Verslo ir rinkų naujienos » Pakeitus gyventojų pajamų apmokestinama rekomenduojama pertvarkyti investicijų portfelius


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2013-06-28 10:30.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=16798


Seimui skubiai priėmus Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pataisas, investuotojai iki metų pabaigos turėtų suskubti pertvarkyti savo portfelius, todėl biržoje laukiama didesnių apyvartų, praneša Investuotojų asociacija.

„Jei be didesnių diskusijų priimtas įstatymas įsigalios, daugiau nei vienerius metus išlaikytų vertybinių popierių savininkams rekomenduojama juos parduoti dar šiemet ir taip be mokesčių realizuoti uždirbtą pelną. Investavusių pelningai yra – nuo 2009 metų pradžios OMX Vilnius akcijų indeksas yra pakilęs net 125 proc.“, - sakė Investuotojų asociacijos valdybos pirmininkas Vytautas Plunksnis.

Gyventojų pajamų mokesčio lengvatą, kuri leido neapmokestinti pajamų už vertybinius popierius, išlaikytus ilgiau nei metus, keičia kita. Nuo 2014 metų bus apmokestinamas tik didesnis nei 10 tūkst. metinis pelnas iš investicijų į akcijas ar fondus. Taip planuojama apmokestinti po 2014 metų sausio įsigytų obligacijų ir indėlių palūkanas, kurios viršija 10 tūkst. litų.

„Didelei daliai investuotojų šios lengvatos leis mokėti mažiau mokesčių nei dabar, tačiau valdantiems didesnius portfelius ir investuojantiems ilgam laikui mokesčiai išaugs, todėl pakeitimų vienareikšmiškai vertinti negalima“, - sakė V. Plunksnis.

Seimas taip pat panaikino pajamų mokesčių lengvatą iki 1999 metų įsigytoms akcijoms. „Tai aktualu tiems, kad akcijas pirko ar verslą pradėjo dar „čekinio privatizavimo“ laikais – jeigu uždirbta daug pelno, reiktų pasvarstyti jo realizavimą dar šiemet“, - teigė V. Plunksnis.

Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pakeitimams dar turi pritarti Prezidentė.

Investuotojų asociacija yra didžiausia smulkiuosius investuotojus vienijanti organizacija Lietuvoje. Investuotojų asociacija užsiima jų teisių gynimu bei atstovavimu, organizuoja renginius nariams, kurių metu siekiama ugdyti investuotojų kompetenciją ir suvokimą apie finansų rinkas.