Vėjas iš Šiaurės

» Dienoraščiai » waldimord
Autorius: waldimord Atnaujintas: 2010-06-22 Komentarai: (2) Kartai: 7967
"Rodakom z Wilna dowolny napój na koszt Baru" ( Tautiečiams iš Vilniaus bet kuris gėrimas baro sąskaita). Šie žodžiai buvo paskutiniai, kuriuos išgirdau prieš išlipdamas iš kelto grįžtančio į Lietuvą. Keletas valandų kelio ir vėl Vilnius. Ir vėl tie patys liūdni žmonių veidai, tos pačios problemos. Spalvotos žmonių svajonės susilieja su pilka gyvenimo realybe. Atrodo malda kuria sukalbėjau vietinėje Švedijos Liuteronų bažnyčioje stebuklų nepadarė. Meldžiuosi retai. Bet šį kartą nuoširdžiai prašiau Dievo, kad Lietuvos gyventojai pasimokytų iš šios laimingos tautos kaip reikia gyventi. Atrodytų, užtenka perplaukti jūrą, o ten- na gal ne El dorado(aukso miestas), bet bent jau nesigirdi Lietuviškų žodžių top 10- "bėvėpė", mokesčiai, nusižudė, emigravo, Kedys- na patys žinot. Vietoj to gerovės valstybės besidžiaugianti tauta. Vėliava ant kiekvieno namo. Ne, tai ne valstybinė šventė- tai meilė tėvynei.
Toliau miestas, nedidelis, bet jaukus. Senamiestyje žmonių daugoka, gatvės pilnos dviračių. Niekas čia jų nerakina-atrodo nėra būtinumo. Bet eidami per vietinių musulmonų kvartalą vis vien "musiškiai" vyrai pasitikrina ar piniginė vietoje, o moterys tvirčiau suspaudžia rankinę. Susipažinęs su keliais palestiniečiais nuomonė pakeičiu. "Svarbu ne kas tu esi, o tai ką tu darai. Čia daug mūsų, musulmonų. Atvažiavau čia, nes neturėjau ko prarasti išskyrus mano pavogtą šalį. Dabar čia mano namai ir aš laimingas" angliškai paaiškina man sutiktas žmogus. Kažkur girdėta fraze. Gal tai...proletariatas, tie, kurie neturi ką prarasti, išskyrus savo grandines. Bet ne, juk tai Marksistų Biblija. Čia bendras katilas suvokiamas kitaip, mokesčiai, vieni didžiausių. Bet žmonės žino kad juos moka sau, o ne "jiems".Ko nėra Lietuvoje. Stiprus progresas. Dominuoja vidutinė klasė. Taip, ta vidutinė tai 2200 Eurais(ne Kronom) per mėnesį, o iš bedarbio pašalpos ir pensijos praktiškai galima keliauti. Mūsų seniorai irgi keliauja-iš Maksimos į Norfą ir atgal, ieško akcinių prėkių. Andrius sakytų kapitalas pabėgs. Na, bet juk kapitalas jau nebegrįž, o tie 500 tūkst. emigrantų tuoj tuoj grįžta. Geriau "dakalt" neturtinguosius, vis vien neturi už ką net pabėgti. Svarbu tinkamai sudėlioti prioritetus.
Tiesą sakant svarbi net ne ekonomika, o žmonių požiūris. Teisingumo nėra Lietuvoje ir žmonės jaučiasi svetimi. Populiaru sakyti kad tai komunizmo palikimas. Žmonės jau priprato kad poliklinikoje be saldainių ir brendžio butelio neapsieisi. Jau nekalbu apie mūsų olimpo kalno Gedinimo prospekte darbuotojus. Jie apskritai jaučiasi kitame pasaulyje. Bet kokia paklausia tokia ir pasiūla. Žmonės nesupranta, kad jie tik tautos atstovai,jos tarnai, o ne kažkokie išskirtinai. Pavargo, bandė ir kairiuosius ir dešiniuosius,niekas nepadeda. Krizė Lietuvoje nesibaigs greitai, nes ji nėra ekonominė. Tai ne balanso lapas su pajamom ir išlaidom-tai gyvenimas. Kasdien girdisi kaip kas nors tiesiog tyčiojasi iš žmonių ir viešai vagia, bet tai jau taip kasdieniška, taip įprasta kad net nekyla noras galvoti kas už to stovi.Sausio 13tosios dvasia seniai išgaravo, o jos žmonės tyliai nyksta iš Lietuvos savo noru, taip kaip kažkadaise traukinys po traukinio, taip ir dabar lėktuvas po lėktuvo. O likę šalyje kapstosi iš paskutiniųjų ir laukia savo bilieto...
 
1.   Parašė lorpak   2010-06-23 11:57  

Puikus blog'as...

Taip, krizė ne ekonominė....Pasitikėjimo savimi krizė....daugeliui...
Bet jei yra kas tą pastebi, gali šitaip puikiai ir taikliai perduoti, tai tikrai ne viskas prarasta....
Tokie žmones aplink save generuoja geras idėjas, gerą nuotaiką, kelia pasitikėjimą savimi....Ir tai plinta..
Jau ir virtalioje erdvėje. Puiku.

 
2.   Parašė waldimord   2010-06-23 19:34  

Ačiū