Vėl apie PSD -sprendimo būdai (atnaujinta 2010 04 29)

» Dienoraščiai » artas71
Autorius: artas71 Atnaujintas: 2010-04-29 Komentarai: (5) Kartai: 11447
2010 04 29

Visapusiškai naudingas leidinukas -daug atsakymų įklausimus, susijusius su PSD.Sugrupuota pagal tipinius atvejus: dirba užsienyje, mokosi užsienyje, yra bedarbis. pasiūlomi skolų sumažinimo ar panaikinimo keliai - pažymų surinkimas, išvykimo deklaravimas atgaline data

http://mic.vmi.lt/documentpublicone.do?id=1000084026



2010 04 11

1) kaip yra su autorini atlyginima gaunanciais? pvz. zmogus gauna honorara gruodzio men., bet darba atlikinejo visus metus t.y. darbu sutartis pasirasyta sausi, jei reikia- galimi tarpiniai darbu priemimo aktai.
ar atsiranda PSD prievole tais menesiais kai PSD nebuvo isskaiciuotas (pvz. pirmus 11men.x72=792Lt neatsizvelgiant i gruodzio men. isskaiciuoto mokescio dydi)?
ar tiesiog primoki kiek tuksta (jei truksta) iki metiniu 864Lt?


Su autorias dabar yra nesąmonė:
- jie turi užsiimti mokestiniu planavimu, nes pvz. sausio mėn. sumokėjus nors milijoną PSD, kovo mėn. jau tampi nedraustas (tiesa yra metinės lubos -48*72, ir vėl klausimas - kai įmonei patikrinti, kai autorius gulasi kryžium kad jau sumokėjo per mėn. 4 kart po 72 Lt PSD. ar hau per metus 48 po72). Turi mokėti bent po 72 Lt/mėn.- bent kas du mėn.
http://www.ktlk.lt/gyventojams/imokos/
Už asmenis, gaunančius pajamas pagal autorines sutartis, taip pat asmenis, gaunančius pajamas iš sporto ir (ar) atlikėjo veiklos, draudėjo ir apdraustojo asmens PSD įmokas į Valstybinio socialinio draudimo fondą priskaičiuoja, išskaito ir sumoka draudėjas atitinkamo atlygio išmokėjimo dieną, kuri laikoma asmens socialinio draudimo pradžios data.

Kai kūrybine veikla užsiimantiems gyventojams autorinis atlyginimas nėra išmokamas kiekvieną mėnesį ir šis gyventojas nevykdo jokios kitos veiklos, d.... tais mėnesiais, kuriais jis negauna autorinio atlyginimo, nutrūktų draudimas privalomuoju sveikatos draudimu. Todėl kūrybine veikla užsiimantys gyventojai kiekvieną mėnesį, išskyrus tuos mėnesius, kuriais jiems buvo išmokėtas autorinis atlyginimas ir nuo šio atlyginimo išskaičiuota ir sumokėta 9 proc. (iš draudžiamojo pajamų 6 proc. ir iš draudėjo lėšų 3 proc.) PSD įmoka sudaro ne mažiau kaip 9 proc. minimalios mėnesinės algos, galiojančios mėnesio, už kurį mokama įmoka, paskutinę dieną, privalo PSD įmokas mokėti savarankiškai į Valstybinės mokesčių inspekcijos prie Finansų ministerijos biudžeto pajamų surenkamąją sąskaitą.

Šių asmenų metinė privalomojo sveikatos draudimo įmoka (į Valstybinio socialinio draudimo fondo pajamų surenkamąją sąskaitą nuo gautų autorinių atlyginimų draudėjų sumokėtų ir į Valstybinės mokesčių inspekcijos prie Finansų ministerijos biudžeto surenkamąją sąskaitą 9 proc. minimalios mėnesinės algos dydžio savarankiškai sumokėtų privalomojo sveikatos draudimo įmokų suma) negali būti mažesnė kaip 9 procentai dvylikos minimaliųjų mėnesinių algų dydžio. Jeigu, pasibaigus mokestiniam laikotarpiui, paaiškės, kad yra PSD įmokų permoka, ji grąžinama asmeniui Valstybinės mokesčių inspekcijos prie Finansų ministerijos nustatyta tvarka.

Ši, aukščiau išdėstyta, PSD įmokų mokėjimo tvarka kūrybine veikla užsiimantiems gyventojams analogiškai taikoma ir atlikėjams bei sportininkams, kurie pajamas iš atlikėjo ar sporto veiklos gauna ne kiekvieną mėnesį, nevykdo jokios kitos veiklos, dėl kurios jam atsirastų prievolė mokėti PSD įmokas kitoje draudžiamųjų asmenų kategorijoje, negauna su darbo santykiais susijusių pajamų, taip pat nepatenka į valstybės lėšomis draudžiamųjų asmenų kategoriją, t. y. tais mėnesiais, kuriais šie gyventojai negauna pajamų iš atlikėjo ar sporto veiklos, PSD įmokas moka savarankiškai.


