Prekyba akcijomis - 2008 IIQ

» Dienoraščiai » sliux
Autorius: sliux Atnaujintas: 2008-04-23 Komentarai: (6) Kartai: 3390
Portfelio sudėtis ir sandoriai

2008-04-23

Vilniaus birža toliau kraujuoja. Teik apyvarta, tiek sandorių skaičius, tiek kritimas buvo labai panašūs į vakarykščius. Taigi bendra nuotaika prasta. Panašu į tai, kad prie šio kritimo jau prisidėjo ne tik smulkieji, bet ir stambesni rinkos dalyviai, nes daugelio akcijų kainos jau pasiekė 2006m. lygį, kas išgąsdino ir pačius kantriausius, ilgalaikius investuotojus. Ir nors bendra rinkos kryptis kol kas pataria susilaikyti nuo pirkimų, šiandien pažeidžiau šią taisyklę, atlikdamas pirmą pirkimo sandorį per pastarąsias tris savaites:

15. Pirkti LFO1L 50@53,00Lt. (SL 50,00). Šią poziciją įdėmiai stebėjau nuo pat rezultatų skelbimo ir paniško išsipardavinėjimo pradžios. Po gerų rezultatų -25% korekcija jau buvo stiprokas lazdos perlenkimas. Beliko tik įdėmiai stebėti, kada pardavėjų/pirkėjų pusiausvyra pasikeis pastarųjų naudai ir kaip tik šiandien tokie signalai pasimatė. Pagal mano sistemą tokie "peilių gaudymai" draudžiami, tačiau nusižengiau šiai taisyklei dėl dviejų priežasčių: 1. ir krentančioje rinkoje kartais galima rasti "perliukų", 2. LFO rezultatai ir perspektyvos praktiškai yra nepriklausomi nuo Baltijos ekonomikos o akcijos kainos koreliacija su indeksu minimali.

Apžvelgiant kitas pozicijas išskirčiau dvi:

UKB - nors vakar ir šiandien iki sesijos galo akcija atrodė labai silpnai, tačiau visgi sugebėjo atsispirti nuo sausio pabaigoje suformuoto minimumo ~2,80Lt ir šiandien užsidarė virš 3Lt su gana ženkliu +4,8% kilimu. Tai labai teigiamas signalas. Jei rytoj čia vėl matysim žalią spalvą, reikės pagalvoti apie pirkimą.

IVL - čia liūdnesnės naujienos. Ankščiau aprašyti būgštavimai pasitvirtino, 14Lt. palaikymo sulaužymas buvo daug kam netikėtas ir gerokai išgąsdino. Ko pasekoje jau matome drastišką kainos prasiveržimą žemyn su didele apyvarta ir -5,7% kritimu. Kol kas reikia susilaikyti nuo šios pozicijos pirkimo ir stebėti kur formuosis naujas bulių/meškų "frontas".

Beveik visose kitose pozicijose situacija nepakitusi- kainos lėtai bet užtikrintai krenta dar žemiau o pirkėjai kol kas labai silpni. Galima tik viltis, kad populiarių ir smulkiųjų pamėgtų akcijų LFO ir UKB stiprus šiandieninis brangimas artimiausiomis dienomis įneš optimizmo ir kitose pozicijose.


2008-04-22

Oj oj oj. Belieka užsiimti už galvos. Biržoje visiškas krachas, prekybos suvestinėse nei vienos brangusios akcijos. Praktiškai visi vakar mano paminėti nuogąstavimai šiandien pasitvirtino. Nepamatėm tik komentaruose pusiau juokais paminėto -3% indekso kritimo. Nors ir -2% praktiškai lygioje vietoje, kai nebuvo jokių labai prastų globalių naujienų, atrodo baisiai. Be to šį kartą prie mūsų prisijungė ir broliukai estai, kas turbūt dar labiau turėjo išgąsdinti stambesnius investuotojus, jei tokių Baltijos biržose dar liko.

