Didžioji lietuvių mąstymo yda

» Dienoraščiai » indenas
Autorius: indenas Atnaujintas: 2008-09-15 Komentarai: (19) Kartai: 8391
<deleted>
 
1.   Parašė V++   2008-08-18 13:13  

As vis nustembu, kiek daug "blogybiu" zmones sugeba izvelgti kituose zmonese.

indene, patikek, visi zmones laiko save protingesniais uz kitus zmones. Vieni del to, kad geriau zaidzia sachmatais, gaudosi matematikoje, politikoje, savo profesineje srytyje, kiti tiesiog del to, kad randa nukainuotu garsiu firmu drabuziu (viena mano pazystama jauciasi tiesiog protingiausia pasaulyje, kai kazka nusiperka su x0% nuolaida). Kiti zmones tiesiog jauciasi protingesni uz likusius be jokios racionalios priezasties.. Todel, kad tai tik jausmas - isskirtinumo, protingumo, tobulumo ar kitoks, bet tik jausmas. Bjauriausia, kad musu samone nori tiketi tokiais dalykais, todel uoliai imasi ieskoti, kuo gi as esu pranasesnis uz kitus, o radusi nors menka pranasuma (net ir isgalvota) lengvai juo patiki ir sureiksmina iki begalybes. Manau, ta pacia klaida darai ir tu - leidi savo protui isgalvoti pranasumus ir jais besalygiskai tiki (juk malonu buti isskirtiniu, ar ne?)

Norint is tiesu buti pranasesniu, reikia ne ieskoti savo pranasumu, o ieskoti zmoniu, kurie yra pranasesni uz tave ir stengtis suprasti ju stiprybes, bei is ju kazko ismokti

 
2.   Parašė indenas   2008-08-18 13:22  

to V++
Komentaras protingesnis už kitų žmonių, ačiū;) Bet šiuo atveju aš kalbu apie "suvidurkintą" žmogų arba daugumos žmonių(tautos) mentalitetą. Todėl toks problemos "individualizavimas" kalbant apie bendrinius dalykus, mano kuklia nuomone, netinka.

 
3.   Parašė V++   2008-08-18 14:01  

"Komentaras protingesnis už kitų žmonių, ačiū;)"
Taikliai pastebeta . Kazkuria prasme as taip pat jauciuosi pranasesnis uz kitus, nes zinau, kad nesu pranasesnis.. Idomi mintis

"Bet šiuo atveju aš kalbu apie "suvidurkintą" žmogų arba daugumos žmonių(tautos) mentalitetą"
O tu pabandyk isivaizduoti dauguma, kurioje beveik kiekvienas jaucia esas pranasesnis uz kitus (bent jau kazkurioje srityje). Tokiu atveju, dauguma zmoniu galetu del kazko kritikuoti kitus.. Panasia situacija mes ir stebime - atkreipk demesi kiek daug komentaru internete bei spaudoje rasoma is "as zinau tiesa, o jie visi kvaili" pozicijos

Dabar nerasiu saltinio, taciau esu girdejes apie tokia apklausa: vairuotoju buvo paklausta, kaip jie vertina savo vairavimo igydzius, lyginant su kitais vairuotojais. Dauguma atsake, kad vairuoja geriau uz kitus. Statistiskai ziurint, tai yra tiesiog neimanoma - dauguma vairuotoju negali buti geresni uz dauguma kitu. Isvada paprasta - duoguma vairuotoju tiesiog tiki iliuzija, kad jie yra geresni uz dauguma kitu.

Ar ne analogiska situacija yra prekyboje? Gal net labiau dramatiska - cia beveik visi jauciasi pranasesni uz kitus... net jei tie kiti yra dalinai isgalvoti su isgalvotomis "blogybemis"

 
4.   Parašė V++   2008-08-18 14:04  

Eksperimento vardant, pabandyk bent mintyse sukurti priesinga zinute: "Didžioji lietuvių mąstymo stiprybe". Sunku? Kazkaip priesinasi protas idejai, kad kiti taip pat gali buti protingi?..

