Aktyvus investavimas - pradžia

» Dienoraščiai » sliux
Autorius: sliux Atnaujintas: 2007-04-02 Komentarai: (8) Kartai: 10044
2007-03-29

Prieš gerą pusmetį buvo kilusi mintis truputį aktyviau paprekiauti akcijų rinkoje, savo veiksmus ir rezultatus užrašant dienoraštyje. Šio eksperimento užrašus vis dar galima rasti čia: http://www.traders.lt/plug.php?e=weblogs&m=page&id=17

Tiesa tada tokia prekyba tęsėsi neilgai, nes trūko laiko, o be to rankos buvo truputį "surištos" ir negalėjau prekiauti visomis akcijomis, nes tame pačiame portfelyje laikiau ir viešai neatskleistų pozicijų. Vienu žodžiu buvo šiokia tokia makalynė

Vis pagalvodavau apie tokios prekybos atnaujinimą, tačiau ilgai tai atidėliojau. O va per pastarąjį mėnesį net trijų skirtingų asmenų paragintas netingėti rašyti dienoraščius , apsisprendžiau pabandyti atlikti panašų eksperimentą dar kartą. Kad išvengti ano karto keblumų, šiam tikslui atsidariau investicinę sąskaitą kito asmens vardu. Be to pagalvojau, kad visą šią investavimo istoriją reiktų aprašyti suvaidinant naujai iškeptą investuotoją, kuris savo kelią pradeda nuo apskrito nulio. Gal gausis kažkas panašaus į mini vadovėlį, kuris tikriems naujokams leis lengviau susigaudyti investavimo "džiunglėse"

Nesu geras rašytojas, todėl iš anksto atsiprašau už stiliaus, žanro, gramatines ar kitas klaidas. Be to tikiuosi, kad atsiras ne tik skaitančiųjų šį dienoraštį bet ir padedančiųjų "naujokui" savo patarimais bei rekomendacijomis. Ypač praverstų techninės analizės žinovų "prognozės", nes šiuo klausimu "naujokui" patarinėti aš nesu kompetetingas. Kaip ir visi naujokai, turbūt šis herojus darys įvairių klaidų bei priiminės neteisingus ar net kvailus sprendimus. Tačiau būkime atlaidūs, juk visų kelias į tobulybę būna vingiuotas

2007-04-01

Ne paslaptis, kad investavimas yra dar gana nauja bei plačiosios visuomenės neatrasta ir nesuprantama sritis. Daugeliui tai atrodo labai sudėtingas, rizikingas ar daug pradinių lėšų reikalaujantis užsiėmimas. Šiame dienoraštyje pabandysiu bent dalį šių stereotipų paneigti bei trumpai ir keik galima paprasčiau aprašyti pirmuosius pradedančiojo investuotojo žingsnius.

Pradinis kapitalas

Be abejo, investavimui reikalingas pradinis kapitalas. Yra įvairių nuomonių dėl jo dydžio. Vieni sako, kad galima pradėti su labai mažomis sumomis, kiti kad iš pradžių reikia sutaupyti gan solidžias sumas. Mano nuomone, labai didelio pinigų maišo nereikia, tačiau pradžiai vistiek reikėtų kažkiek susitaupyti. Be to jokiu būdu nepradėkite su skolintais ar kitais "karštais" pinigais, t.y. tokiais, kurie bus reikalingi netolimoje ateityje. Geriausias variantas- aktyvaus investavimo pradžiai skirti tokią sumą, kurios praradimas nesukeltų jums didelio finansinio ir psichologinio diskomforto. Šiam eksperimentui aš paskyriau 5000Lt pradinį kapitalą. Manau tokios sumos pilnai pakanka pradėti prekybą Vilniaus vertybinių popierių biržoje ir tuo pačiu optimaliai išskaidyti finansų tarpininkų taikomą komisinių mokesčių naštą.

Finansų tarpininkas

Akcijų biržoje prekiaujama per finansų tarpininką. Juo gali būti specializuota finansų maklerio įmonė arba specialus banko padalinys. Pasirašius prekybos vertybiniais popieriais sutartį, yra atidaroma investicinė sąskaita, per kurią vykdomos visos vp ir piniginės operacijos. Į ją pervedamos pradinės lėšos, iš jos nuskaitomos lėšos už perkamus vp bei įskaitomos lėšos už parduodamus vp. Akcijos perkamos teikiant pavedimus per tarpininką į biržą. Pagrindinis atlygis tarpininkui už teikiamas paslaugas yra komisiniai mokesčiai, skaičiuojami įvykus akcijų pirkimo pardavimo sandoriui. Komisinių mokesčių dydžiai šiuo metu pas visus tarpininkus yra gana panašūs, o Lietuvos rinkoje aktyviausiai veikiantys ir populiariausi yra šie finansų tarpininkai:

SEB Vilniaus bankas - http://www.seb.lt
Hansa bankas - http://www.hansa.lt/fiziniams49.html
FMĮ Finasta - http://www.finasta.lt
FMĮ Jūsų Tarpininkas - http://www.jt.lt
Lõhmus Haavel & Viisemann (LHV) - http://www.lhv.lt

Investicinės sąskaitos atidarymas

Nedetalizuodamas kodėl, šiam bandomajam investavimui atsidariau LHV investicinę sąskaitą. Turbūt viena iš priežasčių, kodėl rinkausi juos, yra tai, kad pas juos sąskaitą galima atsidaryti net nekeliant kojos iš namų. LHV tinklapyje užpildoma naujo kliento registracijos forma, atsispausdinama sutartis ir ją pasirašius kartu su paso kopija siunčiama paprastuoju paštu į LHV ofisą, esantį Vilniuje. Po to kai sutartis, pasiekia LHV, jie aktyvuoja sąskaitą, bei email'u atsiunčia prekybos slaptažodį, kuris naudojamas kiekvienam pavedimui patvirtinti. Atsidarius investicinę sąskaitą į ją pervedamos pradinės lėšos. Jei pinigų pervedimas daromas ryte, paprastai investicinę sąskaitą jie pasiekia jau po poros valandų, o tada jau galima pradėti prekiauti


2007-04-02

Ką pirkti?

