Kelionė į Lenkiją, ING Securities

» Dienoraščiai » sliux
Autorius: sliux Atnaujintas: 2007-05-31 Komentarai: (1) Kartai: 4890
Kadangi Baltijos biržose jau kuris laikas vyrauja pasyvumas, nusprendžiau rimčiau pasidomėti ir išbandyti laimę mūsų kaimynės- Lenkijos akcijų rinkoje. Kaip žinia Varšuvos birža turi ambicingus planus tapti didžiausia Vidurio ir Rytų Europoje, todėl ten atsiveria tikrai nemažos galimybės.

Nors tarpininkauti prekiaujant Varšuvos biržoje gali ir Lietuvos finansų tarpininkai, deja kol kas jie negali pasiūlyti palankių komisinių ir prekybos informacijos realiu laiku. Todėl nusprendžiau investicinę sąskaitą atsidaryti pas Lenkijos brokerį. Nors jų pasirinkimas tikrai nemažas, benaršant internete akis užkliuvo už "ING Securities". Pagrindiniai kabliukai, kurie mane užkabino:

- maži komisiniai mokesčiai- 0.39% , min. 5 zl;

- pernai žurnalo "Forbes" skaitytojai ING Securities išrinko geriausiu brokeriu;

- solidi prekybos platforma, kurios pagalba galima ne tik teikti pavedimus bet ir matyti kitą naudingą informaciją, pvz. grafikus su tech. analizės indikatoriais ir panašiai;

- jų tinklapyje išreklamuota 3 sekundžių garantija pavedimo pateikimui į biržą;

Apsisprendęs dėl tarpininko, internete susiradau informaciją apie jų klientų aptarnavimo skyrių tinklą ir nutariau, kad arčiausiai ir patogiausiai būtų važiuoti į Bialystoką, kuris yra ~180km nuo Lietuvos-Lenkijos sienos ir iki kurio yra gan neblogas kelias. Apsidraudžiant nuo netikėtumų, susiradau ir kitų Bialystoke reziduojančių finansų tarpininkų atstovybių adresus. Pavyko aptikti dar keturis. Kad būtų lengviau susiorientuoti, per Google Maps susidėliojau jų vietas miesto žemėlapyje:



Nors kelionę į Lenkiją planavau jau kuris laikas, tačiau vis delsiau tikėdamasis surinkti bent kelių žmonių kompaniją. Laukti teko neilgai, nes norinčių važiuoti atsidaryti investicinę sąskaitą netrūko o pavėžėti netikėtai pasisiūlė Furian. Truputį nustebau, kai sužinojau, kad ji į kelionę pasiims ir savo 4 mėnesių mažylį. Bet dabar jau žinau, kad nerimavau be reikalo . Nors iš pradžių planavome važiuoti keturiese, dėl nenumatytų priežasčių ekipažas sumažėjo iki trijų: aš, Furian ir mattux.

Išvykti stengėmės kuo ankščiau, nes kelionė visgi gana tolima, o be to norėjosi šiokį tokį laiko rezervą pasilikti nenumatytiems atvejams. Nudžiugau, kai Furian su mattux atlėkė į Marijampolę truputį po 9val. su Mersedesu, turinčiu oro kondicionierių. Karštis tą dieną buvo nežmoniškas, o termometras vietomis rodė +33 laipsnius.

Lenkijos sieną kirtome ~10 val, o Bialystoke buvome ~12. Kelias buvo tikrai neblogas, tik truputį vargino didelis automobilių srautas. Miesto planas labai pravertė ir „ING Securities“ radome labai nesunkiai. Tiesa truputį buvo neramu, kad mašiną teko statyti mokamoje aikštelėje (kitoje gatvės pusėje prieš ING banką), o susimokėti neradome kam ir kur.

