Eik tu NATO

» Dienoraščiai » indenas
Autorius: indenas Atnaujintas: 2008-12-01 Komentarai: (7) Kartai: 8092
NATO atsisakė Gruzijai ir Ukrainai suteikti Narystės veiksmų planą. Žinoma, galimas variantas, kad JAV rankomis bus bandoma tas šalis įtraukti į NATO be jokio jų pasirengimo ir be jokio plano, t.y. "greituoju būdu". Mūsų paranojikai ir jų ruporai jau ima bliauti, kad vargšai gruzinai ir ukrainiečiai palikti akis į akį su rusų meška, kuri nedelsdama juos apdraskys, nusitemps į savo irštvą ir suės. Lietuva kaip visada liko ištikima sau ir Seimo lūpomis paskelbė toliau besąlygiškai remianti Gruzijos ir Ukrainos vadų pastangas žūtbūt "įstumti" savo valstybes į NATO. Mūsų Prezidentas tyli - matyt jokių buvusio viršininko nurodymų nebegavo, o galvoti savarankiškai atprato ar niekada ir nemokėjo. Iš dalies net ir gerai kai valdžia nemąsto, tada tauta nori nenori priversta daugiau mąstyti pati, o tas dar niekam nepakenkė.
Taigi, žiūrim ką turim. Pirmas akivaizdus postulatas, kad strateginis tikslas yra tautų ir valstybių saugumas, o ne formali narystė bet kokiose organizacijose. Mūsų prezidento nusišnekėjimas, kad Rusija panorėjusi užimtų Lietuvą per kelias minutes, jau daug pasako, kiek iš tikrųjų vertinamos tokios narystės. Neregėto cinizmo P.Vaitiekūno pareiškimas, kad Lietuvai naudinga "karo su Rusija fronto liniją" perkelti į "geriausių draugų" gruzinų ir ukrainiečių teritorijas, puikiai byloja apie mūsų valdžios "aukščiausią moralę" ir ginamas "vertybes".
Jeigu tikrai pasitvirtins, kad dabartinei JAV administracijai svarbesnis savo pačių šalies, Europos, postsovietinės erdvės ir pasaulio saugumas, tai jos žingsnis nepriimti Gruzijos ir Ukrainos (bent kol kas) į NATO yra visiškai teisingas. Nes toks priėmimas galbūt ir leistų užsidėti formalų paukščiuką, bet grėsmė tų valstybių ir viso pasaulio saugumui bei stabilumui išaugtų šimteriopai.
O Rusijos "blogo elgesio" su "paliktomis likimo valiai" šalimis tikrai nėra ko bijoti. Priešingai, dabar Rusija bus priversta milijoną kartų švelniau ir skrupulingiau elgtis su Gruzija ir Ukraina, nes tai atitiks gyvybinius pačios Rusijos saugumo interesus. Vakarams teliks tik kuo atidžiau ir maksimaliai nešališkai Rusijos, Ukrainos ir Gruzijos veiksmus stebėti.
Taigi, dabartinis JAV žingsnis, jeigu jis pasirodys nesąs klastingas ir veidmainiškas, tik pasitarnaus Ukrainos, Gruzijos (ir - o tai svarbiausia! - pačios Rusijos) evoliuciniam demokratėjimui, o taip pat saugumui, taikai ir klestėjimui Europoje, Azijoje ir visame pasaulyje.
 
