Mintys tik sau. Pašaliniams neskaityti!

» Dienoraščiai » indenas
Autorius: indenas Atnaujintas: 2008-09-15 Komentarai: (50) Kartai: 9801
<deleted>
 
1.   Parašė Fox   2008-08-31 21:36  

Keletas pasaliniu minciu:

manau Putinas taikliai paminejo, kad vienas dede bande pasinaudoti rusijos-gruzijos arkliuku ir ji pakinkes sekmingai suoliuoti per rinkimines kompanijos barjerus. Tai nesvariosios demokratijos kasdienybe, bet kita vertus ta arkliuka atsere bei padave vadeles amerikai pats Putinas. Dabar ieskok konspiracijos sumanytoju istaku.

Apie musu politiku politika - traumuojantys blaivu prota sprendimai ima pykinti, bet jau tik tampo tuscia, nuo prasmes nebuvimo susitraukusi, skranduka. Gaila, kad tose paciose parduotuvese isdestomas vis tas pats pigus maistas, metai is metu papuola i geriausiai perkamu produktu sarasus.

Rusija, kad ir kiek turtinga istekliais, kuriuos siurbte siurbia visa europa ir ne tik, visgi supranta savo demografine situacija. Labai ju daug mirsta nuo alkoholio ir nuo to paties, isjungus jau prastus ekonominius visuomenes rodiklius, gimstamumas katastrofiskai mazeja. Gruzijos puolimas salygojamas ne tik nauju energetiniu saltiniu pajungimu, bet ir nauju zmoniu, nauju rusijos pilieciu, kuriuos jie taip rupestingai ir laisvai pilietino, prijungimo.

 
2.   Parašė indenas   2008-08-31 22:43  

Akivaizdu viena: visi visokiomis tiesomis ir netiesomis kovoja už savo - pirmiausia materialius - interesus.
Tik vienintelis V.Adamkus kovoja "už amžinąsias vertybes", o realiai irgi už interesus, bet tik ne Lietuvos, bet už jį gudresnių apsimetėlių, begėdiškai besinaudojančių mūsų prezidento politine silpnaprotyste (atsiprašau, neradau tikslesnio žodžio).
Man labai nemaloni tokia nebrandi, trumparegiška ir veidmainiška dabartinės Lietuvos valdžios užsienio politika.
Kad ir kaip nemėgstu komunistinių kolaborantų, bet "sveikai ūkiškai mąstantis" A.Brazauskas dabartinės valdžios fone atrodytų kaip Dievo Lietuvai siųstas Mesijas.

 
3.   Parašė aris   2008-09-01 16:52  

Chebra, nepykit, bet Jusu pasisakymuose skamba nuosirdzios meiles himnai Rusijai...Tai tik subtilus ""nemegstu komunistu " intarpas. O is tikruju cia nieko apie investavima. Nuoga, vualizuota politika. Rusija prilyginima JAV? Teko lankytis abejose valstybese, todel nekomentuosiu. Nepadarykit traders.lt tokiam stiliuje, kaip dabar esti Delfio diskusijos... As be pykcio, Jusu nuomone turi teise egzistuoti; O mesija po mirties galesim balzamuoti ir palaidoti mauzoliejuje, kad gautume "suverenuma SSSR sudety"".

 
4.   Parašė indenas   2008-09-01 19:51  

to Aris
Gal tik disonansiškai skamba kaip nuoširdžios meilės himnas Rusijai nuožmios visuotinės neapykantos Rusijai fone
O politika dėl to, kad ji susijusi tame tarpe ir su rinkomis - su Rusijos, Ukrainos, Gruzijos tiesiogiai ir akivaizdžiai, o su Baltijos šalių, Lenkijos ir kitų ES šalių galbūt ateityje.
Dar kartą pabrėžtinai primenu, kad tai yra asmeninis dienoraštis, todėl palyginimas su DELFI teisingas tik tiek, kiek susijęs su dienoraščio populiarumu
Normalioje šalyje nei balzamuoti, nei prakeikti buvusių politikų neturėtų reikėti.

 
5.   Parašė Fox   2008-09-01 21:54  

To aris (ir tikrai be pykcio, bet atsiprasant indeno uz naudojimasi jo asmenine territorija)

Taigi, Rusijos ir JAV lyginimas tiesiog negalimas, nes ten, kaip paaiskejo veliau, lankesi aris
Malonu, kad nors vienas zmogus mano, kad vienas dienorastininkas ir vienas atsitiktinis asmeninio dienorascio komentatorius gali pakreipti viso portalo vystymosi krypti
Cia tikrai niekur nera paminetas zodis investavimas, kaip ir meile, o ypac meile Rusijai.
Taigi, kad nuomones turi teise egzistuoti, bet aris, tavo komentare uzciuopiau tik padrika komentara be nuomones isdestymo.
Is esmes toks komentavimo pobudis labiau primena politikavima, nei asmeninemis mintimis grysta nuomones isdestyma.

Is tikruju ka reiketu balzamuoti, tai stereotipini mastyma, perduodama karta is kartos. Neduosiu nukirsti rankos del savo vakaryksciu minciu ir tuo labiau netgi smagiai is ju pasijuoksiu, bet su visa pagarba isklausysiu jas keiciancias ar verciancias nuo sosto mintis, kurias, apsvarstes ir apmastes, galeciau is naujo dziugai karunuoti.