Užėję į ING banką pamatėme, kad tai gan kuklus padalinys, turintis 3 kasas ir 3 klientus aptarnaujančius vadybininkus. Personalas nuobodžiavo, nes salė buvo tuštutėlė. Priėjęs prie vienos kasininkės pabandžiau lenkiškai išlementi kelis žodžius apie mūsų apsilankymo tikslą. Kelioms akimirkoms ji sutriko, bet paskui supratusi apie ką kalba, nurodė mums siaurais sraigtiniais laiptais užlipti į antrą aukštą ir ieškoti „ING Securities“ užrašo ant durų koridoriaus gale. Užsiropštėme į antrą aukštą, o ten mūsų jau laukė apsauginis, bei maloniai parodė į kurį kabinetą žingsniuoti.

Žodis kabinetas čia labai tinka, nes į rimtą ofisą tikrai nebuvo panašu- vienas stalas, vienas kompiuteris (antro neskaičiuoju nes tikras antikvaras ) ir vienas nuobodžiaujantis vadybininkas- makleris. Pasisveikinau lenkiškai ir bandžiau išdėstyti vizito tikslus. Iš pradžių jis nelabai suprato apie ką kalba, o kai suprato kad mes užsieniečiai, norintys atsidaryti investicinę sąskaitą, šiek tiek sutriko ir pasimetė. Iš pradžių liepė užeiti po 15 min., matyt norėjo su „centru“ pirma pasikonsultuoti arba kavos pertraukėlę prieš rimtą darbą pasidaryti. Bet kiek padvejojęs liepė pasilikti ir papasakoti detaliau apie mūsų norus. Bendrauti tapo paprasčiau, kai išsiaiškinome, kad jis truputį supranta rusiškai. Taigi mes kalbėjome rusiškai, o jis lenkiškai. Dar kart pasakiau, kad norime investuoti Varšuvos biržoje ir reikia investicinių sąskaitų. Vyrukas atsiduso ir griebėsi darbo..

Visų pirma pasikonsultavęs su „centru“ išsiaiškino, kad būtinai reikalinga turėti sąskaitą Lenkijos banke. Nors lėšas į investicinę sąskaitą galima pervesti ir tiesiai iš užsienio bankų, tačiau išsivesti jas iš investicinės sąskaitos galima tik į lenkišką. Pasiūlė sąskaitas atsidaryti ING banke ir maloniai mus palydėjo tais pačiais laipteliais žemyn į banko skyrių. Paaiškino vadybininkams ko mums reikia ir liepė iškart grįžti pas jį į „ofisą“ kai tik turėsime banko sąskaitas.

Su banko vadybininkais sekėsi sunkiau, nes nei rusiškai nei angliškai su mumis bendrauti jie nenorėjo, todėl teko nemažai palaužyti galvą ir liežuvį tariant lenkiškus žodžių junginius. Atidarinėjant banko sąskaitas užkliuvo keli dalykai:

- Atidarant sąskaitą būtina turėti du asmens tapatybę liudijančius dokumentus. Mes išsisukome su pasais ir vairuotojo pažymėjimais;

- Sąskaita nėra multivaliutinė ir atidaroma tik viena konkrečia valiuta;

- sąskaita zlotais turi mėnesinį aptarnavimo mokestį, kuris yra 6zl. Sąskaita eurais jokių papildomų mokesčių neturi. Atsidarėme po 2 sąskaitas, tiek eurais tiek zlotais;

- Atidarinėjant sąskaitas vadybininkai net neužsiminė ir nepasiūlė susitvarkyti internetinės bankininkystės paslaugą, nors žinojo kad mes užsieniečiai. Teko patiems įkyriai to prašyti;

Banko sąskaitų atidarymas kiekvienam užtruko gal apie 30 min. Nešini šviežiomis sutartimis grįžome į antrą aukštą. Investicinių sąskaitų atidarymas užtruko dar maždaug po 30 min. kiekvienam. Procesas pagreitėjo, kai padarėme dar vieną atradimą- makleris kalbėjo ir suprato angliškai. Nors ir lėtai, bet galų gale jis sutvarkė visus formalumus, o mums įteikė šūsnį brošiūrų ir po diskelį su prekybos sistemos asmeniniais programiniais raktais. Tikrąsias sutartis su parašais ir anspaudas pažadėjo atsiųsti paštu. Atidarinėjant investicines sąskaitas išsiaiškinome kad:

- Skirtingai nei pas mus, už realaus laiko biržos prekybos duomenis reikia mokėti papildomai. Nemokamas paketas leidžia matyti vos vieną paklauso/pasiūlos lygį. Norint matyti 3, 5 arba visus kainų lygius reikia papildomai kas mėnesį mokėti atitinkamai 65, 110 ir 160 zl. arba daryti 40, 80 ir 150 tūkstančių zl. mėnesinę apyvartą;

- Norint prekiauti išvestiniais instrumentais, reikia turtėti depozitoriumo suteikiamą NIK kodą, kurio žinoma mes neturėjome. Lyg ir pažadėjo mums tai sutvarkyti, bet dabar jau žinau, kad neištesėjo. Tą NIK kodą dabar užsisakiau per prekybos platformą, bet žinau kad papildomai dar reikės su ING pasirašyti kažkokią sutartį. Labai tikiuosi kad pavyks tai sutvarkyti pašto arba fakso pagalba;

- Norint dalyvauti kitų finansų tarpininkų organizuojamuose IPO, reikia parašyti įgaliojimą „ING Securities“ , kuriuo suteikiu teisę jiems būti mano atstovais. Labai nudžiugome, kad tokio įgaliojimo nereikėjo bėgti pas notarą, o užteko pasirašyti vieną papildomą „popiergalį“. Beje apie jį makleris nebūtų užsiminęs be mūsų „pagalbos“;

- Apie tokius dalykus, kaip ING banko teikiamos paskolos IPO akcijoms pirkti, arba akcijų trumpąsias pozicijas (short sell) reikia pamiršti, nes tai tik teorinės o ne praktinės galimybės

Išvykdami dar bandėme pasidomėti maklerio nuomone apie rinką ir konkrečias bendroves. Tačiau jis korektiškai pareiškė, negalintis teikti konkrečių rekomendacijų ir išsisuko tik bendro pobūdžio pamokymais- akcijas pirkti tų bendrovių kuruos generuoja gerus pardavimus ir pelnus, o rinka naudotis tol kol ji kylančiame trende. Nuoširdžiai padėkoją už malonų aptarnavimą ir palinkėję geriausios kloties atsisveikinome. Beje aptarnavimo kokybe, jo kantrybe ir kruopštumu tikrai likome patenkinti.

Išėję iš banko skyriaus skubėjome prie automobilio, bijodama kad gali būti nutemptas arba užblokuotas. Labai apsidžiaugėme radę tik 35zl baudos kvitą užkištą už valytuvo.

Iš Bialystoko išvažiavome apie 15 val. Iš kart už miesto užsukome į pakelės užkandinę, nes tikrai jautėmės išalkę ir nusilpę po dienos žygdarbio. Suvalgėm po kepsnį, užsigerdami lenkišku alumi, kuris kaip nekeista pasirodė visai skanus Gal dėl to, kad svilino +30 laipsnių karštis.

Kelionė iki Lietuvos sienos truputį prailgo, nes kelyje jautėsi dar didesnė transporto spūstis. Sieną kirtome truputį po 18 val. Šioje sienos pusėje radome gal 10 km. ilgio krovininių automobilių eilę, ko gero dėl karščių lenkai visą dieną neįsileido. Namuose buvau 19 val., taigi visi nuotykiai užtruko lygiai 10 valandų.

Beje, kelias nuotraukas iš kelionės galima rasti šioje galerijoje: http://www.traders.lt/plug.php?e=gallery&f=31
 
1.   Parašė smith   2007-11-10 22:11  

Jei kas nors norėtų atsidaryti sąskaitą prekiauti akcijomis Italijoj per Banca Sella, užtektų patvirtinti parašą Italijos ambasadoj, o visas sutartis galima pasirašyti paštu. Komisiniai tik 0.185 proc, minimum 2 eur.