Komentarų apie dugnus ir palaikymo lygius šiandien net nerašysiu, visa tai jau neturi prasmės. Pirmiausiai reikia sulaukti, kol nurims ši panika (dabar jau ne tik LFO pozicijoje, o visoje biržoje) ir tik tada iš naujo bandyti vertinti atskiras akcijas pasitelkiant techninę analizę. Be abejo ir apie pirkimus tokioje rinkoje negali būti nei kalbos. Taigi toliau kantriai laukiu, apsikabinęs kuklų savo pinigų kapšelį. O laikantiems akcijas galiu pareikšti tik užuojautą ir palinkėti stiprių nervų ir gerai apgalvotų sprendimų.

2008-04-21

Deja eilinį kartą prekybos apžvalga bus liūdna. Talino biržoje nuotaikos buvo gana neutralios, tačiau pas mus vaizdas labai liūdnas. OMXV indeksas kelias dienas "kovojęs" dėl 450 punktų lygio berods pasidavė ir krito -1,25%, o akcijų išsipardavimas likvidžiausiose pozicijose turėjo panikos apraiškų. Liūdina ir tai, kad šis kritimas vyko su santykinai padidėjusia apyvarta ir iki 936 išaugusiu sandorių skaičiumi.

Kelinta diena iš eilės 1/3 aktyvumo atsiriekia vis dar krentanti "Lifosa". Šiandien ji krito net -7,8%, o kainos grafike suformavo dar ilgesnę beveik pilnai juodą žvakę, kas nuteikia pesimistiškai. Per keturias dienas nuo rezultatų paskelbimo kaina krito jau -20%. Tai truputį stebina, nes bendrovės rezultatai, fundamentalistika ir perspektyvos tikrai geros. Tačiau kaip puikiai matome, vien dėl to akcijų pirkti tikrai neverta. Belieka laukti, kol baigsis ši panikos banga ir tik tada galvoti apie nuvertintos akcijos pirkimą.

Šiandieninė diena buvo labai prasta ir kelioms kitoms populiarioms, likvidžioms ir mano stebimoms pozicijoms:

APG - dar kartą prisilietė prie tolimojo dugno 9Lt. Gali būti, kad artimiausiomis dienomis jo stiprumas bus tikrinamas su dar didesne jėga.

IVL - keista, bet šiandien akcijos jau buvo pardavinėjamos žemesniame nei 14Lt lygyje, o per uždarymą palaikymas taip ir neatsirado. Tai gali išprovokuoti dar didesnį pardavėjų spaudimą, nes tai šiek tiek sukompromitavo "super saugų" 14Lt dugną.

OEG - dar keliais ct. žemyn, prisiliečiant prie 2,60. Nieko džiuginančio.

PTR - kelias diena kovoję buliai jau po truputį pasiduoda, todėl priartėjome prie psichologiškai svarbių 10Lt žemumų. Jei šį palaikymą pramušim, galima pamatyti gan drastišką kainos kritimą link 9Lt.

SRS, UKB - po kelias dienas trukusios konsolidacijos, vėl testuoja apatines susiformavusių kanalų ribas. Kadangi optimizmo proveržis biržoje artimiausiomis dienomis mažai tikėtinas, gali būti kad matysim prasiveržimus (breakout) žemyn.

Apibendrinant galima pasakyti, kad situacija tikrai nepavydėtina. Jau beveik pusmetį mus kamavusi korekcija ne tik kad nesitraukia, bet vėl bando parodyti savo nagus, taip stumdama į neviltį paskutinius optimistus. Ko gero biržos atsigavimo sulauksim tik tada, kai jau niekas to nesitikės.