Beje, kad komentaras neliktu be investavimo pridesiu, kad politika kokia ji bebutu (nuoga, pridengta ar aprengta, protinga ar buka) niekada nebus atskirta nuo investiciju pasaulio. (Skamba vaikiskai, bet uz tat apie investavima jau rasoma)

 
6.   Parašė indenas   2008-09-01 22:40  

Tarp JAV ir Rusijos "nepalyginamumo" priežasčių reikėtų išskirti dvi:
1)Rusija 74 metus vystėsi neefektyviu ekonomiškai ir nusikalstamu morališkai komunizmo keliu, kitą pasaulį stengdamasi išnaudoti savo iškreiptos socialinės ideologijos labui (tiesa, dažniausiai išeidavo taip, kad bjaurūs statytiniai komunistiniai režimai - įskaitant ir postalininę Tarybų Lietuvą - išnaudodavo pačią Rusiją ir jos begalinius turtus);
2)tuo metu JAV buvo laisvės ir demokratijos švyturys, nors visada stengėsi išnaudoti kitą pasaulį savo šalies žmonių gerovės labui, labai dažnai pamindama net ir bendražmogiškąją moralę.

Tik stebėtis tenka, kaip tokiais skirtingais keliais ėjusios šalys tokios panašios savo dabartine prošovinistine, su kitų šalių bei tautų teisėtais interesais nesiskaitančia, politika. Beje, "lyderystė" tokioje politikoje priklauso Jungtinėms Valstijoms - Rusija tik dabar pradeda Valstijas mėgdžioti.

 
7.   Parašė Fox   2008-09-01 23:20  

Leisiu jas palyginti dar dviem "bukais" kampais:

manau visi sutaria, kad jos dideles o panasaus dydzio kunai, bent jau astronomijoje turi ir vienoda traukos jėga. Tik pritrauktu idealogiju pobudis buvo skirtingas, nors poreikis joms buvo vienodas.

manau visi sutaria, kad dideliu valstybiu energetiniai apetitai irgi dideli, tad suskaiciavus ir surusiavus vidinius energetinus isteklius, gauti rezultatai nulemia užsienio politikos kryptis, kurios vel gi toli neatitruksta nuo "pritrauktos" idealogijos.

 
8.   Parašė Laurynukas   2008-09-02 10:13  

kad bjaurūs statytiniai komunistiniai režimai - įskaitant ir postalininę Tarybų Lietuvą - išnaudodavo pačią Rusiją ir jos begalinius turtus

Cia citata is paskutinio indeno parasymo. indenai, pasiskaityk pats, ka parasei ir suprask, kad bent jau sitas tavo sakinys absoliuciai kertasi su bet kokia logika.

 
9.   Parašė indenas   2008-09-02 13:27  

Laurynuk, su logika (kai kieno) gal ir kertasi, bet su patirtimi - tikrai ne. Paaiškinsiu. Taip gerai, kaip gerai gyveno Tarybų Lietuva, ypač Brežnevo laikais, su tokia neefektyvia komunistine ekonomika Laisva Lietuva niekada nebūtų gyvenusi. Paskutiniųjų dešimtmečių komunistinės sistemos esmė buvo iš Maskvos "išmušti" kuo didesnį finansavimą, o jau darbą padaryti buvo trečiaeilis dalykas. Todėl mūsų vietiniai komunistai ir lėkė į Maskvą su dešromis, trauktinėmis ir kitokiomis "dovanomis" tenykščiams valdininkams - buvo tame reikale jau ypač gerai "prasikalę". O toliau jau - smegenų pudrinimas, pirtelės atvažiavusiems tikrintojams, visuotiniai darbų prirašinėjimai, masinės vagystės, masinė girtuoklystė, begalė prisiveisusių kontorų (net "institutais" dėl efekto pavadintų), knibždėte knibždančių tik algą pasiimančių "darbuotojų" ir t.t. Ir viskas - iš Rusijos turtų.
Čia kalbu tik apie ekonominę pusę ir neliečiu Sovietijos totalitarinės esmės: bet kada su žmogumi darė ką norėjo; jokios žmogaus išraiškos, informacijos, judėjimo laisvės; jokios privačios iniciatyvos, konkurencijos ir didesnių negu apibrėžtas "tarybinio žmogaus" minimumas perspektyvų; visuotinė baimė ir skundimai (nepalyginai didesni negu dabar) ir t.t.
Dar kartą pabrėžiu: Laisva kapitalistinė Lietuva per tą patį laikotarpį tikrai būtų pasiekusi daug geresnį gyvenimą, bet nepalyginamai daugiau ir geriau dirbdama (tiesa, dar papildomas ekonominis efektas būtų buvęs dėl geležinės uždangos nebuvimo).
Tai, ką pasakiau, tikrai nė kiek nesumažina komunistinių okupantų bei jų vietinių kolaborantų kaltės ir padarytos žalos.

 
10.   Parašė Karolina   2008-09-02 13:59  

indenas:
Tai, ką pasakiau, tikrai nė kiek nesumažina komunistinių okupantų bei jų vietinių kolaborantų kaltės ir padarytos žalos.

Bet žalos atlyginimo nebuvimą kaip ir pateisina...

