Moliai užkniso juodai

» Dienoraščiai » indenas
Autorius: indenas Atnaujintas: 2009-02-17 Komentarai: (18) Kartai: 8474
Vėl buvau priverstas perskaityti visiškai aplinkoje nesiorientuojančių jaunųjų "lopatologų-politoglotų" iš "Rytų geopolitikos studijų centro" Arūno Molio ir Lauryno Kasčiūno demagoginį straipsnelį "Lietuvos-Rusijos santykiai: recepto paieškos".

"Ir kartu reikėtų pritarti tiems, kurie siūlo Lietuvos diplomatijai tapti „pragmatiškesne“ – „palūkėti penkerius-dešimt metų“ su iniciatyvomis Rytų kaiminystėje, „vardan ramybės“, pamiršti nacionalinius interesus ir nustoti erzinti tiek didžiąsias ES valstybes, tiek Rusiją."
Kodėl pragmatiška politika reiškia nacionalinių interesų atsisakymą?! Gal kaip tik priešingai - tik tokia politika interesai ir ginami? Nieko nėra žalingesnio interesams, kaip partnerių skirstymas į "draugus" ir "priešus": pastarieji keletas metų tai jau įrodė. Ir kodėl reikia "nustoti erzinti"? Mes juk tiek Europą, tiek Rusiją "erziname" vien savo buvimu - ir vieniems, ir kitiems geriausia būtų, jei lietuviai iš viso "išgaruotų" ir šį gražų kraštą paliktų jiems.

"Kyla vienas klausimas – ką konkrečiai turėtume mes padaryti, kad Rusija suprastų mūsų „gerą valią“? Ar bent nuo ko reikėtų pradėti? Viešai pasmerkti Gruzijos ir Ukrainos lyderius dėl karo Pietų Osetijoje ir dujų krizės visoje Europoje? Paskelbti, jog nesieksime Rytų kaimynystės šalių integracijos į euroatlantines struktūras, ir paremti Maskvos siūlymus dėl naujos Europos saugumo architektūros? Pamiršti, jog Lietuva yra lygiateisė ES narė ir „patylėti“, kai didžiosios valstybės siekia sukurti sau palankų ES-Rusijos santykių režimą?"
Pradėti reikia nuo liovimosi šnekėti tokias demagogiškas nesąmones kaip šioje citatoje Antras žingsnis - pasistengti atnaujinti vienašališkai nutrauktus politinius santykius su Rusija ir imti kalbėti bei kietai derėtis abiems šalims svarbiais klausimais. Geriausia būtų aktyviai kviestis "reikiamus" Rusijos politikus Lietuvon, o ne patiems, pabrukus uodegą, pradėti važinėti į Maskvą: po tiekos metų proamerikietiškos ir antirusiškos "politikos" tai būtų suprasta kaip kapituliacija ir "veido praradimas".

"O galbūt parduoti Rusijos įmonėms „Klaipėdos naftą“, „Lietuvos geležinkelius“, likusias „Mažeikių naftos“ akcijas ir pamiršti reikalavimus liberalizuoti Rusijos energetikos sektorių? Galbūt vadinamosios „pragmatiškosios“ užsienio politikos apologetai galėtų atsakyti į šį klausimą?"
Kaip vienas iš tų "apologetų" atsakau: rusai iš išvardintų "gardžių kąsnelių" pirktų tik jiems svarbius "Lietuvos geležinkelius" ir tai tik už "gerą" kainą. Nė vieno iš naftos objektų tikrai nepirks, nes:
1) jiems reikia kontrolinių paketų;
2) tikrai nemokės tokios beprotiškai aukštos kainos kaip lenkai.
O Rusijos vidinis energetikos sektorius - Rusijos, o ne Lietuvos, reikalas.

