Lietuva kaip Europos sąžinė

» Dienoraščiai » indenas
Autorius: indenas Atnaujintas: 2008-11-02 Komentarai: (16) Kartai: 8554
"Lietuva - Europos sąžinė" - taip mūsų nuostabiąją šalį apibūdino Kaukazo (o gal ir viso pasaulio) sąžinė M.Saakašvilis, paties iniciatyva viešėdamas pas mūsų prezidentą, geriausią savo bičiulį V.Adamkų.
Kadangi visoje Europoje belikę tik du sąžiningi politikai, reikia truputį apmąstyti tokią baisią situaciją. Žinoma, Amerikoje irgi yra sava, viso pasaulio pripažinta ir nekvestionuojama sąžinė - G.W.Bush.
Europoje daugiau sąžiningų politikų neliko: vieni parsidavė Rusijai už jos energetinius išteklius; kiti begėdiškai kaltina M.Saakašvilį karo nusikaltimais ir už antidemokratines apraiškas savo šalyje; kai kurios nesusipratusios tarptautinės organizacijos, įskaitant "Human Rights Watch", meta Gruzijos prezidentui kaltinimus taikių gyventojų žudynėmis. Netgi Didžiosios Britanijos užsienio reikalų ministras D. Miliband pradėjo veblenti nežinia ką apie kažkokius M.Saakašvilio "karo nusikaltimus" (matyt "praregėjo" S.Lavrovo rusiškai iškeiktas). Net Rusijos penima ir kurstoma Gruzijos "opozicija" (kokia dar gali būti opozicija pripažintam demokratui, valstybės vienytojui kalaviju ir pasaulio sąžinei?!) subruzdo...
O ką sako mūsų jau minėtos vienintelės pasaulyje likusios sąžinės?
O jos, vienintelės pasaulyje ir Europoje, sako tiesą:
Gruzijos prezidentas turėjo šventą teisę karine jėga (tai kas kad Olimpiados išvakarėse - ar dabarties demokratai ir sąžinės turi žiūrėti į tokius senovės naivuolių prietarus!) įvesti konstitucinę tvarką savo valstybės teritorijoje. O kad žuvo civiliai - per karą visada labiausiai kenčia civiliai, ypač savo pačių valstybėje nuo savo pačių valdžios (ar kitaip buvo Jugoslavijoje, Sovietų Sąjungoje 1991.01.13 ir Čečėnijoje?!).
Na, buvo išlietas ir tebeliejamas dezinformacijos ir melo srautas - bet tai tik viena iš daugelio humaniškųjų karo formų.
Žuvo šalies piliečiai ir kariai, pridaryta daug materialinių nuostolių, įvaryta baimės visiems (net mūsų užsienio reikalų ministras P.Vaitiekūnas supanikavo), bet juk dėl švento demokratiškai prievartinio šalies suvienijimo tikslo!
Kai kurie nesusipratėliai šneka, kad gruzinų kariai pasirodė kaip bailiai ir metę visus ginklus nėrė iš mūšio lauko vos pamatę pirmąjį rusų tanką. Bet juk tai buvo gudrus taktinis manevras išprovokuoti Rusiją okupuoti savo šalį, išžudyti jos gyventojus, užimti Gruzijos sostinę - ir tuo visam pasauliui įrodyti kokia agresyvi yra rusų meška!
Buvo kviečiamos į karinę pagalbą NATO ir JAV kariuomenės, rizikuojama sukelti pasaulinį branduolinį karą ir pražudyti visą žmoniją? Bet juk visi mes ne amžini ir kada nors mirsime - tai kodėl nemirti anksčiau, visiems kartu, garbingai ir su švaria sąžine?!
 
1.   Parašė lorpak   2008-11-01 17:54  

Na, karas yra vienareikšmiškai - blogis, tiek jį pradėjusiems, tiek į jį įtrauktiems.Čia nėra laimėtojų, vien nukentėję.
Ar tavo komentaro potekstė - vargšė Rusija apgaule buvo įtraukta į karą ne savo noru, ir buvo priversta gintis ir ginti taikius gyventojus?! Gal tu vakar gimęs? Rusija - taikos gynėja?!

O kas savo piliečių daugiabučius sprogdino, kad" čėčėnų teroristų" pretekstu galėtų pradėti ten skerdynes? O rusų žurnalistus tarpuvartėse šaudė kas? Čėčėnai ar teroristas Saakašvilis?
Tai tu, aišku, esi gimęs ne Lietuvoje, tau - niolika metų ir nesi nieko girdėjęs apie Sausio 13d. anei Medininkų skerdynes.
Tada galiu suprasti, tavo pasipiktinimą, kad "žavų rusų pliušinį meškiuką" nori pavaizduoti it agresyvią rusų mešką....bet vis tiek sunkiai sekasi...