 
11.   Parašė indenas   2008-09-02 14:23  

Karolina, dėl okupacinės žalos atlyginimo mano nuomonė tokia. Žala, padaryta komunistų, milžiniška: dešimtmečiams jėga primesta neefektyvi ekonomika; žmonių nuostoliai (žudymai, trėmimai, priverstinė emigracija); sužalota lietuvių dvasia ir t.t.
Bet, jeigu kas nors manęs paklaustų: "Kas geriau - normalūs, pragmatiški ir Lietuvai naudingi dabarties ir ateities santykiai su Rusija ir okupacinės žalos sumažinimas, o gal net jos reikalavimo atsisakymas ar specialiai bloginami, paranojiški ir neapykanta pulsuojantys, ekonomiškai žalingi santykiai su Rusija, bet "principingas" okupacinės žalos atlyginimo reikalavimas, nežiūrint nieko?", aš pasirinkčiau pirmąjį variantą.
Racionali ekonominė logika daugiau negu paprasta: jeigu aš reikalauju hipotetinės žalos atlyginimo, bet dėl to reikalavimo (labai mažai tikėtina, kad sėkmingo!) iš įsiutusio partnerio patiriu realių ekonominių nuostolių, man naudingiau atsisakyti žalos reikalavimo, bet turėti gerus ir naudingus dabarties ir ateities santykius!
Bet yra politiniai kai kurių Lietuvos partijų interesai, kurioms ekonominė logika ir nauda Lietuvos žmonėms visiškai svetimi ir nesuvokiami dalykai - o kam dėl jų rūpintis, jeigu vistiek renka, ir tuo geriau, kuo neapykanta didesnė?!

 
12.   Parašė Laurynukas   2008-09-02 14:58  

Ta teigini as supriesinau ne su kazkieno logika, o su objektyviaja-formaliaja logika.

bjaurūs statytiniai komunistiniai režimai - įskaitant ir postalininę Tarybų Lietuvą - išnaudodavo pačią Rusiją ir jos begalinius turtus

Kas tuos statytinius rezimus pastate - patys ruskiai, vadinasi geriausiu atveju galima sakyti, kad ruskiai siurbe ir isnaudojo savo rusija. o ieskoti kitu subjektu kaltes mazu maziausiai nekorektiska.
esme kad visi gere ir nedirbo butent del paciu ruskiu kaltes.

vienu zodziu - ruskiai nusistekeno patys. niekas ju neisnaudojo.

jeigu sugalvoti negrazu palyginima - tai jis butu toks. as pasigaunu nakti grazia prasalaite, parsivedu ja namo pries jos valia, nurengiu, paguldau i lova ir rurinu kasnakti prirista. pries iseidamas prigirdau, privalgydinu ir taip 50 metu.
po to, tokie kaip tu tai paleistai prasalaitei sako - tu isnaudojai laurynuka, jisai tave girde ir valgydino. o tu jam nieko uz tai nemokejai. aisku, po to pripazista, kad nu jeigu butum laisveje, tai gal ka geriau pasiekusi butum, bet siaip tai visai tau gerai buvo, palyginti su tuo ka veikei - tik gulejai, buvai visada pagirdyta, pamaitinta ir papi*ta.

as cia tiek pat logikos matau.

 
13.   Parašė indenas   2008-09-02 15:28  

Laurynuk, vien žodis "ruskiai" (kaip ir vokietpalaikiai, amerikosai, žydpalaikiai ir pan.) jau pasako apie tavo "gelžbetoninį" nusistatymą. Galėjai toliau nieko ir nerašyti.
Aš, jeigu pastebėjai, niekada netapatinu rusų su komunizmu, vokiečių - su nacizmu, amerikiečių - su imperializmu, o žydų - su sionizmu.
O tavo palyginimas, nors ir negražus, man gana patiko - esmę supratai teisingai
Mano nuomonė tokia, kad Rusijai reikia suteikti laiko, galimybių ir šansų "pasitaisyti", o gal ateityje net ir išpirkti savo kaltę. Kitaip gauname užburtą ratą, kai neapykanta gimdo neapykantą, o nuolat ir amžinai kenčia visi - tiek kaltintojai, tiek kaltinamieji.
Su naciais buvo paprasčiau - buvo nuteisti, visuotinai pasmerkti, išstumti iš visų postų ir (beveik) užmiršti. Su komunistais (ypač Lietuvoje, beje - ir Rusijoje) žymiai blogiau - Lietuvoje bolševikai ir toliau intensyviai vykdo savo destruktyvią politiką, tegu ir "ultrapatriotais" apsimetę...gal net tokiais kaip tu - prieš trisdešimt metų būtum buvęs (o gal ir buvai?!) idėjinis komjaunuolis, o po to ir nepalaužiamas bolševikas..................

 
14.   Parašė Laurynukas   2008-09-02 15:40  

Rasydamas zodi ruskiai, tik isreiskiau savo poziuri. Vienoks ar kitoks poziuris dar nereiskia, jog argumentai pasitelkti klaidingi. Be to, net ir gelzbetoninis poziuris gali buti pakeistas.

As nesakau, kad reikia vien kaltinti ir dairytis atgal. Bet atgal dairytis dar ir iskraipant faktus yra dukart blogiau. O mano sito parasymo esme yra ta, jog turetum tiesiai sviesiai parasyti, kad klydai sakydamas, jog okupantai buvo isnaudojami okupuotuju.

 
15.   Parašė indenas   2008-09-02 16:45  

Laurynuk, tiesiai šviesiai parašau kad neklydau. Kad galutinai įsitikintum, paklausinėk apie tai žmonių, gyvenusių ir dirbusių okupacijos metais. Tau (gal dar bolševikams ar jiems "dvasiškai" ir idėjiškai artimiausiems dabartiniams Lietuvos konservatoriams) tik atrodo kad paradoksai ir pokyčiai negalimi.
Priešingai - gyvenimas kupinas paradoksų ir dinamikos........