2) ar pateikta nuolat isvykstancio gyventojo deklaracija yra pakankamas pagrindas neskaiciuoti PSD? dividentu ir kitus mokescius galima juk ir moketi, o pateikus DAP-4 analoga susigrazinti?

SDĮ 6 straipsnis
2. Lietuvos Respublikos piliečiai, nuolat ar laikinai gyvenantys šalyse, su kuriomis Lietuvos Respublika yra sudariusi tarptautines sutartis dėl privalomojo sveikatos draudimo, ir šių šalių piliečiai, nuolat ar laikinai gyvenantys Lietuvos Respublikoje, draudžiami privalomuoju sveikatos draudimu šių sutarčių nustatyta tvarka.
Pažiūrėjau dvigubo apmokestinimo išvengimo sutartis- PSD ten nėra. tačiau, visose dvigubo apmokestinimo išvengimo sutartyse 2-ame straipsnyje numatyta:

1. Ši Sutartis taikoma pajamų mokesčiams, kuriuos ima Susitariančioji Valstybė arba jos administraciniai padaliniai arba vietos valdžia, nesvarbu, kokiu būdu jie imami.
2. Pajamų mokesčiais laikomi visi mokesčiai, kurie imami nuo visų pajamų arba nuo pajamų dalių, įskaitant mokesčius nuo turto vertės padidėjimo pajamų, gaunamų iš kilnojamojo arba nekilnojamojo turto perleidimo, taip pat mokesčiai nuo kapitalo vertės padidėjimo.
4. Sutartis taip pat taikoma bet kokiems identiškiems arba
iš esmės panašiems mokesčiams, pradėtiems imti po sutarties
pasirašymo dienos ir imamiems kartu su esančiais mokesčiais arba
vietoje jų. Sutartį sudarančių šalių kompetentingi asmenys
praneša vieni kitiems apie bet kokius žymius pakeitimus,
padarytus atitinkamuose jų mokesčių įstatymuose.



PSD buvo atskirtas nuo GPM.Anksčiau tai buvo tiesiog GPM dalis.Todėl manau, kad PSD patenka į dvigubo apmokestinimo išvengimo sutarčių nuostatas.


Siauresvejas rašė:

O pereinant prie sprendimu kilo keletas minciu- gal Artas71 galetu kompetetingai pakomentuoti:
1) tampi nerezidentu- t.y. pateiki nuolat isvykstancio gyventojo deklaracija nuo 2008 12 31 (galbut gauni bauda uz paveluota deklaracija). PSD nebegalioja, dar malonus salutinis efektas- nerezidentu pelnas is prekybos VP neapmokestinamas (geras ar ne? kam tokie istatymai parasyti? "uzsienio investuotoju" pageidavimu?). Kokios butu salutines mokestines pasekmes nerezidentui? 15% mokestis prie pajamu saltinio pvz. uz autorinius honorarus? ar apmokestinamos nerezidentu indeliu palukanos?

2) sesis kart per metus isidarbini (po 2-3 dienas): paskutine men. diena ir pirma kito men. diena- berods VMI isaiskinimu jei per menesi dirbai nors viena diena- ta menesi PSD moketi nereikia (irgi absurdas, bet toks istatymas). Nors gal jau "isaiskino" kitaip?

3) priverstinai vaikstai registruotis i darbo birža- absurdas.


Atsakymai:
1. Tu kažkur patampi NUOLATINIU gyventoju, ten ir moki mokesčius. Teoriškai, kad nemokėti mokesčių LT vienas iš būdų - reikia gauti KITOS šalies rezidavimo pažymą:
mūsų analogas DAS- 4
32. DAS-4 forma naudojama tuo atveju, kai Lietuvos subjektas,
gaunantis ar gavęs pajamas iš tos užsienio valstybės ar toje
valstybėje, su kuria sudaryta ir taikoma Sutartis, ir norėdamas,
kad jam būtų taikomos Sutartyje nustatytos mokesčių lengvatos,
Lietuvos Respublikos mokesčių administratoriaus prašo
patvirtinti, kad jis yra Lietuvos rezidentas Sutarties tikslams.

2.Taip, tai galioja- parašyta Sveikatos draudimo įstatyme.Netgi tiesiogiai parašyta. taip pat turiu VMI atsakymą (individualų), kuriame klausiama dėl kelių situacijų:
- darbuotojas buvo nemokamose nuo 06.02 iki 07.29.Atsakymas- PSD prievolės neatsiranda, jeigu per 06 ir 07 mėn. buvo dirbta ir yra skaičiuotas DU nors po vieną dieną kiekvieną mėn;
- darbuotojas buvo nemokamose nuo 05.29 iki 07.01.Atsakymas- PSD prievolės atsiranda, jeigu per 06 nebuvo dirbta, neskaičiuotas DU nors už vieną dieną.
3.Vaikštai -mes dabar siūlom padaryti darbo biržoje registracijos sistemą per I-netinę bankininkystę, kad nevažinėti į DB.Juo lab kad jų drastiškai sumažės.