 
5.   Parašė V++   2008-08-18 14:05  

edit: "Eksperimento vardan, pabandyk<..>"

 
6.   Parašė indenas   2008-08-18 14:11  

O, yes, būtinai vakare sukursiu Ir tokią, kad ne tik V.Landsbergis, bet ir pats Mindaugas Murza-Gervaldas išsižiotų

 
7.   Parašė newbie   2008-08-21 21:27  

Indėnas, sveikas - matau iš tikrųjų traders.lt dienoraštį užvedei. Kaip ir spekuliuose, kai kuriose vietose nesutinku su tavo išvadom: nors kaip tauta esame tikrai truputį (tikrai nedaug) provincialūs ir kompleksuoti, bet dėl tavo "pagrindinio postulato" tikrai negaliu sutikti. Ne tik lietuviai - didžioji dauguma pasaulio gyventojų darydami išvadas apie dabartį ar bandydami prognozuoti ateitį remiasi istorija ir savo patirtim. Net tu pats, to net nesuprasdamas, darai išvadas ir prognozuoji ateitį remdamasis savo žiniomis, kurios iš esmės jau yra praeitis. Mano galva, lietuvių santūrumą ir uždarumą (tebūnie tai tavo paminėtų savybių sinonimai) sąlygoja tautos mentalitetas, geografinė ir geopolitnė padėtis. Ir reikia pastebėti, kad mūsų savybės, jei jos yra saikingai dozuojamos, atrodo gana patraukliai kitataučiams tiek iš rytų, tiek iš vakarų. Indėnas, įdomumo dėlei noriu paklausti - ar tenka apsilankyti karts nuo karto Rusijoje? Jei taip, tai kaip dažnai ir kiek ilgai?

 
8.   Parašė indenas   2008-08-21 22:40  

O, newbie, malonu kad ypač protingi žmonės vis labiau telkiasi į traders.lt
Dėl Dievo meilės, tikrai neskelbiu galutinių ir neginčijamų tiesų! Priešingai, mane šokiruoja tas nežabotas totalitarizmas ir "vienos tiesos" monopolis, dabar įsigalėjęs "demokratinėje" Lietuvoje.
Rusiją galima pažinti ne tik būnant joje (paskutinė mano tokia patirtis SSB Karelijoje pirmame mano pirmosios aukštosios mokyklos kurse (įspūdžiai - specifiniai), toliau - Nepriklausomybė). Tiesiog labai domiuosi istorija, skaitau XIX-XX a. Rusijos literatūros genijų šedevrus, t.t. A.Solženicyną, F.Dostojevskį, A.Čechovą, ir mane slegia ta dabartinės ekskomunistinės Lietuvos valdžios oficialioji propaganda ir melas, įžūliai skleidžiamas Lietuvos jaunimui apie Rusiją ir rusus.
O kas tai skleidžia?! Galiu išvardinti šimtus pavardžių tų lietuvių komunistų (tame tarpe daugybę pačiuose aukščiausiuose dabartinės valdžios postuose!), kurie man kažkada (dažniausiai nesėkmingai) pudrino smegenis apie "neišvengiamą komunizmo triumfą visame pasaulyje, klastingąjį amerikietiškąjį imperializmą ir rusus kaip vyresniuosius brolius-išvaduotojus"!!!

 
9.   Parašė newbie   2008-08-21 23:03  

Dėkui už gerą žodį indėnas, aš čia (traders.lt) jau senokai "uodegą prišalęs". Malonu ir man, kai mokantys diskutuot ateina - galima pakalbėt be vaikų darželio erzelynės. Rusijoje man tenka apsilankyt 3-6 kartus per metus po vieną dvi savaites, o telefonu kalbuosi per dieną n kartų. Patikėk, per paskutinius kelis metus ten viskas labai pasikeitė. O gaila. Ir draugų ten yra, ir šiaip dauguma tautos puikūs žmonės (buvo). Reikėtų tau pamatyt jų vietines regionines televizijas - ojoj kiek "tiesos" apie bjaurius pribaltus pripasakoja. Na, o apie mūsų vietinius komunistėlius gali spręsti pagal vieno rusų verslininko (tarp kitko iš Evrochim) frazę maždaug prieš 3 metus - pas jus LT visus stambesnius "reikalus" galima išspręst - tereikia suderinti su vienu žmogum. Atspėk, su kuo? Manau 3 kartų nereikės...

 
10.   Parašė indenas   2008-08-21 23:14  

newbie, noriu ta tema atskirą dienoraščio įrašą padaryti, todėl kol kas nekomentuosiu, sorry.