1.   Parašė newbie   2008-12-04 00:50  

Po ilgesnio laiko permečiau keletą paskutinių indėno dienoraščio puslapių. Liūdnokas pastebėjimas: kuo tolyn, tuo labiau radikalėja pozicija: Rusija gera -> Lietuva, JAV ir kiti blogi. Jei tai bandymas kažką išprovokuoti, - jis gana nesėkmingas, jau nelabai kas įsitraukia į ginčus. Jei rašai nuoširdžiai - esi tiesiog tam tikros politinės pakraipos diletantas. Nors bandai deklaruoti savo objektyvumą, kol kas nesimato, kad būtum padaręs bent vieną žingsnį savo pozicijai pasitikrinti ar pagrįsti. Juk tam, kad pasitikrint, kiek teisinga yra VIEŠAI reiškiama tavo nuomonė, per tiek laiko tereikėjo arba tiesiogiai pabendrauti su rusais, arba bent jau pasidomėt jų interneto forumuose (pvz. kad ir avanturist.org) vyraujančiom nuotaikom ir nuomonėm. Tad tavo dienoraštį tegaliu vertinti kaip žmogaus, stipriai nusiteikusio pro... ir anti... subjektyviu rašinėjimu, visiškai neorientuotu sudėlioti realią, arčiausiai tiesos esančią situaciją.

 
2.   Parašė indenas   2008-12-04 10:13  

newbie, visada vertinu tavo pagrįstą nuomonę. Kadangi ir JAV, ir jos satelitinių valstybių, įskaitant Lietuvą, politikos nūnai darosi vis nuosaikesnės ir blaivesnės, mano pozicija irgi darysis nuosaikesnė. Jeigu matysiu, kad tiek JAV, tiek Lietuvos valdžia toliau įžūliai visiems meluoja, ieško ir pati kuria priešus, bando beatodairiškai siekti savo siaurai suvokiamų tikslų, nė nesivargindama ar nepajėgdama suprasti kitų interesų ir elgesio logikos, teks rašyti taip pat aštriai.
Aš ir nesu politikos profesionalas - tai tik subjektyvi "eilinio piliečio" nuomonė. Bet mūsų "tikrųjų" politikų dabartinį diletantizmą, veidmainiškumą ir parsidavėliškumą net ir aklas turėtų matyti...

 
3.   Parašė surskis18   2008-12-14 23:22  

Indenas papasakok apie save, nes sakitant tavo straipsnius atrodo, kad skaitau 80 metų pensiniko mintis. Kiek metu, ka veiki? Nes paziurejus i visus straipsnius baisu daros, kad tokiu debilu atsiranda.

 
4.   Parašė indenas   2008-12-15 13:01  

O kodėl tu manai, kad 80 metų pensininkas būtinai turi būti debilas? Pagal JE V.Adamkų ar ką kitą sprendi?
Išgrūdo tave iš spekuliantai.lt, tai čia atėjai "pasismaginti"?
Diskutuoti su tavimi neturiu apie ką, o už papildomą reklamą ačiū.

 
5.   Parašė lorpak   2008-12-15 20:59  

Šaunuolis, indene, kad atsikirtai dėl tų pensininkų. Kartu ir mano garbę apgynei.
Perskaičiau tavo postą ir turiu pareikšti, kad aš su paskutine pastraipa visiškai sutinku.
Ir Gruzija , ir Ukraina dar nėra pasiruošusios stojimui. Jų priėmimas tik susilpnintų Aljanso gynybinį ir
finansinį potencialą.
Kitą vertus, kažin ar mes jau buvome labai jau pasiruošė pagal NATO standartus...
Bet, kai priėmė, kaip džiaugėmės, bent jau aš( tavo nuomonę, žinau tuo klausimu, nekomentuok)

 
6.   Parašė surskis18   2008-12-26 10:52  

Pries pensininkus neturiu nieko blogo, ir neisvedziok mano posto. Spekuliantuose niekas neismete, ten tiesiog neatsiranda tokiu durniu kaip tu, todel nebutina nieko taip kritikuoti. Bent pasakyk politines paziuras Lietuvoje? Uz ka balsavai?

 
7.   Parašė Valentinas18   2008-12-26 22:41  

Mūsų prezidento nusišnekėjimas, kad Rusija panorėjusi užimtų Lietuvą per kelias minutes, jau daug pasako, kiek iš tikrųjų vertinamos tokios narystės.
Teisybe sako Adamkus del Nato. Net aljanso salys nespetu mirktelti kai ruskiu tankai jau butu isdestyti po visa Lietuva.