Verslo ir rinkų naujienos » A.Merkel ir N.Sarkozy ragina Graikiją vykdyti įsipareigojimus


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2012-02-06 17:13.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=13384


Vokietijos Kanclerė Angela Merkel bei Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy šiandien dar kartą pakartojo, kad antrosios paskolos Graikijai skyrimas tiesiogiai priklausys nuo to, kaip greit šios šalies koalicinei vyriausybei pavyks susitarti dėl naujo taupymo plano.

„Norime, kad Graikija liktų euro zonoje. Tačiau Graikija negaus antrosios paskolos, kol su trijulės (Tarptautinio Valiutos Fondo, Europos Komisijos bei Europos Centrinio banko) atstovais nebus pasiektas susitarimas susijęs su fiskalinėmis reformomis“ - pareiškė Angela Merkel.

„Jeigu Graikijoje nebus priimti sprendimai, tai tuomet nebus atblokuotos lėšos. Visi Graikijoje atsakingi žmonės turi suprasti, kad mūsų pozicija šiuo klausimu nepasikeis“ - jai antrino Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy.

„Mes norime susitarimo. Graikijos atstovai prisiėmė įsipareigojamus ir privalo skrupulingai juos vykdyti. Europa - tai vieta, kur kiekvienas turi teises ir pareigas. Laikas bėga“ - pridėjo jis.

Be to, Prancūzijos prezidentas teigė, kad jo šalis su Vokietijos atstovais sutaria, kad Graikijos valdžia turėtų pajamas atidėti į atskirą fondą, kad tokiu būdu galėtų grąžinti savo skolas bei išvengtų bankroto.

Remiantis neoficialia informacija, savaitgalį Graikijos koalicinę vyriausybę sudarančioms partijoms buvo pateiktas ultimatumas. Jos iki šiandien pietų turėjo atsakyti, ar jos sutinka su Tarptautinio Valiutos Fondo pasiūlyta darbo rinkos reformos ir išlaidų mažinimo programa, tačiau nurodytu laiku atsakymas į šį klausimą nebuvo pateiktas. Graikijos valdžia pareiškė, kad jie neturėjo jokio įsipareigojimo pateikti atsakymą nurodytu laiku. Tokia Graikijos valdžios pozicija gerokai sunervino Europos Komisijos atstovus.

„Briuselis labai rimtai svarsto galimybę iš euro zonos pašalinti Graikiją. Ir tai nėra tik scenarijai, o planai, kurių studijos dabar atliekamos. Šiuo metu Graikijos išmetimas iš euro zonos nėra pagrindinis norimas scenarijus. Graikijai, norint išlikti euro zonoje, siūloma atlikti vidinę devalvaciją. Tačiau jeigu Graikijai nepavyktų, vyksta pasiruošimai kitų planų įgyvendinimui“ - atskleidė Europos komisijos žuvininkystės komisarė Maria Damanaki.