 
11.   Parašė Agata   2008-08-21 23:51  

Indėne,
bet tu kažkaip pradėjai perlenkti lazdą dėl rusų tautybės žmonių.Perlenkimas dažniausiai sukelia priešingą reakciją.
Nežinau,kiek man teko gyvenime patirti,tai niekada į nieką nežiūrėjau nei pagal tautybę,nei pagal religiją,visada žiūrėjau tik į patį žmogų.Visose tautybėse ir religijose yra nuostabių žmonių,matyt,pagal kažkokią teoriją-ir niekšų.Tiesiog visada reikia pirmiausia išskirti ŽMOGŲ.Bet tai,deja,sunkiai įmanoma,kiek pastebėjau...

 
12.   Parašė indenas   2008-08-22 10:27  

Agata, tai perlenkiu lazdą?! Gal paskaityk tonas visokių komentarų apie "agresyvius smirdinčius girtus ruskius", paklausyk mūsų "oficiozų", nebyliai (o kai kada ir neslepiamai) tokią paranoją ir rasinę neapykantą skatinančių, gal bus aiškiau kas ką perlenkia
Grynai "teoriniame lygyje" tu, žinoma, teisi. Bet realus gyvenimas ir ypač politika - vieni perlenkimai.

 
13.   Parašė V++   2008-08-22 16:06  

"O, yes, būtinai vakare sukursiu Ir tokią, kad ne tik V.Landsbergis, bet ir pats Mindaugas Murza-Gervaldas išsižiotų"

Mes laukiam...

 
14.   Parašė Agata   2008-08-22 23:32  

Aš,tikriausiai,netinkamai išsireiškiau...
Tu esi puolamas,konkrečiai tu,kaip bendrinė tauta.Bet kuri visa tauta nėra bendrinis dalykas,ji susideda iš atskirų individų.Ir man bendrinis puolimas niekada nebuvo nei suvokiamas,nei priimtinas.
Jei rašytum apie musulmonus savo objektyvią nuomonę,būtum lygiai taip pat puolamas.Neabejoju,kad net priskirtas atstovu,nors,gal būt,netgi esi blondinas.....Niekam tai nesvarbu.
O kodėl žmonėms yra toks poreikis pulti,čia,ko gero,jau reikėtų priežasčių ieškoti atskiro žmogaus psichologijoje.Nepriklausomai nuo tautybės-tik atskirame individe.Nes tokie dalykai stebimi vos ne visur ir visada.
Man šlykštus tautos ar tikėjimo bendrinis puolimas.Tačiau niekada nesiginčiju,nes nematau to prasmės...tiksliau-ginčai nieko nepakeis.Tai sena,kaip pasaulis...Aš nieko negaliu pakeisti,išskyrus tai,kad pati težiūriu pirmiausiai į ŽMOGŲ,ir susidarau atitinkamą nuomonę apie tuos,kurie taip elgiasi...O kokia tai nuomonė - tai labai platus nagrinėjimas būtų.Bet jei pradėti nagrinėti-tai akmenų griūtis garantuota.Kristų akmenys ant galvos,o rezultato vistiek nebūtų....

 
15.   Parašė Fox   2008-08-29 16:14  

Gal reiketu pradeti nuo to, kad mes visi esame viena. Tai pats pirmas ir pats sunkiausias zingsnis, kuri reikia zengti, nornt kazka pakeisti. O permainos visada prasideda nuo pacio saves. Suprasti, kad mes vienas organizmas isskaidytas i daugybe smulkiu daleliu, kurios itakojamos aplinkos, kurioje "nusedo", igavo specifiniu savybiu, kurios isskiria jas is kitu, bet pati esme nekinta. Skiriausdamas ar juodindamas kita, tu juodini save. Aukstindamas save, tu zemini kitus, o tai reiskia ir pati save. Teoriskai tai suprasti gan nesudetinga, bet sunku isisamoninti taip sakant, idiegti sia programa i savo kietaji diska.
Tai pameginau padaryti ir as. Atvejis buvo paprastas. Nesenai buvau perskaites knyga butent apie tai, ka rasiau, kai besileisdamas savo namo laiptines laiptais uztikau girta bomza, besilengvinanti ant siulsliu ismetimo sachtos. Iskart mintyse pradejau sau kalti i galva - mes esame viena, mes esame viena ......... bet deja...
Suprantu, kad tai sunkus zingsnis, kurio nezenges neturiu teises vertinti kitu poelgiu ar minciu, nes viskas ka pasakau apie kitus, apibudina mane pati.