 
2.   Parašė indenas   2008-11-01 18:17  

Kadangi visos tavo prielaidos apie mane absoliučiai neteisingos ir netgi priešingos, tai įtariu kad ir pradiniai teiginiai gali būti neteisingi, nes kol kas niekas Žemėje jų neįrodė...gal tu įrodyk
O šiaip malonu su dantų gydytoja apie politiką padiskutuoti Labai prašau - "pavaryk" dar, tik - dėl Dievo - be tų nuvalkiotų ir visiems įkyrėjusių stereotipų! Maldauju - bent lašelį originalumo! To, ko niekur kitur aš neperskaityčiau!
Beje, kokiu savo moterišku instinktu suvokei kad tai ne "ultrapatriotinis", o "prorusiškas" mano postas?!

 
3.   Parašė lorpak   2008-11-01 22:41  

Po tavo komentaro, indėne, apie mano komentarą dėl tavo komentaro - dar kartą perskaičiau tavo paskvilį...
Viešai prisipažįstu, kad nesupratau jo tikslo ar moralo. Ar tai konstruktyvi kritika , ar satyra atmiežta pagieža? Ar tai tavo nuomonė, ar tiesiog norėjai išprovuokuoti "aštresnę" diskusiją?Ilgi, gremėzdiški sakiniai, sunku sekti mintį...
Tačiau antroje jo dalyje, skirtoje mano personai - pajutau menkinimą man, kaip tam tikros profesijos atstovei ir mano lyčiai.
Nenoriu tęsti tavo pasiūlytu tonu - gal polemizuokime vieni su kitais požiūrių ar nuomonių lygiu. Koks skirtumas kas esame? Gal geriau kokie? Juk kuo įvairiau, tuo įdomiau...ačiū Dievui vienos nuomonės nebereikia turėti.

 
4.   Parašė indenas   2008-11-02 02:12  

Man irgi nepatiko mano komentaras tavo atžvilgiu, kai dar kartą jį perskaičiau. Atleisk - ištrinti/paredaguoti neturiu galimybės.
Mano "paskvilis" yra konstruktyvi kritika, pagiežos į jį nedėjau (bent jau stengiausi). Yra tam tikros "sruogiškos" ar "stankiškos" ironijos. Nukreiptas prieš karą ir bet kokią ideologiją, kuri dangstoma gražiausiais žodžiais, bet dėl jos beatodairiškai aukojamos "nevertų gyventi" gyvybės. Niekada negirdėjau iš V.Adamkaus, kad osetinai ir abchazai irgi tautos, irgi žmonės, o ne "bevertė" patrankų mėsa, siekiant kelių išprotėjusių nacių tikslų. Todėl šventvagiška mažyčių savo valstybės tautų žudiką kviestis prie Lietuvos laisvės kovotojų kapų. Tas pats lyg Michailą Gorbačiovą pasikviestų.
Ir Gruzija, ir Lietuva vertos geresnių prezidentų. Pabandyk paneigti.

 
5.   Parašė lorpak   2008-11-02 17:19  

Priimta. Kas dėl politikos, tai čia niekada neapseinama be asmeniškumų. Juk Adamkus su Saakašviliu gerokai prieš karinį konfliktą palaikė draugiškus ryšius.Jo vizitas į Gruzija, advokatavimas jai ES yra gerų asmeninių santykių išdava. Prisimink, kokia Vokietijos politika Rusijos atžvilgiu buvo valdant Šrioderiui, ir kokia yra Merkel valdant. Geri asmeniniai Berluskoni santykiai su Putinu.Jie juk šeimomis draugauja. Mano nuomone, visos tos oficialios valstybiniu lygiu reiškiamos nuomonės pasaulinėje politikoje yra tik opiumas liaudžiai. Tikra didžioji politika vykdoma už devynių užraktų ir devynių sienų. Niekas nuo Molotovo-Robentropo pakto laikų nepasikeitė. Ir Adamkus,ir Saakašvilis yra pėstininkai. Niekas su jais veiksmų nederina, tik kaip mažiems vaikams leidžia karts nuo karto "daryti"įtaką. Lietuva, kaip ir Gruzija ar kt. neįtakinga valstybėlė su savo neįtakingais vadovais visada buvo ir bus politikos skersgatvis, šalikelė ar dar kas nors nereikšminga. Juk mes ne Kuveitas.Ir "patrankų mėsa" taps bet kuri maža tauta, jei ji atsiras pavojingai per arti globalių pasaulinių interesų.Arba bus paaukota ant "kovos su pasaulinio terorizmo" aukuro.