"Kitas klausimas - kokios naudos galėtume tikėtis iš tokios politikos? <...> Užtenka pažvelgti į Latviją, įsileidusią Rusijos kapitalą į praktiškai visas strategines sritis. <...> Latvijos prezidentė kažkada nuvyko į gegužės 9-osios šventę Maskvoje. Latviai neprieštaravo ES-Rusijos deryboms dėl strateginės sutarties. <...> Anot K.Girniaus, Latvija pretenduoja atlikti „tilto“ tarp ES ir Rusijos vaidmenį. Tačiau ar Ryga bent per plauką priartėjo prie savo šio tikslo „nuolaidžiaudama“ Rusijai? <...> Gal Maskva nustojo naudoti etninių rusų „kortą“ santykiuose su Latvija? Gal latviai perka dujas iš „Gazprom“ pigiau nei mes? O gal į Ventspilį buvo atnaujintas naftos tiekimas naftotiekiu, padidinti krovinių srautai per Latvijos uostus?"
Nauda tik tokia (ją dar reikia pasiekti, nes tai ne vienerių metų sunkus darbas): geresnis verslo ir abipusių investicijų klimatas; liautasi kurstyti nacionalinę ir rasinę neapykantą (mūsų valdžia niekaip nepajėgia suprasti, kad anksčiau ar vėliau tai atsisuks prieš ją pačią) ir pagerėjęs abiejų šalių piliečių tarpusavio santykių vertinimas.
Nei "pigesnių dujų" (tai sutvarkys pati rinka - jeigu sutartys dėl dujų nėra pasirašytos žalingos Lietuvai), nei neapsimokančio Rusijai naftos tiekimo vamzdžiu į su jos gamyklomis konkuruojančią "Mažeikių naftą", nei "didžiulių" krovinių srautų į su jos uostais konkuruojančius Baltijos šalių uostus. Apibendrinti galima komunistiniu obalsiu: "Mes nieko negausim už dyką, mes viską laimėsim per kovą!"
O "tiltas tarp Rytų ir Vakarų" žymiai svarbesnis būtent Vakarams: tai praktiškai vienintelis dalykas, dėl kurio Europai yra įdomios Baltijos valstybės. Jeigu toliau pjausime šaką, ant kurios sėdime (kol kas?), nuo mūsų nusigręš (jau nusigręžė?) tiek Rytai, tiek Vakarai.......
 
1.   Parašė lorpak   2009-02-20 18:58  

Užkniso ir mane... Sutinku su tavo mintimis visomis in corpore

 
2.   Parašė Andriusas   2009-02-22 13:53  

indenas greit is bado mirs gvildendamas geopolitinius klausimus, man tai asmaniskai visa ta santykiu nsu rusija nusissikt .

 
3.   Parašė indenas   2009-02-22 18:42  

Nei indėnas mirs, nei Lietuva mirs, nei Rusija mirs. Tiesiog fiksuoju ryškesnius įspūdžius dienoraštyje, nes malonu vėliau pačiam paskaityti ir dažnai įsitikinti, jog buvau teisus, o agresyvioji žmonių dauguma ir oficialioji valdžia - neteisios Visiškai atsiriboti nuo politikos negalima, nes politika, ekonomika ir investavimas labai glaudžiai susiję ir persipynę...
(Geo)politiniais klausimais parašau treideriuose, o investavimo ir socioekonominiais() - spekuliantuose. Kad nesusipjautų

 
4.   Parašė Tonis   2009-03-07 22:23  

" ... Visiškai atsiriboti nuo politikos negalima, nes politika, ekonomika ir investavimas labai glaudžiai susiję ir persipynę... "

... tik tau taip atrodo . Jei investavimo esmę kada nors gyvenime perprasi - nebematysi ryškesnių sąsajų . Investavimas saugus tegali būti globaliu pasauliniu lygiu ir jis persipynęs tik su globalia pasauline ekonomika . Investavimo į Papirdžių kaimo burokų lysvę nevadinčiau investavimu.

 
5.   Parašė Tonis   2009-03-07 22:30  

"... nes malonu vėliau pačiam paskaityti ir dažnai įsitikinti, jog buvau teisus ... "

... tik tau taip atrodo. O realiai ir man, ir kitiems giliai nusišvilpt , kad tau malonu ir ką tu manai apie Ušacką , Adamkų ar Bušą. Tai tik tavo problemos. Investuotojai tokiems niekams laiko negaišta . Pasaulis teikia didiules galimybes, o gyvenimas toks trumpas, kad tuščiai laiką dar švaistyti ...