 
16.   Parašė Laurynukas   2008-09-02 16:50  

Nu nesamones rasai tada visiskas.
Nu bet nieko nepadarysi. Sekmes darbuose. Ate

 
17.   Parašė indenas   2008-09-02 17:16  

Ate, lankykis

Tau turbūt smarkiai "pasisekė" ir savo darbdavio nei apgauni, nei apvagi (nebūtinai tiesiogiai, galima komentarus darbo metu rašinėti), nei išnaudoji.
Jeigu pats esi darbdavys, vadinasi turi puikius darbuotojus. Sveikinu.
Jeigu būtum skaitęs kiek atidžiau, būtum suvokęs kad rašiau kiek kitaip negu:
"Okupacijos metais Lietuva išnaudojo Rusiją, todėl būtent Lietuva turi atlyginti Rusijai okupacijos žalą"

P.S. Komunizmo laikais prirašinėti, vogti ir apgaudinėti buvo visuotinis, "sisteminis", "prestižinis" reikalas. Nepalyginsi su dabartiniais laikais.

 
18.   Parašė aris   2008-09-02 18:08  

to Laurynukas. Jus labai palaikau, kad staiga isslieja ir truksta kantrybe...Ir zodis "ruskis" yra ne toks jau didelis nusikaltimas...
As tik primenu, kad Lietuva nieko neskolinga Rusijai ir kad Breznevo laikas ji buvo baisiausiai nusiurbta. Breznevo laikais kitos salys daug geriau gyveno nei Lietuva. Tai salys, kurios nepasidave rusams,turejo vienoda ar blogesne ekonomika, nei Lietuva iki Rusijos okupacijos. Pvz., Suomijos ir Norvegios ekonomika buvo prastesne nei Latvijos 1939. Taivano - daug prastesne ne Lietuvos... O kas tapo breznevines laimes laikais? A-a, tiesa, rusai issude daug suomiu 1939 ir uzeme antra pagal dydi Suomijos mista Viipuri (rusai vadina Vyborg). Labai kvieciu nuvaziuoti i Vyborga ir i Helsinki. Beje yra toks traukinys St. Peterburg - Helsinki. Jis stoja Vyborge pasienieciu patikrinimams. Keleiviai turi islipti i perona. tada pasirodo kok 50 vaiku vaikstp ir suomiu kalba praso ismaldos. Geras vaizdelis...Pazistu senute, gyvnusia Viipuri 1939, ji vos nenumire is siaubo nunai aplankiusi garbuji miesta...
Beje ne tik Vyborgas. Dar ir siandien galiu tiksliai nubrezti linija, kur buvo Rytu Berlinas, o kur Vakaru. Yra ir trecia Vokietija - Kaliningradskaja oblastj. Ten ne tik santvarka, ten ir zmones pakeite...Ir apskritai, uzmokesiu daug tam, kas Rusijos perimetro pakrasty pasakys nors viena valstybe, pradedant nuo Suomijos ir baigiant Japonija (su ja ir taikos sutartis dar nepasirasyta), kurioje nebuvo vykdoma zudymu, turto plesimo, prievartavimu ir mokymo kaip gyventi "teisingai brezneviskai" is Rusijos puses XX ar XXI amziuje...


laurynuai - aciu, kad issakei mintis. Pilnai pritariu...kartais ir as nesusilaikau...Nieko apie investavima.

 
19.   Parašė indenas   2008-09-02 19:29  

Ech, vaikinai, kalbam tą patį, o "ginčyjamės" iki pamėlynavimo
Įveskit bet kokioje šalyje komunizmą ir pamatysit kas bus. Elementarus pavyzdys: Vokietijos Federacinė Respublika(VFR) ir Vokietijos Demokratinė Respublika(VDR).
Juk esmė ne žmonėse ir tautose, o santvarkose ir režimuose...
Ir kam tokios audringos emocijos ant nervinio šoko ir nualpimo ribos?!..

 
20.   Parašė Fox   2008-09-02 20:15  

Taigi, tiesa sakant as nesuprantu ginco esmes.

Na atrodo visi supranta kame suo pakastas, bet tas lojimas vis nesibaigia aidejes is po zemiu.

Turbut reiketu iskirti du dalykus, komunizma ir komunistus. Komunizmas buvo vienas (turiu uomeny Rusiskas, bo vokiskas biski kitaip vadinosi ir pagrinda turejo kitoki) o komunistu buvo begales. Vieni is ju buvo grynakraujai, kiti maisyti (pagal situacija) o treti taip ir nedasileido iki "kraujomaisos". Kokiu daugiausia isliko, visi zinome. Ir kas geriausiai gyveo irgi zinome. Tai ko cia gincytis, kad is paprastos saleles LTSRS tapo "atomine" salimi paveldejusia ilgus kilometrus asfalto, kas siandien leidzia jai uzsikabinti ir kita - "tranzitines salies" kortele.

 
21.   Parašė Laurynukas   2008-09-03 08:49  

indenai, matai is paprastu pasisnekuciavimu ir padiskutavimu, prasidejo argumentai i zmogu, t. y. kabinimasis prie manes, kiek as dirbu, kaip as dirbu ir pan. Tai visiskai ne tavo reikalas ir apie tai mes nesnekejome. kaip ir apie tave ir tavo drauga lapina nesnekejome.

bet dabar galime pasisneketi ir galiu pasakyti, kad abu man esate panasus i herojus is filmuko mauglis. vienas tigras serchanas (tik cia sikart yra indenas) ir jo draugas sakalas (tik sikart jis pasivadines lape). vienas kaip liutas riaumoja, kitas skalydamas prideda is apacios. esme ta, kad abu priklauso ruskiu propogandos tarnybai ir nusivaro iki to, kad visos rusijos okupuotos salys nustekeno rusija.

lape, jeigu nesupranti ginco esmes, tai savo nesamoninka trigrasi isvis gali pasilikti sau. i tavo parasyma galiu tik atsakydamas pasamprotauti, kad is paprastos saleles Lietuva dabar jau butu isvysciusi nanotechnologija ir mums jau dirbtu robotukai. ginti okupantus (RASANT LIETUVISKAI!!!) ir sakyti, kad jie kazka gero mums dave yra daugiau negu debiliska. labai teisingai prirasei apie komunistus ir turbut pats labai gerai zinai, kuriai is grupiu priklausai.