 
6.   Parašė indenas   2008-11-02 21:07  

Jau įdomiau parašei. Malonu.
Man nepatinka V.Adamkaus šališkumas ir "užsiciklinimas", ginant amerikietiškąsias "vertybes". Toks dogmatiškumas neišvengiamai veda į klaidas. O dėl klaidų kenčia ir net žūsta žmonės. Kas jau kas, bet lietuviai prisižiūrėjo ir prisikentėjo, kuomet vardan "komunistinio rojaus žemėje" buvo žudomi milijonai. Dabar "komunistinį rojų" pakeitė "demokratinis rojus", bet esmė nepakito - vėl "dėl idėjos" masiškai žudomi žmonės.
Tai nusikalstama politika - jeigu už ją ne visi bus nuteisti kol gyvi, tai nors į istoriją jie įeis kaip niekšai. Žinoma, jeigu istorija dar tęsis.............

 
7.   Parašė surskis18   2008-11-03 18:28  

Indėnas, išdėstyk savo pažiūras pasaulinėje politikoje. Apie kurias šalis sakai "už"? O apie kurias sakai "prieš"? Nes paskaičius tavo dienoraštį baisu darosi...
Taip Gruzijai irgi tolokai iki demokratijos. Tačiau matau Rusijos interesų gynimą, ir nieko daugiau. Gal nori įsijungti į motiną Rusiją? Ar šiaip neturi ką veikti?

P.S. Už ką balsavai Seimo rinkimuose? Čia neakyk jei nenori, tik manau, kad jei atsakytum daug ką parodytum.

 
8.   Parašė indenas   2008-11-03 21:05  

Balsavau už liberalcentristus ir konservatorių Mantą Adomėną. Visada prieš tai balsuodavau tik už Lietuvos konservatorius ir Sąjūdį, nuo pat Sąjūdžio įsisteigimo laikų. Nesu niekaip susitepęs okupacijos laikais, net į komjaunimą vienintelio visoje klasėje neprivertė įstoti, jau nekalbant apie bandradarbiavimą su sovietų spec. tarnybomis, kuo galėtų "pasigirti" kas antras dabartinis "ultrapatriotas". Gynėm Lietuvą 1991-ųjų sausį ir per 1992-ųjų rugpjūčio pučą.
Kas nors paaiškėjo, kuo remiantis galima būtų mane įtarti Rusijos, Izraelio ar JAV interesų gynimu bei noru įsijungti į motiną Rusiją ar tapti Jungtinių Amerikos Valstijų valstija?

P.S. Slėpiniga ta lietuvio siela, beveik kaip ruso, ar ne?

P.P.S. Kad skaitant mano dienoraštį darosi baisu - didelis pagyrimas. Sovietiniais laikais lietuviams skaitant A.Solženicyną ar Lietuvos Katalikų bažnyčios kroniką, daugelį jų ne tik apimdavo gyvuliškas siaubas, bet ir kildavo nenumaldomas noras (dažniausiai realizuotas) bėgti skųsti į "kompetentingus organus".............................
Nieko naujo po Saule.

 
9.   Parašė tomintomis   2008-11-03 22:28  

man kaip tik atrodo, kad Indenas yra kaip reta sąmoningas lietuvis, kuris, kritikuodamas "šventosios" Amerikos politiką su jos "demokratija", susilaukia kaltinimų, lyg jis būtų Rusijos gynėjas. Amerikos kritikavimas dar nereiškia prorusiškumo. aš kaip tik manau, kad tai yra išdidi laikysena, kai nesileidi kvailinamas iš nei kurios pusės, šiandien mes per daug lengvai priimame šitą visą amerikiečių valdomą demokratiją, kuri yra ne kas kita, kaip įrankis tenkinti saviems interesams ir kontroliuoti pasaulį. mažųjų interesai niekam nerūpi, bet čia jau geopolitika, kur visada yra didžiųjų kova. visur čia po gražiais žodžiais ir diegiamomis vertybėmis slypi savų interesų siekis. išvis, šitoji šiandieninė "demokratija" man atrodo kaip karikatūra, tokia gana žiauri karikatūra. pagarba Indenui.