Patinka gėrėtis savo teisumu ? Gar ir prieš veidrodį rytą - vakarą nepamiršri pigrožėti ir pasidžiaugti ?

 
6.   Parašė Agata   2009-03-08 10:13  

Tonis
O realiai ir man, ir kitiems giliai nusišvilpt , kad tau malonu ir ką tu manai apie Ušacką , Adamkų ar Bušą.

O man ne "giliai nusišvilpt". Man patinka įvairios nuomonės. Ir man nepatinka "įvairių nuomonių slopinimas".
O Indėnas,kokią aš susidariau nuomonę per kelis metus (ne vien politiniais klausimais - tais klausimais aš nediskutuoju...tai ne politinis forumas) - yra ypač intelektualus žmogus.Plius turintis superinį humoro jausmą.Ir sugebantis jį panaudoti Na...juk būna gyvenime situacijų,kai niekas kitas nebegelbsti...

 
7.   Parašė Tonis   2009-03-08 11:32  

Agata, gerai, kad turime apie indėną susiformavusias nuomones . Man jis iki tam tikro laiko atrodė irgi intelektualiu protingu žmogumi. Tačiau po indėno demaršo vienoje iš mano temų supratau jo esmę. Tai tėra smulkmeniškas siauro akiračio žmogeliukas, tiesa, nevengiantis makaluoti liežuviu į kairę ir į dešinę. Investavime - niekas, todėl pliauškia bele ką politinėmis temomis ir pats savimi gėrisi. Kažkas panašaus su mūsų geru pažįstamu Nataraj. Įsimylėjęs save, tik , deja. liguistai...

 
8.   Parašė Agata   2009-03-08 20:16  

Tonis
Agata, gerai, kad turime apie indėną susiformavusias nuomones . Man jis iki tam tikro laiko atrodė irgi intelektualiu protingu žmogumi.


O man jis ir dabar atrodo intelektualus ir protingas žmogus

 
9.   Parašė indenas   2009-03-08 21:51  

"Tačiau po indėno demaršo vienoje iš mano temų supratau jo esmę. Tai tėra smulkmeniškas siauro akiračio žmogeliukas, tiesa, nevengiantis makaluoti liežuviu į kairę ir į dešinę. Investavime - niekas, todėl pliauškia bele ką politinėmis temomis ir pats savimi gėrisi. Kažkas panašaus su mūsų geru pažįstamu Nataraj. Įsimylėjęs save, tik , deja. liguistai..."

Užteko tik "užgauti" tokį "dievą" kaip Tonis vienoje iš "jo" temų, ir viskas... Ar tau, Toni, neatrodo, kad viskas, ką toliau teisingai parašei apie mane, visiškai tinka ir tau???
Tu irgi investavime esi niekas, smulkmeniškas, įsimylėjęs save siauro akiračio žmogeliukas, makaluojantis liežuviu į kairę ir į dešinę (laimei, kad kol kas dar ne politinėmis temomis), tikėdamasis surasti lengvatikių

P.S. Mano tikslas nuo 2007-ųjų antros pusės buvo vienas - išsaugoti kapitalą. Kol kas (tfu, tfu, tfu) - tai pavyksta. Ir niekas pasaulyje neprivers manęs nė lito atiduoti tokiems aferistams kaip a'la Tonis. Todėl tau kaip "investuotojas" aš esu "niekas" ir tuo visiškai patenkintas

 
10.   Parašė Tonis   2009-03-09 01:05  

Indėnas:

" Ir niekas pasaulyje neprivers manęs nė lito atiduoti tokiems aferistams kaip a'la Tonis. Todėl tau kaip "investuotojas" aš esu "niekas" ir tuo visiškai patenkintas "

Nusipezėtojau tu nusipezėtojau... Iš manęs aferistas nė per milimetrą ne didesnis už tave.

Man atiduoti litą ? Galvą persišviesk, šnekoriau . Nei litai, nei centai manęs nedomina ir iš nieko jų gauti nesiekiu.