 
22.   Parašė Fox   2008-09-03 09:25  

Laurynuk, taip ir norisi pridurti - mielasis (bet nepridursiu)

Atmetus visas nereikalingas emocijas ir izeidinejimus, galiu priminti tamstai, kad niekas pacio okupacijos fakto neaptarineja (gerai, blogai, zude, nezude). Kalba eina apie perioda, kuriame gyvenome ir kas per ta perioda vyko.

Gyvenime nera nei geru nei blogu dalyku, visi jie yra neutralus, o patampa gerais ar blogais tik del zmogaus savybes viska vertinti ir priskirti ivyki vienai ar kitai kategorijai. Jei jau kalbeti tema "gerai-blogai" tai okupacija vienareiksmiskai vertinu blogai. Nezinau kada ir del ko mane priskyrei ruskiu stabui, matyt uz meginima pareiksti nuomone ir i viska paziureti kitoje sviesoje. Okupantu negyniau (net nezinau nuo ko juos reiketu ginti - nebent nuo paciu saves)

Pasvarstymai - butu, jeigu butu gali testis iki "nupusimo" tai i tai nesivelsiu (nebent pasmaikstaujant, kad mineti "robotukai" turbut turetu uzrasa vokiskai - "pagaminta Lietuvoje").

O su filmuko herojais pralinksminai. Geras filmukas, beje tu paciu ruskiu gamybos

P.S. ateityje noretusi palinketi vengti emociju, nes per jas gali nepastebeti apie ka eina kalba ir prarasti "salta prota" reikalinga argumentuotam atsakymui paruosti (jei jau toki kyla noras rasyti)

 
23.   Parašė Laurynukas   2008-09-03 10:20  

Nu tai deretu tau pasiziureti i savo praeita post'a ir pamatysi, kad pats teigei, kad tik ruskiu deka Lietuva tapo atomine valstybe, gavo asfalto ir panasiai. gal delto gincytis ir neverta, bet pries sakant tokius dalykus deretu pamastyti, ka Lietuva prarado.

Jeigu visos diskusijos virtu tavo hipotezes, jog geru ir blogu dalyku nera, paunksmeje, tai visiskai nebutu tikslo nei kalbeti, nei gyventi, nei dar kazka (nesakau, kad jis yra ). bet del sportinio intereso tokiu hipoteziu turetume nekelti.

 
24.   Parašė indenas   2008-09-03 10:54  

Užbaigiant šitą beprasmį ginčą, siūlau paprastą eksperimentą, atsiribojantį nuo emocijų ir politikos, o liečiantį tik ekonomiką.
Imam du laikotarpius:
1)1945 m.(Karo griuvėsiai) - 1990 m.(Nepriklausomybė) - 45 metai
2)1990 m.(Nepriklausomybė) - 2008 m.(Šiandieninis klestėjimas) - 18 metų.

Paimam kalkuliatorių ir suskaičiuojam (palyginamosiomis kainomis) kas sukurta, pastatyta, atstatyta, nutiesta per antrąjį, Laisvės, laikotarpį.
Tada suskaičiuojam (palyginamosiomis kainomis) kas atstatyta (iš karo griuvėsių!), pastatyta, nutiesta, sukurta per pirmąjį, Vergijos, laikotarpį. Visų "zavodų" (iškyrus NT ir likusio "vertingo" turto vertę), kurie Laisvės laikotarpiu žlugo dėl sovietinio neefektyvumo ir ekonominio nereikalingumo rinkos sąlygomis, vertę minusuojam.
Tada pirmąjį skaičiuką padauginam iš 2,5 (45/18=2,5) ir palyginam su antruoju skaičiuku.
Kadangi pats niekada taip neskaičiavau, būtų įdomu sužinoti rezultatą iš suskaičiavusiųjų. Dar kartą sakau: jokio politizavimo - tik sausi skaičiai.

 
25.   Parašė Laurynukas   2008-09-03 10:58  

 
26.   Parašė indenas   2008-09-03 11:08  

Laurynuk, jau suskaičiavęs, ar rezultatas aiškus iš "politinio sąmoningumo" kaip kokiam konservatoriui?
Beje, aš irgi - kaip ir tu - manau kad būdama laisva Lietuva būtų pasiekusi nepalyginamai daugiau, negu per sovietmečio vergiją.
Nors nujaučiu ką parodytų mano pasiūlyti skaičiai

 
27.   Parašė Fox   2008-09-03 11:09  

Pasizurejau, bet nepamaciau to ka rasai "tik ruskiu deka ....."

Kalbejau apie pavelda, kuri Lietuva paveldejo is tu laiku, o apie praradimus mes nediskutavome (jie mastantiems ir taip aiskus). Deretu pamastyti apie juos? Cia, tipo, pamokantis tonas ir patriotiskumo apraiska. Matai, apie juos galima tik pamastyti o paveldas ir siandiena, su visais savo pliusais ir minusais, itakoja kasdieni Lietuvos gyvenima. Tai, manau, konstruktyviam pokalbiui labiau pasitarnautu kalbejimas apie tai, kas yra o ne apie tai kas butu, bei pamastymus ta tema.