To indenas
pamegink

 
16.   Parašė indenas   2008-08-30 00:11  

to Fox
Kiek pas mus visokių individualistų, besiknaisiojančių savyje, svajojančių pakeisti pasaulį ir siūlančių tą patį daryti kitiems! Tikra epidemija
O juk esmė ne tai. Gyvenimas, kaip ir politika, tai jau esančių galimybių menas. Ne tobulinti (ką tai reiškia?!) save ar bandyti "pataisyti" kitus ar net visą žmoniją, bet išsiaiškinti kas, kada ir kodėl egzistuoja ir vyksta bei padaryti teisingas išvadas ir priimti tinkamus bei savalaikius sprendimus!

Visi matėme kur atvedė garsioji K.Markso frazė: "Įvairūs filosofai iki šiol tik aiškino pasaulį, o esmė yra ta, kad pasaulį reikia pakeisti". Bet tą klaidą vis kartoja ir kartoja, dabar jau dabartiniai įvairaus plauko veidmainiai (o kai kurie dėl savo kvailumo ir nuoširdūs) "kovotojai už vertybes"...

 
17.   Parašė Fox   2008-08-30 16:34  

issiaiskinti..., padaryti..., priimti.... argi tai ne veiksmai, kurie , juos ivykdzius, kazka keicia? Tavo sakinyje, kaip ir kituose, yra viena kitai priestaraujanciu minciu. Bet cia gal tik man taip rodosi, juk neimsiu stengtis dabar tai keisti

Manau, kad Markso zodziuose yra dalis tiesos. Nepaneigsi, kad filosofai stebejo ir aiskino pasauli ir jo reiskinius. Tai labai ismintingi veiksmai, kuriuos atlikti forsuoja prigimtinis zmogaus smalsumas. Bet pasaulio keisti nereikia (tai jau jo politikos ir idealogijos itakotas lozungas, salygotas jo issikeltu tikslu, kurios beje sekingai vykde jo pasekejai). Jei jau kalbeti apie kazkokius pokycius, tai tik asmeninius.

Pagrindinis zmogaus gyvenimo tikslas sioje zemeje yra - jo isgyvenimai, kuriu pagalba jis gali juos apsvarstyti ir tokiu budu tobuleti. Kito tikslo tiesiog nera.. Tam sis zaidimas ir buvo sukurtas.

 
18.   Parašė indenas   2008-08-30 22:54  

Fox, svarbiausia kad žmogus mąsto. Dėl tavęs, kaip žmogaus mąstančio (nors ir ne viskam ką pasakei pritariu, beje, ne viską ir suprantu) man asmeniškai nerimo nekyla. Bet tokių kaip Tu tik vienetai. Kiti milijonų milijonai tik ir taikosi kam pritarti, ką sutrinti į miltus, o žiūrėk gal ir savo kailį išgelbėsi, o gal ir naudos kokios gausi.........
Skaitykim Bibliją ir A.Solženicyną - ten daug kas parašyta.

 
19.   Parašė Fox   2008-08-31 21:06  

Biblija - tai daug kartu statyto bei skirtingu autoriu rengto spektaklio scenarijus, kuris ne karta buvo perrasinejamas, pritaikant ji prie kintanciu publikos poreikiu, idant tas spektaklis isliktu populiarus daugeli metu. Jo, kaip veikalo, nerekomenduociau skaityti. Marazmai su tinkamai panaudotais prieskoniais.
Solzenicyno veikalai nors vieno saltinio darbas. Tik prisipazinsiu skaiciau ji labai senai ir jau atitolau nuo tokio tipo literaturos.

Kas del milijonu, besitaikanciu ir beskubanciu pritarti kazkam ar kazka pasmerkti, tai nebuciau toks kategoriskas. Atvirksciai, tai netgi sveikintinas reiskinys. Kuo daugiau zmoniu dalyvaus vertinant kokius nors reiskinius, tuo didesne tikimybe, kad bus padaryta daugiau klaidu. Kuo daugiau zmones klys (skubedami kam nors pritarti arba ne) tuo labiau jie artes prie tikrojo kelio. Kiekviena padaryta klaida minusuojama is viso galimu padaryti klaidu (per zmogaus gyvenima) skaiciaus, tuom artindama tikimybe pagaliau padaryti teisinga sprendima. Teisingas sprendimas toks, kuris padeda zmogui tobuleti kaip asmenybei arba artina ji prie to tobulejimo kelio pradzios.

Nesakyciau, kad svarbiausia jog zmogus masto. Manau, svarbiausia buti kuo labiau samoningam. Samoningumo butent labiausiai truksta mums visiems bei tuo paciu susitelkimo i sia, ir tik i sia akimirka (ne gyventi praeities prisiminimuose ar ateities planuose bei svajonese).