Tu kaip investuotojas esi niekas dėl kitos priežasties . Nei pradmenų , nei smegenų investuotojo pas tave nematyti. Tik ilgas liežuvis maskatuoja...

Jei manyje "atradai" aferistą, tai nestebina jau niekas, ką atradai pas Adamkų, Saakašvilį , Bušą ar galai žino ką... Tavo fantazija laki, liežuvis ilgas, o su smegenimis problemos...

 
11.   Parašė Tonis   2009-03-09 01:13  

Indėnas:
"... tikėdamasis surasti lengvatikių ... "


Gal gali plačiau , nusipežėtojau, papezėti, kaip tie "lengvatikiai" atrodo ? Ar neatrodo, kad lengvatikiai teegzistuoja tavo vaizduotėje ?

 
12.   Parašė indenas   2009-03-09 01:23  

Jupiteri, tu pyksti?
Vadinasi esi neteisus!
Gal primink nepatyrusiems treideriams už ką buvai amžiams išbanintas iš spekuliantai.lt?
Ar tik ne už ne už įkyrius siūlymus tavo "pagalba" be rizikos(!!!) užsidirbti Forexe?
Tai kam čia smegenis, o greičiau sąžinę, reikia persišviesti, šnekoriau, a???

P.S. Galėtum ir nevystyti toliau šios "diskusijos", nes padarysiu tau, kaip aferistui, tokią žalą, kokios pats sau ir per kelis metus treideriuose nepasidarei.
Negi dar tai neaišku, galvos nepersišvietus?

 
13.   Parašė Tonis   2009-03-09 01:31  

Ne. Ne už jokius siūlymus , nes niekam nieko nesiūliau . Ne tik kad primygtinai, bet jokia forma niekam nieko nesiūliau.

Nusipezėtojau toliau nusipezi ? Bėk galvą šviestis.

Nieks nepyksta ant tavęs pezekli . Tik paaiškinu, kad tavo nusipežėjimuose, kas liečia mane, nėra nė dalelės tiesos. Tikėtina, kad politikoje nusipezi ner mažesniu lygiu... Ėt , pezeklis...

 
14.   Parašė indenas   2009-03-09 01:45  

Iš tų nervų net savo gražų lietuvišką raštą pamiršai...
Et, ką čia naktimis diskutuoti. Bet kuriuo atveju - kaip kažkada sliux man - padėkoju tau, kad į mano dienoraščius papildomą dėmesį atkreipi
Kaip tuščiagarbis narcizas galiu tik pasidžiaugti

P.S. Man nei tu, nei tavo aferos visai nerūpi. Kaip pasakytų profesorius Vytautas Landsbergis: "bybį ant tavęs skersą dėjęs"(atsiprašau skaitytojų moterų, nors joms tokie "išsireiškimai" labiausiai patinka;))

 
15.   Parašė Tonis   2009-03-09 02:04  

indenas :
"bybį ant tavęs skersą dėjęs"


...... piemuo, tu pezekli...

 
16.   Parašė indenas   2009-03-09 02:12  

Pirma, ne aš pirmas tai pasakiau.
Antra, žodis "bybis" Didžiajame Lietuvių Žodyne yra ne mažiau garbingoje vietoje negu populiariausi lietuviški ištiktukai "tik pyst ir keberiokšt"
Trečia, tau irgi striuka su humoro jausmu.

Basta, finita la commedia, labanakt.

 
17.   Parašė lorpak   2009-03-09 15:23  

indene,

neprarask savitvardos, tuo suteikdamas Toniui didelį malonumą. Taip jis tik dar labiau pasitenkina

 
18.   Parašė indenas   2009-03-10 14:49  

Atsiprašau visų.
Atlėkė iš kažkur apsiputojęs (gal nuskriaudėt kas?) į svetimo dienoraščio seną įrašą (net nebūčiau pastebėjęs, jei ne toks sujudimas šiame įraše) ir ėmė drabstytis purvais ir asmeniškumais. Todėl buvau priverstas užduoti per ragus. Gal kitą kartą bus ramesnis. O gal kaip tik priešingai - visokių juk žmonių būna, visokių reikia.