Del geru-blogu: jei diskutuojama is sio tasko, tai visada isivels emocijos ir tarpusavio supratimo stoka, nes kas vienam atrodo gerai, kitam tai atrodo blogai. Kaip ir nekarta minetas mano pavyzdys (beje tamsta megsta pavyzdzius su gyvuneliais): vilkas sueda zuikuti, ir kazkieno akyse patampa "blogu" o zuikis "geras" vargselis. Nors tas suestas "gerietis" ka tik pries mirti buvo iskeiktas ir isvadintas didziausiu "blogieciu" nes pries papuldamas vilkui i nasrus, pabego is "gerosios" mociutes darzelio kuriame nepaliko nei vienos sveikos morkos.

Visus reiskinius, vykstancius zemeje, reiketu vertinti ne is gerai- blogai puses, o ar tas ivykis ar reiskinys padeda visapusiskai tobuleti zmogui ar visai zmonijai.

 
28.   Parašė Laurynukas   2008-09-03 11:22  

Visus reiskinius, vykstancius zemeje, reiketu vertinti ne is gerai- blogai puses, o ar tas ivykis ar reiskinys padeda visapusiskai tobuleti zmogui ar visai zmonijai.

tai lapinai, buk geras, pavertink ruskiu okupacija. ir kiek tai padejo tobuleti lietuviams.

indenai, atsiprasau, bet del tavo pasiulyto skaiciavimo, galima tik pasijuokti.
laukiu, kol pats suskaiciuosi. lietuviai yra skaiciave kazkada, kad ruskiai jiems turetu atlyginti apie 75 mlrd lt zalos.
as pasikartosiu, kad del manes jie gali eiti na**ui su savo skola, bet kalbeti, kad jie kazka cia padare gero yra mazu maziausiai debiliska. durna, nelogiska ir visaip kitaip, nznau daugiau nevisai negraziu zodziu.

pakartosiu savo istorija dar karta: as pasigaunu nakti grazia prasalaite, parsivedu ja namo pries jos valia, nurengiu, paguldau i lova ir rurinu kasnakti prirista. pries iseidamas prigirdau, privalgydinu ir taip 50 metu.
po to, tokie kaip tu tai paleistai prasalaitei sako - tu gavai didziuli pavelda is laurynuko, jisai tave girde ir valgydino. o tu jam nieko uz tai nemokejai. tau net del to pilvas uzaugo. OHOHO KOKS PAVELDAS.

 
29.   Parašė indenas   2008-09-03 11:40  

Gerai, Laurynuk, baigiam temą. Aš (ne vien dėl to kad nusiramintum) galiu pasakyti kad tu visiškai teisus, tavo palyginimas idealus, o su tavo nuomone besąlygiškai sutinka 99.99% Lietuvos žmonių. Taškas.

 
30.   Parašė Laurynukas   2008-09-03 12:20  

Ojojoj, koks tu isskirtinis. priklausai 0,01 procentui izvalgiu Lietuvos zmoniu, o visi kiti nieko nemato. ir nenori ruskiams dekoti.

galim baigti, bet tu vel kanors parasysi. arba lapinas parasys.

 
31.   Parašė Fox   2008-09-03 12:20  

prasom, Laurynuk:

pasitelksiu siam "pavertinimui" tavo pavyzdi. Ta grazi prasalaite, to isgyvento ivykio deka, suprato, kad niekada daugiau nenoretu nieko panasaus patirti ir verciau jau padarys sau gala pacioje pradzioje, arba praras gyvybe kovodama, nei leis tam atsitikti dar karta. Tokiems kaip tu, kurie nebuvo "daromi" tas ivykis atnese supratima, kad tai netinkamas kelias ne vienai tautai tobuleti ir siekti klestejimo bei ikvepe pasiryzimo visomis isgalemis siekti, kad net tokios salygos bei aplinkybes, kurioms esant buvo pagrobta "grazioji prasalaite" nesusidarytu (ta lemiama naktis niekada neateitu).

Galop visas pasaulis, del sio ivykio igavo daugiau samoningumo, kuris ir yra pargindine salyga zmogui bei zmonijai visapusiskai tobuleti.

 
32.   Parašė Laurynukas   2008-09-03 12:44  

Lape, ir vel vartymasis yra nesamoningas. Tai jeigu kasnors uzmusa zmogu, isprievartauja merga, palygina seniui nugara su lygintuvu, tai visa ta galima nurasyti tobulejimo labui. Nes po to jie prades labiau saugotis.

labai noreciau, kad koksnors virukas ibruktu tau i anusa savo varpa ir gerai pamaskatuotu tobulejimo labui. ot tai istobuletum, kai reiktu su kamsciu vaikscioti, kad duju neleistum, ir su nuodu buteliuku, kad jeigu kita karta panasus pultu, iskart isgertum ir nejaustum skausmo.

 
33.   Parašė indenas   2008-09-03 12:55  

Laurynuk, draudžiu tau savo asmeninėje zonoje vartoti vulgarybes! Negi nesupranti, kad tuo tik kompromituoji tą oficialiąją politizuotą ideologiją, kurią čia skleidi (yra kam ir be tavęs). Dar kas ims ir pagalvos, kad visi oficiozų tribūnai ir garbintojai tokie, vien apie šiknaskyles tenusimanantys!

 
34.   Parašė Fox   2008-09-03 13:35  

Laurynuk, matau i mano palinkejima, del emociju ir izeidinejimu, demesio neatkreipei.