 
10.   Parašė indenas   2008-11-03 22:58  

Tomintomi, pagaliau atsirado žmogus, kuris suprato mano "rašliavų" esmę (tik paskutinių dviejų žodžių nereikėjo - jie man atimtų palaimingą teisę klysti).
Tikrai taip - Sovietų Sąjungos ir JAV priešpriešos laikais tų valstybių įrankiais ir šuniukais, bijant tiesioginio susidūrimo, buvo taip vadinamosios "trečiojo pasaulio" šalys, daugiausia Afrikos bananų valstybėlės. Man labai nesmagu, kad dabar tokios marionetinės bananų valstybėlės-šuniuko vaidmenį prisiėmė ir Lietuva su jos statytiniu prezidentu. R.Reiganas savo laiku sakė: "Somosa žinoma niekšas, bet tai mūsų niekšas!". Dž. Bušas dabar turi teisę sakyti: "Saakašvilis (Adamkus, Kaczynsky, etc.) žinoma niekšas, bet tai mūsų niekšas!".
Beje, lygiai tą pačią Šaltojo karo laikų taktiką ima prisiminti ir Rusija: Venesuela, Baltarusija, Somalis, Libija, Kuba, Nikaragva ir t.t.
Bet didžioji dalis save gerbiančių valstybių nei tada lėlėmis svetimose rankose nebuvo, nei dabar nėra. Jaučiau ir jaučiu joms vienintelėms tikrą pagarbą Tai jokiu būdu nereiškia, kad pasisakau už "neutralumą" ar juo labiau autarkiją!

 
11.   Parašė indenas   2008-11-03 23:16  

"Bet didžioji dalis save gerbiančių valstybių nei tada lėlėmis svetimose rankose nebuvo, nei dabar nėra."

Atsiprašau, pataisymas, jeigu kas pastebėjo. Neigimo neigimas yra teigimas Turi būti:
Bet didžioji dalis save gerbiančių valstybių nei tada lėlėmis svetimose rankose buvo, nei dabar yra.

 
12.   Parašė modo   2008-11-03 23:23  

Maža pastaba - rugpjūčio pučas buvo 1991m., o ne 1992m.

 
13.   Parašė indenas   2008-11-03 23:32  

Aha, atsiprašau. Matyt prailgo tas laikas nuo kruvinojo sausio iki galutinio išsilaisvinimo

 
14.   Parašė Fox   2008-11-04 10:38  

Demokratija tai tik salies valdymo modelio pavadinimas, leidziantis daugumai sudaryti ispudi, kad tai salies valdymo priemone ir kad cia svarbiausia vaidmeni vaidina zmones - laudis.
Tereikia buti nors siek tiek samoningam ir paanalizuoti situacija, kad suprastum paprasta tiesa - siandien nera tokios politines valdzios, kuri tikrai valdytu padeti salyje ar pasaulyje.
Kas valdo pinigus - ta pasaulio kraujagyslemis kasdien sruvanti krauja - tas valdo pasauli. O tai jau tikrai ne vyriausybe, kokios politines pakraipos ji bebutu.
Pasaulis siandiena valdomas labai mazos grupeles zmoniu, kurie kontroliuoja pinigus - juos ima is gyventoju, juos kuria "is oro", juos leidzia per savo istaigas - o koks skirtumas kas juos spauzdina ir kaip jie vadinasi!

 
15.   Parašė Tonis   2008-11-09 10:10  

Indėnas, o kaip pakomentuotum tokį faktą : ???

" Lietuvos manymu, ES stebėtojams taip pat turėtų būti leidžiama dirbti abiejuose separatistiniuose Gruzijos regionuose – Pietų Osetijoje ir Abchazijoje. Maskva juos įleisti atsisako. "

( http://www.lrytas.lt/?data=20081108&id=pas08_a4081108&p=1&sk_id=99&view=2 )

Įdomu, kodėl Maskva atsisako ES stebėtojus įsileisti į Gruzijos šiuos regionus ? Kodėl Maskva suinteresuota, kad ES stebėtojai nematytų situacijos Pietų Osetijoje ir Abchazijoje ? Ką ji čia slepia ?

 
16.   Parašė indenas   2008-11-09 11:08  

Toni, žinia ką slepia. Karines paslaptis. Juk akivaizdu, kad po to, ką padarė gruzinai ir kaip šališkai bei "bejėgiškai" elgėsi europiečiai, jais visais nepasitikima. Suprask rusų (ypač kariškių) logiką:
Atvažiuos europiečiai (greičiausiai net persirengę Gruzijos spec.tarnybų agentai), viską išžvalgys, perduos informaciją gruzinams, o tie vėl puls! Net jeigu nepuls, vistiek ką tik buvusiam (ir potencialiam!) kariniam priešininkui taip naiviai atsiskleisti yra nusikaltimas, už kurį kariškiams gresia tribunolas! Kol sugrįš pasitikėjimas, prireiks ne vienerių metų...
Kad būtų visiškai aišku, pora kontrklausimų. Ar įsileistų rusų stebėtojus M.Saakašvilis į Gruziją? Ar įsileis rusų stebėtojus Lenkija ir Čekija į būsimuosius (?) amerikiečių radarus?