Šis klausimas turbūt pats kebliausias. Atsakymo į jį tikrai niekas neduos. Su laiku atsakymą ir savo strategiją turėsite atrasti patys. Be abejo tik atsidarius sąskaitą būtinai knietės kažką nupirkti, tačiau patariu neskubėti ir pradžioje naujokams prisilaikyti tokių taisyklių:

1. Nieko nepirkti stipriai krentančioje rinkoje. Apie rinkos kryptį galima spręsti žvilgtelėjus į pastarųjų kelių mėnesių indekso grafiką. Jei pastaruoju metu indeksas krito po kelis procentus per mėnesį, tikrai geriau palūkėti "geresnių" laikų, nes tokioje rinkoje uždirbti labai sunku net ir labai patyrusiems investuotojams.

2. Kol neatsiras šiokia tokia patirtis, prekiauti tik likvidžiomis akcijomis. Likvidžiomis Vilniaus biržoje reikėtų laikyti tokias, kurių vidutinė dienos apyvarta yra virš 100 000Lt ir vidutiniškai sudaroma bent 30 sandorių. Šiuo metu į tokį sąrašą patektų 5-8 bendrovės.

3. Nepirkti dėl jums nesuprantamų bendrovės esminių įvykių stipriai kylančių ar krentančių akcijų, nes dažnai tokie kainos šuoliai būna trumpalaikiai ir neretai staigiai keičiantys kryptį atgalios.

4. Nesudarinėti labai mažos vertės sandorių, nes komisiniai mokesčiai "suvalgys" didžiąją galimo pelno dalį. Jei portfelis labai mažas, geriau jau atsisakyti diversifikacijos (rizikos skaidymo, perkant kelias pozicijas) ir portfelyje laikyti 1-2 bendrovių akcijas. Pagal šiai dienai tarpininkų taikomas komisinius mokesčius, optimalus sandorio dydis turėtų būti bent jau virš 1500 Lt.

Tai patarimai naujokams, o aš šio eksperimento metu kol kas prisilaikysiu tokios strategijos:

* akcijas pirksiu ir laikysiu nuo 1 dienos iki mėnesio;
* portfelį sudarys ne daugiau kaip 3 pozicijos;
* stengsiuosi portfelyje visada turėti likvidžių bendrovių akcijų, kad esant reikalui būtų galima jas užstatant pirkti skolon ir išnaudoti vieną iš LHV privalumų;
* fiksuosiu +7% pelną ir -5% nuostolį, aišku jei nebus esminių naujienų turinčių didelę įtaką trumpalaikiam kainos svyravimui;

Čia turbūt dar ne visi punktai. Papildysiu juos eksperimento eigoje. O sudaromų sandorių hronologiją ir trumpus komentarus kas mėnesį aprašysiu vis naujame dienoraščio lape. Pirmasis 2007 m. balandžio mėn. lapas čia:
http://www.traders.lt/plug.php?e=weblogs&m=page&id=348
 
1.   Parašė zybi   2007-03-29 17:17  

O kada jau bus pirmas puslapis "mini vadovelio" ?
Kada jau bus atliktaas pirmas sanderis?

 
2.   Parašė sliux   2007-03-29 22:36  

Kad kažin ar bus tas mini vadovėlis. Pergalvojau, kad nelabai pavyks suvaidinti naujoko. Gal tiesiog prekiausiu pirmuoju asmeniu (būsiu savimi ), tik detaliau aprašysiu naujokams aktualius dalykus.

O prekybą jau pradėjau šiandien. Pirkau 300@16,06 APG. Pasistengsiu rytoj detaliau aprašyti..

 
3.   Parašė zybi   2007-03-29 23:08  

Tai iseina kad visus 5000 liru idejai i viena pozicija?
Ar pildysi portfeli papildomom lesom ?

 
4.   Parašė sliux   2007-03-29 23:10  

Ne nepildysiu. Naudosiu margin'ą kai prireiks.

 
5.   Parašė loko   2007-03-30 11:18  

2 zybi per LHV neapsimoka daryti sandorius mažesnius nei 4-5 K, gausis didelis komisas, čia ne seb'as, kur 5 K galėtum į 3 pozicijas išskaidyti.

 
6.   Parašė zybi   2007-03-30 18:41  

na kam tada prekiauti per LHV jeigu kitos FMI siulo mazesnius komisinius, o paslauga ta pati ?
(turbut per LHV galima pasekti visas pasaulio rinkas? man OMXV'ui uztenka ir HANSA)

 
7.   Parašė sliux   2007-04-01 11:48  

Nu nesutikčiau, kad mažesnius. Pvz. už mažus komisinius giriamas SEB, naujiems ir mažą apyvartą darantiems klientams taiko min 5Lt / 0,6% komisinius. Tačiau sudarant sandorį už 3000Lt per LHV jau gaunasi mažesnis komisas: 10Lt + 0,2% = 16Lt, kai tuo tarpu SEB kainuotų 18Lt.

 
8.   Parašė sliux   2007-04-02 00:11  

Oi truputį pamelavau. Komisiniai LHV 10Lt + 0,25%. Taigi nuo 3000Lt gaunasi 17,5Lt. Ir visgi vistiek tai mažiau už SEB 18Lt