O jei atkreipei, tai tik dar karta patvirtinai, kad samoningumo stoka neleidzia tau pilnai kontroliuoti savo minciu ir poelgiu, tuom parodydamas visos problemos, kuria cia aptarinejom, kilmes priezasti.

 
35.   Parašė Laurynukas   2008-09-03 13:59  

Viska puikiai kontroliuoju. Pats 100proc. Esu stiprus ir uzsikacialines. einu lazybu, kad lapina miske pagaves galeciau jam desine ranka nusukti galva, o kaire laikyti kuna. taip padares galve mesciau i desine puse, kuna - i kaire. siaip kaire ranka uzmusu arkli, desines - pats bijau.

 
36.   Parašė Fox   2008-09-03 14:17  

Na va, su tokiais turbut tik taip bendrauti galima, pvz:

Matau, kad tavo baime pagrysta. Matyt nuo dazno neturejimo kur islieti "susikaupusio pykcio" ta desine tenka ji "dirbtinai" islaisvini ir nuo tokiu veiksmu, joji pasidare labai ispuoseleta ir pusleta.

 
37.   Parašė Laurynukas   2008-09-03 14:37  

Oioioi, koks tu universalus, lapine. stai viena karta grazbyliauji imantrybemis ir tarptautiniais terminais, o stai tuoj pat "persijungi" ir pateiki tik viena is pvz kaip butu galima bendrauti su tokiais chamais kaip laurynukas. mes visa tai matome ir dziaugiames uz tave.

mano ranka nepusleta, bet labai roumeninga.

 
38.   Parašė Fox   2008-09-03 14:49  

dziaugiuosi tavo, tiesiog akyse, didejanciu samoningumo lygiu (nei vieno keiksmazodzio)

Cia ne universalumas, cia paprastas nusileidimas iki tavo padiktuoto bendravimo lygio, norint, kad sakomos mintys pramustu tavo storoka emociju kiauta, kuris blokuoja ne tik tavo akis bei ausis, bet ir blaivu mastyma.

Tai manau nebesiplesim ir paliksim sia Indeno privacia zona (nors jau gerokai prikiaulinta cia) Bet, kaip sakoma kiekvienai kiaulei savas luovys!

 
39.   Parašė indenas   2008-09-03 14:55  

Po perkūnais, prisirinko čia Būtų žymiai geriau daugiau smegeniningų, o ne raumeningų Juk ne bare sėdit, internete iš fizinės jėgos naudos jokios - nebent galva kompiuterio dėžę padaužyti, kaip tas kur "šieną ravi"

 
40.   Parašė Laurynukas   2008-09-03 15:46  

Idomiausia, kad indenas serga asmenybes susidvejinimu ir pats raso ir uz save, ir uz lapina

 
41.   Parašė indenas   2008-09-03 16:29  

to Laurynukas
Galutinai įrodei kad esi kvailys.
Dar turi ką pasakyti?

 
42.   Parašė Laurynukas   2008-09-03 16:59  

O ko taip supykai? Matau, kad as kaip senasis serlokas viska atskleidziau. gali buti, kad atvirksciai - fox raso uz save ir uz indena. as sita atskleidziau net gi tada, kai susidvejinimas bandomas graziai paslepti - indenas raso lietuviskomis raidemis, o fox - lotyniskomis.
nu nepykit, virukai. as norejau tiesiog jus panervuoti, kad ruskiu negintumet savo kalbomis. :O

 
43.   Parašė aris   2008-09-03 17:46  

Lietuviai, nesibarkit.

As tik del skaiciuku...
Indene, Jus pamirsote paskaiciuoti, kiek is Lietuvos buvo atimta "neivykusio ekonomikos augimo", kuris irgi turejo vykti jei Lietuva nebutu taip isprievartauta ""mylymuoju sovietmeciu"". Kartais sis neivykes augimas gali gerokai pranokti "äsfaltini komunizma"". Beje kai moki bankui uz busto kredita - tai daug daugiau sumoki palukanu, nei busto kaina. Ir tai tik 20 metu trukmes kreditas. O kiek laiko cia musu butuose gyveno maskoliukai? Vat ir paskaiciuokim neivykusi augima. Berods 45 milijardu Euru zala Lietuvai. Ar Jus ja neigiat ar kaip?

 
44.   Parašė Fox   2008-09-03 18:08  

Aris
o kaip su butais, kurie buvo dalinami tiesiogine to zodzio prasme? (cia tik siaip, kad lauzas neuzgestu)

Aisku, kad zala astronomine ir vargu ar suskaiciuojama. Kas gi ka cia paneigs?

Visa sia diskusija tiesiog buvo norima parodyti, kad visada lazda turi du galus. Tik atrodo, kad kai kuriems tas smugis vienu galu, buvo toks stiprus, kad antrojo jau nei nori, nei sugeba pamatyti. (Cia apie musu "serloka")

 
45.   Parašė aris   2008-09-03 19:15  

Fox - geras pastebejimas. lauzelis neuges...Tik nesipykim. jei as ka izeidziu, tai tikrai
Kiek pamenu butai soviemeciu buvo dalijami atejunams. Tikrai zinau apie Vilniaus 5-iuke - Burdenkos gamykla. Visi is Smolensko cia suguzejo apie 1958 metus, o nepriklausomos Lietuvos laikais galejo suprivatizuoti gamyklos "duous" butus. Daug pazistu tu zmoniu. Kai kurie is ju dar ir dabar nekalba lietuviskai (50 metu cia gyvena - ir "zino", kad Lietuva jiems skolinga!). Gal as si pokalbi palenksiu investavima tokiu budu? Gal ir nieko: nuvaziuoji i Paryziu, tau duoda buta, po to tu ji privatizuoji, arba pardaves grizti i Lietuva. Oj ne, atsiprasau, verti visus prancuzus mokytis lietuvu kalbos ir paaiskini, kad jie labai skolingi Lietuvai. Nes mes jiems asfalta nutesiem. Tiesa, jie patys nusitiese, bet mes per politvalandeles jiems aiskinom, kad cia lietuvu nuopelnas. Turi gi buti "tvarka ir teisingumas"".

