Raišos anties aukojimas

» Dienoraščiai » indenas
Autorius: indenas Atnaujintas: 2009-06-22 Komentarai: (3) Kartai: 8063
Iki V.Adamkaus kadencijos pabaigos liko kelios savaitės. Per tiek laiko galima dar daug naudingo nuveikti savo šaliai, ypač prezidento tiesioginei kompetencijai priskiriamoje užsienio politikoje.
Verksmingą atsisveikinimą su Europos lyderiais užrašom į politinius Lietuvos nuostolius - galima buvo elgtis ir solidžiau: politikoje sentimentams ne vieta. Ach, tiesa, juk visa V.Adamkaus pastarųjų metų politika buvo paremta "dvasingumu", "morale" bei kitais ir kunigui gėdos nepadarysiančiais dalykais Net kraujo auka buvo įvykdyta ir bandyta kraują gruzinišku vynu paversti!..
Taigi, natūraliai priėjome iki mūsų Prezidento atsisveikinimo vizito į Gruziją. Žinoma, tai gali būti tiesiog banalus jo "patarėjų", kurie nebesitiki išlaikyti savo šiltų vietelių naujosios Prezidentės administracijoje, "keršto" demaršas, stengiantis išeinant dar pritapšnoti naujų krūvelių
Bet ar tikrai tas vizitas Gruzijon toks žalingas? Ir ar dabar jau ne Europos lyderiai (G.W.Busho juk nebėra!) "patarė" jį padaryti? Visų pirma, Rusija demonstratyviai spjauna į Europos Sąjungos vykdomą Abchazijos ir Pietų Osetijos nepripažinimo politiką. Europai tai tikrai nepatinka, o kadangi ji pati vengia flirto su M.Saakašviliu ir jai nenaudinga erzinti Rusijos, tam galima paaukoti mūsų šlubąją antį. Išvada: Europos Sąjungai dabartinis V.Adamkaus vizitas į Gruziją labai naudingas.
Dabar pažiūrim atidžiau, gal ir Lietuvai jis vertingas? O stebukle, irgi labai naudingas! Akivaizdu, kad savo pasirinktą liniją reikia vykdyti tvirtai, nuosekliai ir iki galo. Kailio vartymas "priklausomai nuo naftos ir dujų kainų" būtų ne tik begėdiškas, bet ir labai trumparegiškas. Tuo pačiu Rusijai pasakoma, kad perdaug neįsijaustų į savo įsikalbėtą "visagalybę", kai net tokia maža valstybė išdrįsta jai nesilankstyti. Dedam riebų pliusą Adamkui.
Ir dar viena, potenciali ateities nauda. Jeigu D.Grybauskaitė sugalvotų vykdyti pragmatišką, europietišką "realpolitik" Rusijos atžvilgiu (nebūtinai taip ir bus!), kuo blogesnis, kuo labiau "pritapšnojęs" atrodys buvęs prezidentas, tuo žavesnė, teisingesnė ir valstybei naudingesnė atrodys (o gal ir bus!) Naujoji Lietuvos Užsienio Politika!! Visagalis kontrasto principas!
 
1.   Parašė IT17   2009-06-23 02:53  

laukiam komentaru, pamastymu apie musu naujaja vadove, po to kai si izengs i sosta ir prades darbuotis

 
2.   Parašė indenas   2009-06-23 11:51  

Žinoma, be abejo, stebim atidžiai
Dabar tokia negera nuojauta, kad iš didelio debesies bus maža lietaus. Politika yra nepaprastai stiprus įcentrinis inertiškas "magnetinis" laukas - mažai kas turi tiek jėjos, kad galėtų jį įveikti ar bent paveikti. Kol kas esminiai darbai naujajai Prezidentei yra suformuoti sau patikimą komandą ir apšilti kojas poste. Be to, nežinau ar ji iš viso turi (ir ar turės) kokią nors savitą Lietuvos užsienio politikos viziją.
Man labiausiai patiktų, kad išlaikusi (gal net sustiprinusi) dabartinės politikos kryptį Europoje ir Jungtinėse Valstijose, objektyviau imtų vertinti posovietines šalis, pirmiausia Rusiją.
V.Adamkaus politika gi kokia buvo: "draugauti" net ir su pačiu velniu, kad tik prieš Rusiją. Tai nebuvo blaivus ir analitinis požiūris - tai buvo ypač šališkas, šaltojo karto stereotipais paremtas mąstymas.
Iš D.Grybauskaitės tikiuosi pokyčių, žinoma, ne iš karto. B.Obamai irgi prireikė kelių mėnesių poste, kol pradėjo ryškėti jo politikos savitumas.

 
3.   Parašė IT17   2009-06-23 13:36  

del rusijos kolega sutinku, tai tikiuosi, kad nuvyks ji ten vizito i maskva, draugiskai pasisneketi su rusijos vadovais ar pan. nes to reikia