2008-04-20

Nors pasaulio rinkose vis smarkiau įsibėgėja buliai, praeita savaitė Baltijos (kol kas stebiu tik Vilnių ir Taliną) biržose pasibaigė ta pačia gaida- su mažomis apyvartomis ir be optimizmo. Tiek indeksai, tiek didžioji dalis stebimų akcijų praktiškai stoviniuoja vietoje ir kol kas nerodo jokių ryškesnių atsigavimo ženklų. Jau prabėgo antra savaitė, kai neatlikau jokio sandorio o mano portfelis vis dar tuščias. Gal būt kam nors toks lūkuriavimas atrodo nuobodus ir norisi "veiksmo", tačiau su laiku tai tikrai atsiperka, nes yra saugomas kapitalas. Prekyba be tendencijos (trendo) tikrai po truputį jį tirpintų (bent jau dėl komisinių mokesčių). Taigi šiuo atveju kantrybė- dorybė.

Nors didžioji dalis akcijų stagnuoja, pora galima paminėti.

Be abejo viena jų "Lifosa" (LFO), kuri yra dėmesio centre jau kelinta diena iš eilės. Deja, bet paskutinį kartą mano išsakyti būgštavimai dėl 65Lt. lygio pralaužimo pasitvirtino. Kad šis lygis buvo svarbus, patvirtina stiprus kainos kritimas -5,4% su gana didele 0.77 mln apyvarta. Sandorių skaičius taip pat įspūdingas, net 220. Taigi vidutiniškai 1 sandoris yra tik 3,5 tūkst. vertės. Tai įrodo, kad šioje pozicijoje aktyviai prekiauja daugumoje smulkieji investuotojai, kurie linkę akcijas laikyti vos kelias dienas (ar net valandas) taip tik didindami šias spekuliacines ir emocines bangas. Žiūrint iš techninės pusės, situacija kainos grafike po paskutinės ilgos juodos žvakės atrodo prastai. Po tokių prasiveržimų (breakout), dažniausiai būna stebimas tolimesnis kainos kritimas, nors prieš tai galima ir trumpalaikė korekcija aukštyn. Nors bendrovės fundamentalistika patraukli, aš kol kas nuo šios akcijos laikysiuosi atokiau. Bus galima pradėti galvoti apie pirkimą tik tada, kai nurims šios aistros, sumažės apyvartos ir akcijos kaina ras stipresnį pasipriešinimo lygį.

Dar viena akcija su stipria fundamentalistika, kuri penktadienį parodė šiokius tokius atsigavimo ženklus yra estų bendrovė "Silvano Fashion Group" (SFG). Su gana didele apyvarta ji kilo 4,5% ir vėl priartėjo prie buvusio paskutinio pasipriešinimo lygio 3,50EUR. Tačiau į šį kilimą reikėtų žiūrėti atsargiai, nes tai ko gero reakcija į Lenkijoje pasigirdusius gandus, kad jos pirkimu domisi lenkų konkurentė "LPP". Truputį apmaudu, kad būtent šią akciją su nuostoliu pardaviau pačią paskutinę vos prieš pora savaičių. Gali būti, kad vėl teks ją atpirkti brangiau, kai kaina perkops pasipriešinimo lygį.

2008-04-17

Deja šiandien ir vėl nėra kuo pasidžiaugti. Baltijos biržos į šiek tiek pagerėjusias pasaulines nuotaikas nereaguoja, o aktyvumas ir apyvartos išlieka tragiškai maži. Tai gerokai neramina, nes jei aktyvumo nėra šiuo metu, kai bendrovės skelbia naujienas, pirmo ketvirčio rezultatus, prognozes bei vyksta akcininkų susirinkimai, tai kas bus vėliau, kai naujienų srautas pasibaigs? Istoriškai susiklostę, kad vasarą aktyvumas biržoje sumažėja, todėl baisoka, kad šią vasarą prekyba biržoje gali visai sustoti

Žvelgiant iš techninės pusės, OMXV ir OMXT indeksai vis dar nerodo jokių pirkimo signalų, taigi dar kurį laiką teks kantriai laukti. O kartais taip sunku susilaikyti nepirkus, matant tokias "mažas" akcijų kainas. Tačiau disciplina svarbiausiai, o pagal mano sistemą perkamos brangstančios o ne pingančios akcijos!