 
46.   Parašė aris   2008-09-03 19:15  

Kitos nesamones irgi nematomos. Zinau drauga is Svedijos (tikiuosi jis neskaito, ka rasau) kuris nuvyko ten gyventi sovietmeciu, nes tevas buvo didelis partinis bosas. Jis piktinasi del keliu dalyku: a) kad nuverte Lenino paminkla (argumentas suomiai nenuverte caro aleksandro, hm sis caras jiems dave autonomija!); b) kad laukuose nebesimato gyvuliu - krito zemes ukis!!!??? Tai va del kritusio ukio pasamprotausiu, nes cia apie investavima: a) prisimenam, kaip desru skyriai parduotuvese atrode gyvojo komunizmo laikotarpiu? pirma karta nuvaziaves i kapitalizma nusifotorafavau prie desru parduotuves lentynos, kad "visi matytu, kad as tai maciau"". b) Dabar mesos produkcija krito berods 7 kartus; c) dabar parduotuvese desru - kokiu tik nori; d) isvada: visi Lietuvos ganyklose besiganantys gyvuliai buvo NEMOKAMAI pristatomi i Rusija. kiti padaro isvada, kad viskas blogai tik dabar (as indenui jokiu kaltinimu nekeliu!). beje labai menkas pastebejimas: pasirodo gamtos biologine tarsa nuo sovietmecio laiku sumazejo 30 -80 kartu! mano pazistama dirba toj srity. Chemin tarsa irgi - apie 20 kartu. kai tik nuvaziuoju i Ukraina, is karto kitaip kvepia gatvese automobiliu shhshhh - ismetami vamzdziai. Tai apie tarsa ir apie irgi apie investicijas... Dirbau JAV du metus ir labai dziaugiuosi Lietuva ir grizes i Lietuva. Nebesugebeciau grizti i Putino roju.Bet cia jau nebe apie investicijas. Nes anuomet apie birza ar toki puiku portala, kaip sis ne svajoti negalejom.

 
47.   Parašė Fox   2008-09-03 19:52  

na as zinau, kad butai buvo dalinami ne tik atejunams.. vel gi, visada du galai

manau sio pokalbio kertinis akmuo vis apeinamas taip, kam patogiau (vieni kaire, kiti desine puse)

visdelto vieni kalba apie zala, kiti apie pavelda. Vieni apie okupacija, turedami uomenyje kaip gyveno Lietuva iki jos, kti apie okupacija, turedami uomenyje kaip Lietuva gyvena po jos.

 
48.   Parašė indenas   2008-09-03 22:02  

Sugrįžau, paskaičiau. Maloniai nuteikė kad nebėra agresijos, tik argumentai (tegu vienpusiški, kreivi, šleivi, tendencingi - bet kitokius tik Dievas galėtų pateikti). Pridurti prie to, ką parašiau aukščiau, neturiu ko - kas norėjo ir nebuvo akis užsipylęs - suprato

P.S. Į absoliučią tiesą - kaip V.Leninas ar V.Landsbergis - nepretenduoju

 
49.   Parašė Fox   2008-09-03 22:19  

labai gera mintis nuskambejo "Teise zinoti" laidoje, aptariant esmini rytu ir vakaru skirtuma: vakaruose valdzia prisibijo RINKEJU, o rytuose PAVALDINIAI prisibijo valdzios.
Kai Lietuva ne savo noru "nukeliavo i rytus" jos mentalitetas buvo keiciamas butent sia kryptimi. Klausimas kokio daugiau mentaliteto Lietuva buvo pries tai?

 
50.   Parašė indenas   2008-09-04 01:13  

Fox, nenoriu kad tai išsivystytų į audringą ir mažai prasmingą diskusiją, bet tas "prisibijo rinkėjų" ne toks jau vienareikšmiškas gėris: pataikavimas "rinkėjams" beveik visada yra nusilenkimas "vidutiniokui", kuris nėra nei išsilavinęs, nei protingas, nei padorus, nei įžvalgus. Tai veda prie "mažų pergalingų karų" poreikio, pataikavimo patiems žemiausiems daugumos instinktams bei jų iracionaliems jausmams ir t.t.
Ką pasakiau jokiu būdu nereiškia kad kvestionuoju demokratiją, bet pasaulio istorijoje daugybė pavyzdžių, kai daugumai padarius klaidą, jos demokratiškai išrinktieji vėliau nebeleidžia demokratiškai tos klaidos ištaisyti.

Užtenka pažiūrėti į tūlą George Walker Bush, kad suprastum, jog įmanoma pasaulio didžiausios supergalybės vadovu demokratiškai išrinkti buvusį alkoholiką su nevykėlio koledžo mokinio proteliu ir atitinkamu išsilavinimu....................tiesa, JAV (skirtingai negu nacių Vokietijos) garbei galima pasakyti, kad ji suteikia bent teorinę galimybę žmonėms savo klaidą ištaisyti.