Dieve, laimink Ameriką!

» Dienoraščiai » indenas
Autorius: indenas Atnaujintas: 2009-02-13 Komentarai: (7) Kartai: 8142
Diskutuojama, ar Lietuva turėtų priimti Gvantanamo kalinių. Ta proga keletas minčių apie visos mūsų užsienio politikos perspektyvas.
Jeigu reikia vienareikšmiško atsakymo apie Gvantanamo kalinius - taip, priimti juos Lietuvai tiesiog būtina.
Pirmiausia dėl to, kad JAV užsienio politika keičiasi į liberalesnę ir ją Lietuvai naudinga palaikyti. Ne viskas, ką darė G.W.Bush buvo klaidinga, bet klaidas dabartinei JAV administracijai turime padėti ištaisyti. Tiesa, beveik viskas, ką darė V.Adamkus antrosios savo kadencijos metu, aklai pritardamas ir pataikaudamas Dž.Bušui, buvo vien klaidos.
Tos valstybės, kurios (dažnai nepelnytai) buvo spaudžiamos ir "skriaudžiamos" Bušo laikais, dabar atgauna kvapą. Tai yra normalu. Kalbu apie Iraką, Rusiją, Iraną, iš dalies Kiniją. Bet, pasinaudodamos Amerikos dabartiniu silpnumu, jos lengvai gali peržengti trapią ribą. O tai ir nenormalu, ir grėsminga. Tokių požymių jau yra: JAV karinės bazės iš Kirgyzstano išvijimas, aktyviai prisidedant Rusijai; posovietinės erdvės karinio bloko ОДКБ, kuriame dominuoja Rusija, skubus stiprinimas; kai kurių tiek Rusijos, tiek Irano politikų pernelyg arogantiški pasisakymai, lengvai galintys peraugti į tokius pat veiksmus; hyperaktyvi Rusijos politinė, ekonominė ir karinė veikla savo "įtakos zonose" ir t.t.
Todėl teisinga Lietuvos užsienio politika artimiausioje ateityje, mano kuklia nuomone, būtų tokia:
a)visokeriopai palankus, bet blaivus ir kur reikia kritiškas elgesys JAV atžvilgiu;
b)pragmatiška, nešališka, geranoriška, bet kada reikia kritiška ar net bekompromisė pozicija Rusijos ir kitų postsovietinių šalių, įskaitant Gruziją ir Ukrainą, atžvilgiu;
c)būtina labiau bendrauti, bendradarbiauti ir tartis su dažniausiai teisingą politiką vykdančiomis "senosiomis" Europos valstybėmis, nebevaidinant neklystančių "ekspertų" visais klausimais;
d)ir, savaime suprantama, visada ir visur pirmiausia galvoti apie tai, kas dabar ir ateityje bus naudingiausia mūsų brangiajai ir vienintelei Lietuvai!
 
1.   Parašė lorpak   2009-02-13 23:08  

...a)kritikuoti JAV leidžiama, nebent pagiringa galva - visada galima pasiteisinti, kad nežinojai ką kalbėjai;

b)pragmatiška niekada nebus geranoriška, nešališka kada reikia gal ir įmanoma, bet tik jau ne Rusijos atžvilgiu;

c) dažniausiai teisinga politika - kalbant apie "senąsias" Europos valstybes, man tas pats kaip ir
truputį nėsčia. Jau kalbant vien apie Prancūziją - jos arogancija kitų "jaunesnių " eurovalstybių atžvilgiu - stačiai vulgari. Gi krizės laikais toks atviras protekcionizmas savo gamintojų atžvilgiu "seniausiai demokratijai" tikrai netinka;

d)šis tavo punktas - iš fantastikos paribių.

Apie kalinius tu juk pajuokavai? Tai aš aiškiai supratau....

 
2.   Parašė indenas   2009-02-14 11:17  

Aš juk tik sakau kokia, mano nuomone, turėtų būti. O ar tokia gali būti ir ar bus - nekalbu. Blogiausiu atveju galėsiu vėl išdidžiai pareikšti: "O ką aš sakiau!"

P.S. Apie Gvantanamo kalinius kalbu visai rimtai. Ilgoje Lietuvos pataikavimo Amerikai epopėjoje tai būtų vienas iš nedaugelio teisingų sprendimų.
Juokingiausiai pasisakė komunistas J.Karosas: "Kalinius priimti pavojinga, nes tuo atkreipsime teroristų dėmesį į Lietuvą" Aktyviai dalyvaudami okupacinėse "misijose" neatkreipiame, o dabar atkreipsime... Teroristų vadeivos tikrai nėra idiotai - jie dar protingesni ir labiau išprusę negu mūsų karosai ir kitokios lydekos

 
3.   Parašė lorpak   2009-02-14 17:00  

Tai čia del kalinių stengiamasi , ar del įvaizdžio, jei bogu, nesuprantu

Kažkaip man po K.Griniaus straipsnio ir čia portale peržiūrėto filmuko, darosi panašu, jog tiems baisiems bin
ladenams vadovauja dar baisesni ir kraugeriškesni.
Bet neatmetu galimybės, kad čia tiesiog manipuliacija kolektyvine sąmone. Kažkodėl viskas vienu metu išplaukia į paviršų. Nors įvykiams jau ir ne viena dešimtis metų.
Nesueina man galai.

 
4.   Parašė indenas   2009-02-14 17:10  

Kažkaip man po K.Griniaus straipsnio ir čia portale peržiūrėto filmuko, darosi panašu, jog tiems baisiems bin ladenams vadovauja dar baisesni ir kraugeriškesni.

Нету никаких террористов. И Бин Ладена нет. И Рио Де Жанейро нет. И вообще вся жизнь кончается в Шепетовке, о которую разбиваются волны Атлантического океана...

 
5.   Parašė lorpak   2009-02-14 17:58  

Aš - pass.

 
6.   Parašė indenas   2009-02-14 18:27  

Atsiprašau.
Turbūt pernelyg subtilus humoras ar tiesiog okupantų kalbos nesupranti ir jų neprilygstamos literatūros neprilygstamų klasikų šedevrų nežinai?..

P.S. Ne tik apie I.Ilfą ir V.Petrovą.

 
7.   Parašė lorpak   2009-02-14 23:40  

Aš literatūrą skirstau į gerą ir blogą. Rusų(orginalo kalba) - tikrai daug nežinau. Daugiau anglų ir amerikiečių autorius. Ilfo ir Petrovo kūrinius žinau tik iš ekranizacijų.
Bet mes jau nugrybavome į šoną. Apie ką čia mes šnekėjom?
Apie Gvantanamo kalinius...čia ką naujas verslas ant Lietuvos žemelės krizei žiūrint į akis, pšeprošam, į piniginę ir kišenę?Ir tavo ugningą palaikymą traktuoju, kaip juodą humorą, o ne subtilų.