Apie akcijas. Kaip ir buvo galima tikės, smulkiųjų investuotojų pamėgta LFO toliau kaitina aistras. Šiandien aktyvumas jau buvo mažesnis, tačiau tendencija išliko ta pati- ryte persvarą turėjo pirkėjai, o popietę pardavėjai. Uždarymo kaina sumažėjo dar -2,7% ir pasiekė 65,30. Apie kainą kalbu ne atsitiktinai. 65Lt šiai akcijai yra gana svarbūs, nes per paskutinį pusmetį kelis kartus jie buvo tiek pasipriešinimo tiek palaikymo lygiu. Taigi kainai kritus žemiau šio lygio, gali visai sumažėti pirkėjų gretos, o pardavėjų pagausėti. Nenoriu būti blogu pranašu, bet tolimesnis kritimas manau labai tikėtinas, nes jau ir dabar, po 0 dividendų paskelbimo, pirkėjų motyvacija minimali, o pardavėjų, ypač užpirkusių šių akcijų aukštesne nei dabartinė kaina yra daug. Stebėsim toliau..

Gana netikėtą akibrokštą šiandien pateikė pienininkai, perspėdami apie būsimą 1Q nuostolį. Kad apyvartos mažėja žinojom jau ankščiau, bet kad pelningumas bus neigiamas tiesa sakant nesitikėjau. Reakcija į šias naujienas buvo adekvati, ryte beveik visų pieno bendrovių akcijos koregavosi po -5% ir daugiau. Ir nors prekybos eigoje kainos šiek tiek atsitiesė, aš kol kas braukiu pienininkus iš savo perkamų akcijų sąrašo.

Trumpai apie kitas:

APG - labai prastos naujienos, krito gerokai žemiau 10Lt ir su gana didele apyvarta. Stebim kur bus formuojamas sekantis dugnas ir apie pirkimą kuriam laikui užmirštam.
IVL - vėl arčiau 14Lt dugno, bet svarbiausia, kad jis nepramušamas. Laukiam atšokimo.
OEG - kritimas sustojo, laukiam kol grįš atgal virš 2,70.
PTR - gražiai laikosi virš 10,50. Įdėmiai stebim.
SRS - laikosi ant vis tvirtėjančio dugno 3,00. Pirkimui reikėtų palypėti bent iki 3,15.
TKM - užsidarė truputį aukščiau, stebim ar kilimo tendencija išliks ir ateinančiomis dienomis.
UKB - kaip įkalta 3,10-3,20 kanale. Laukiam.

2008-04-16

Kaip ir tikėjausi, pagrindiniai įvykiai šiandien rutuliojosi LFO pozicijoje. Jai atiteko maždaug 1/3 visų Vilniaus biržos sandorių ir apyvartos. Prekyba buvo permaininga- pirmąją prekybos pusę persvarą turėjo pirkėjai, tačiau vėliau suaktyvėjo pardavėjai ir numuš akcijos kainą -2,7%. Nors bendrovės rezultatai ir perspektyvos geros, tačiau mažėjančios pelno maržos ir nusivylimas dėl dividendų turėjo neigiamą poveikį. Be to, prisiminus istoriją, beveik visada akcijos kaina pasiekia piką iškart po rezultatų skelbimo, o po to lėtai bet užtikrintai važiuoja žemyn. Taigi daugelis turbūt prisibijo šio scenarijaus pasikartojimo, kuris man atrodo labai tikėtinas. Taigi, nors LFO yra mano stebimų bendrovių sąraše, kol kas nuo pirkimų susilaikau ir laukiu kainos korekcijos.

Kalbant apie indeksus, tai techninė situacija beveik nepasikeitė. OMXV vis dar iš paskutiniųjų laikosi vos vos virš svarbaus 450 lygio, tačiau žemiau EMA13 linijos. OMXT šiandien truputį atšoko, fiksuodamas 0,7% kilimą, tačiau į trendo apsivertimą tai dar nepanašu. Reiktų palypėti dar bent +2% iki maždaug 630 punktų lygio. Belieka tikėtis, kad pasitaisiusi pasaulio rinkų nuotaikas išprovokuos ir mūsų indeksų kilimus.