Labai įdomus šviežias raštas iš VMI - dėl emigrantų, LEGALIAI dirbusių EEE (Europos Ekonominė Erdvė - ES šalys +Norvegija+Šveicarija +dar kelios teritorijos).
http://mic.vmi.lt/documentpublicone.do?id=1000083566



35A, 36A ir V15 laukelių pildymas. Gyventojas pildydamas Deklaracijos pagrindinio lapo (GPM308 forma) antrajame puslapyje esančius 35A ir 36A laukelius ir Deklaracijos GPM308V priedo II skyriuje esantį V15 laukelį turi atsižvelgti į 2009 mokestiniais metais turėtą draustumą ne Lietuvoje, o kitoje ES, EEE valstybėje narėje ar Šveicarijoje, t. y. jis tiek į 35A laukelį, tiek 36A laukelį, tiek V15 laukelį turi pildyti neįskaičiuodamas mėnesių, kuriais nors vieną mėnesio dieną jis buvo draustas socialiniu (įskaitant sveikatos) draudimu ne Lietuvoje, o kitoje ES, EEE valstybėje narėje ar Šveicarijoje.

Anglui bei kitiems suinteresuotiems:
http://www.hmrc.gov.uk/cnr/osc.htm


Trumpai -gaunat E101,E102 arba E106 -ir PSD už tuos mėn. nemokamas. Čia truputuką kertasi su SD įstatymu, tačiau šiuo atveju svarbesnė yra ES direktyva.


Štai tiek labai trumpai.
 
1.   Parašė Vall2   2010-04-08 13:18  

Dekui uz fantastiska paaiskinima (nezinau kur deti pliusus). taikysim Nr. 2

 
2.   Parašė Prattler   2010-04-09 08:50  

Tokie dienoraščiai tikras turtas! Ačiū!

 
3.   Parašė Primrose   2010-04-10 12:41  

ačiū

 
4.   Parašė siaures vejas   2010-04-11 04:28  

dar keli klausimeliai:
1) kaip yra su autorini atlyginima gaunanciais? pvz. zmogus gauna honorara gruodzio men., bet darba atlikinejo visus metus t.y. darbu sutartis pasirasyta sausi, jei reikia- galimi tarpiniai darbu priemimo aktai.
ar atsiranda PSD prievole tais menesiais kai PSD nebuvo isskaiciuotas (pvz. pirmus 11men.x72=792Lt neatsizvelgiant i gruodzio men. isskaiciuoto mokescio dydi)?
ar tiesiog primoki kiek tuksta (jei truksta) iki metiniu 864Lt?

2) ar pateikta nuolat isvykstancio gyventojo deklaracija yra pakankamas pagrindas neskaiciuoti PSD? dividentu ir kitus mokescius galima juk ir moketi, o pateikus DAP-4 analoga susigrazinti?

p.s. ir aciu labai uz toki altruistini tautos svietima

 
5.   Parašė siaures vejas   2010-04-13 10:02  

O cia pavyzdys kaip realiai veikia "tarptautines sutartys del privalomojo sveikatos draudimo" (citata):
Nori pagrįsti, kad tau Lietuvoje nereikia mokėti PSD? Atvežk britišką pažymą, kad privalomąjį sveikatos draudimą moki Britanijoje. Nesvarbu, kad visiems šalies rezidentams nemokama sveikatos apsaugos sistema (NHS) Britanijoje yra finansuojama iš bendrųjų socialinio draudimo įmokų bei pelno mokesčio, tad jokios atskiros pažymos apie šalyje sumokėtą atskirą “privalomąjį sveikatos draudimą” jokia Jungtinės Karalystės įstaiga jums negali išduoti.
Bet Lietuvos biurokratams tai – nė motais. Vežk pažymą iš D.Britanijos apie sumokėtą sveikatos draudimą!

o valdininkas...
gali vos ne sviesti į veidą standartinę, antspauduotą ir britų pareigūno pasirašytą pažymą ant firminio blanko su karališkais vandens ženklais, pareiškę, kad ji “turi būti išversta, notariškai patvirtinta, tada patvirtinta LR ambasados užsienyje ir tada nusiųsta “apostilizuoti” arba papildyta pažyma “iš aukščiau”, kad pasirašęs britų pareigūnas “turi teisę išdavinėti tokio tipo pažymas.”

Tai – ne siužetas iš N.Gogolio kūrinių. Ir ne sovietinis anekdotas apie “pažymą, kad pažyma išduota”.

Tai – XXI a. Lietuvos, ES narės, valdininkų, vis dar gyvenančių už sovietinio geležinio kordono, darbo gairės. Juokingiausia yra tai, kad tuo konkrečiu mano pažįstamo atveju, pagal šiuo metu teisiškai galiojančią pasirašytą dvišalę sutartį, iš tiesų nė jokių vertimų, patvirtinimų ar apostilių nė nereikėjo. Tik ne mūsų valdininkams!

visas straipsnis:
Kam reikalingi emigrantai?