Atominiai čiukčiai

» Dienoraščiai » indenas
Autorius: indenas Atnaujintas: 2010-03-22 Komentarai: (8) Kartai: 7983
Kaista aistros dėl Ignalinos atominės elektrinės uždarymo. Su uždarymu susiję darbai vėluoja trejus metus, dalis lėšų nežinia kur išgaravo, rangovai reikalauja padidinti finansavimą 60% ir t.t. Žodžiu, milžiniška pinigų plovykla su siurrealizmo elementais
Energetikos ministras A.Sekmokas davė visam tam procesui du "genialius" paaiškinimus:
1) darbai beveik nevyko dėl neišblėsusių vilčių pratęsti IAE darbą;
2) elektrinės statytojams "psichologiškai" sunku žudyti savo kūdikį.
Pirmo punkto "vilčių" jau tarsi nebeliko, antrą punktą bandoma išspręsti "pastatant" savus, "patikimus" žmones valdyti IAE uždarymo "procesus". Dar grasinamasi pasitelkti specialiąsias tarnybas (rado "patikimuosius"), kad vagiama būtų saikingai, tvarkingai, neįkliūnant ir be triukšmo.
Kadangi mano misija kalbėti ne apie tai, kas buvo ar yra, bet apie tai, kas bus, teikiu eilinę įvykių raidos prognozę (patikimumas 90%).
Kol IAE uždarymo darbus vykdanti "Атомстройэкспорт" įmonė (Rusijos atominės energetikos holdingo "Росатом" "duktė"), nusipirkusi darbus iki šiol vykdžiusį vokiečių "NUKEM Technologies GmbH", galės, tol imituos veiklą ir rieškučiomis sems Europos Sąjungos ir Lietuvos biudžeto pinigus už pučiamus dūmus į akis. Politikai tam nesutrukdys, juo labiau netrukdys "savų" Rusijai agentų dominuojamos Lietuvos spec. tarnybos Jeigu politikai iš tikrųjų, o ne politinio piarinimo tikslais bandys trukdyti, bus "naujosios Seimo daugumos" išmesti kaip musės iš barščių. Nepadės nei savi atominėje susistatyti žmonės su "dideliais" atlyginimais, nei "sąžiningas" energetikos ministras su dar "sąžiningesniu" ministru pirmininku
Kuomet didesnė dalis paramos pinigų bus išsunkta (be abejo, dosniai pasidalinant su "principingais" politikais bei saugumiečių "stogu"), už pinigų likučius tos atominės atliekos ir atidirbęs branduolinis kuras bus išvežti į Rusiją, o ten saugomi ir ateityje perdirbti į antrinius naudingus branduolinius produktus.

В России работает единственное в мире предприятие по переработке отработанного ядерного топлива - завод РТ-1 на ФГУП <ПО <Маяк>, введенный в эксплуатацию в 1977 году. Завод прошел путь от первых пробных переработок отдельных видов ядерного топлива до мощного стабильно работающего производства с широкой номенклатурой перерабатываемого ОЯТ. Сегодня на заводе перерабатывается ОЯТ электростанций с реакторами ВВЭР-440, БН-600, транспортных ядерных установок и исследовательских реакторов. Проектная мощность завода - 400 тонн ОЯТ в год, хотя фактически она не превышает 200 тонн в год.
За время работы на завод поступало топливо не только российских реакторов, но и от атомных электростанций, построенных по российским проектам в Венгрии, Армении, Украине, Чехии, Словакии, Германии, Финляндии, Болгарии. Технологические операции обращения с ОЯТ включают в себя транспортировку, хранение, непосредственно переработку с извлечением ценных компонентов, отверждение радиоактивных отходов и их хранение. В процессе переработки ОЯТ получают энергонасыщенные компоненты, используемые для атомной энергии и для изготовления источников ионизирующего излучения.


Gerai, - paklausite jūs, - bet juk vistiek ką nors Lietuvoje už dalį tų milžiniškų lėšų pastatys. Be abejo, pastatys: atidirbusio branduolinio kuro saugyklose bus galima auginti šampinjonus (laimei, mažumėlę padidėjusi radiacija padeda jų augimui), o išbetonuotose aikštelėse bus įrengtas dar vienas padėvėtų automobilių turgus.
Tokiu būdu visagalė korupcija eilinį kartą išgelbės Lietuvą nuo didelių ekologinių problemų, grėsmių ir nemalonumų
 
1.   Parašė lorpak   2010-03-21 18:33  

Gal aš ir ne į temą....
Kaip manai, lietuviui pusė stiklinės vandens yra apytuštė, ar apypilnė? Na, pvz. - tau.

 
2.   Parašė indenas   2010-03-21 20:57  

Nežinau kaip "lietuviui", bet man - realistui, moraliam() pragmatikui ir šiek tiek cinikui - pusė stiklinės ir yra pusė stiklinės - nei apytuštė, nei apypilnė

 
3.   Parašė C#   2010-03-21 21:36  

ETB ir Prunskiene dar reikejo paminet Kazin kaip ten reikaliukai sukas

 
4.   Parašė lorpak   2010-03-22 10:35  

Aaaa....klausdama apie lietuviuis, nepagalvojau, kad tu nesi lietuvis.....

Bet tai nekeičia reikalo esmės - gyveni Lietuvoje.

Reikalas tame, kad paprastai, jei kurpi gerą scenarijų ir, atsargai, blogą.....Visada išsipildys blogasis...

Žmonės tokie sutvėrimai - jiems lengviau savo E nukreipti į blogą pusę....O jei - gerą ir labai gerą....Tada

pildosi gerasis... Ir.... t.t.
p.s. aš nemanau, kad savo postais programuoji Lietuvos ekonomiką....Tačiau tas tinka visur.

 
5.   Parašė indenas   2010-03-22 19:53  

"Aaaa....klausdama apie lietuviuis, nepagalvojau, kad tu nesi lietuvis....."

O ką čia galvoti, jeigu užtenka į nicką pasižiūrėti Lietuvių genties indėnas
Gal tu kokia esesininkė, kad tau rasė taip svarbu?

 
6.   Parašė lorpak   2010-03-22 20:12  

Laikyk mane kuo nori....

Tiesiog šiek tiek sutrikau, kad klausimą "taikiau" tautybei...

Na, indėnai yra mano favoritai, dar nuo vaikystės

 
7.   Parašė IT17   2010-03-23 02:40  

indenas pasisiuklinai, kaip tau negeda , turim inspektore, dalia grybauskaite, ji neleis sukciauti , gi angelas pas mus, viska zinanti vadove, jei reiks savo rankom murys pamatus, ji gi lydere ...
tesaugo ja dievas ir atlygina jai uz jos darbus...

 
8.   Parašė renis   2010-03-26 14:29  

Indėne, iš kur tu imi tokį "briedą". "В России работает единственное в мире предприятие по переработке отработанного ядерного топлива - завод РТ-1 на ФГУП <ПО <Маяк>, введенный в эксплуатацию в 1977 году." Prieš rašant pasidomėk apie uždarą kuro ciklą pasaulyje.
Be to, ką turi bendro atidirbęs RBMK kuras ir RT-1 Čeliabinske? Gal nebent tai, kad RBMK kure galėjo būtį atidirbto VVER reaktoriaus kuro, kuris buvo perdirbtas RT-1 objekte. Tačiau nieko daugiau. Dar negirdėjau, kad kur perdirbtų RBMK kurą Paprasčiausia prie dabartinių urano kainų perdirbti bet kokį atidirbtą kurą neapsimoka.
Todėl tas tavo bandymas susieti mūsų AE ir Majaką yra nesuprantamas.