privati nefinansinio sektoriaus skola.

Kaip pabrėžė Vašingtono Tarptautinių finansų instituto IIF atstovai, vienas iš galimų šios situacijos šalutinių padarinių gali būti centrinių bankų nenoras sugriežtinti paskolų suteikimo sąlygas.

„Didelis įsiskolinimo lygis gali apriboti politikos griežtumo laipsnį ir mastą. Centriniai bankai norintys remti augimą, elgsis atsargiai“ - rašoma minimo instituto ataskaitoje.

Tačiau tuo pačiu Vašingtono Tarptautinių finansų instituto IIF atstovai atkreipia dėmesį, jog ketvirtą ketvirtį iš eilės buvo fiksuojamas skolos ir bendrojo vidaus produkto santykinio rodiklio kritimas. Jis dabar siekia 318 procentų, t.y. jis yra maždaug trimis procentiniais punktais žemesnis nei buvo 2016 metų trečiąjį ketvirtį.