Apie akcijas:

APG - galima užskaityti, kad dugnas 10Lt atlaikė. Apie pirkimą galvosiu prie 10,50;
IVL - vis dar puikiai laikosi virš 14Lt, berods pardavėjų spaudimas silpsta, pirksim prie >14,40;
OEG - krentam toliau, dugno nesimato;
PTR - laikomės virš suformuoto dugno, pirkti kainai lipant per 11;
PZV - suformavo pirkimo signa1ą (kaina kilo aukščiau nei per paskutines 10 dienų). Tačiau ši pozicija šiuo metu neįdomi dėl mažo likvidumo ir neaiškios fundamentalistikos (krenta pienininkų pajamos);
SFG - pramuštas dugnas, stebim kur sustos, ko gero prie 3;
SRS - formuojasi dugnas prie 3, pirkti >3,20;
TKM - visiškai priartėjo prie sausio mėn. dugno 6,20-6,30. Tikėkimės, kad žemiau nekris ir pirksim >6,50;
UKB - kaip ir tikėjausi laikosi kanale 3,10-3,30. Pirksim jei iš jo išlips;

2008-04-15

Visiška nuobodybė, tiek indeksai, tiek mano stebimos akcijos praktiškai nepakrutėjo iš vietos . Šiandien smulkiųjų investuotojų mėgiama "Lifosa" (LFO) paskelbė dvi svarbias ir prieštaringas naujienas. Geroji- 1Q rezultatai, blogoji- tai, kad eilinį kartą dividendai nebus mokami. Taigi rytoj laukia gana audringa prekyba šioje pozicijoje. Belieka tikėtis, kad tai šiek tiek išjudins ir kitas pozicijas iš mirties taško. Jei ne kainų, tai bent apyvartos prasme. Laukiam, stebim, ir jau laikom piršta prie klavišo "pirkti"

2008-04-14

Nors dėl prastų pasaulio nuotaikų tikėjausi pamatyti akcijų kainų kritimus ir Baltijos rinkose, tačiau bent jau Vilniaus birža atsilaikė. Kaip ir penktadienį, su mažu aktyvumu ir apyvartomis OMXV į viršų palypėjo dar +0,7%. Tačiau džiaugtis kol kas nėra kuo, nes indeksą kelia ne likvidžios, smulkiųjų investuotojų mėgiamos pozicijos, o didelius svorius indekse turintys energetikai LDJ ir RST. Bet kokiu atveju džiugu matyti, kad OMXV indeksas "nepasiduoda" ir vis dar laikosi virš svarbaus 450 punktų lygio. Žiūrint iš techninės analizės pusės, būtų kur kas smagiau ir jau būtų galima pradėti galvoti apie pirkimus, jei jis pasiektų ~465 punktų lygį, t.y. pakiltų dar +2% nuo dabartinio lygio.

Kur kas liūdnesnė situacija Talino biržoje. Kaip ir OMXV indeksas, OMXT praeitą savaitę pasiekė sausio pabaigoje suformuotus dugnus. Ir jei Vilniaus indeksas kol kas dar laikosi tame lygyje, OMXT krenta su didėjančiu pagreičiu. Šiandienos -1% kritimas jau tikrai gana ženklus.

Taigi situacija mūsų biržose kol kas nėra palanki investavimui, teks laukti geresnių laikų.

Trumpai apie pastaruoju metu mano atidžiau stebimas akcijas:

TKM vis dar krenta ir grėsmingai artėja prie buvusio dugno ~6,30. Belieka tikėtis kad nuo jo atšoks ir suformuos pirkimo signalą.

UKB laikosi prie svarbaus 3,20Lt lygio. Gali būti, kad 3,10-3,30 kanale ji užsibus ilgesnį laiką.

APG deja, bet neišsilaikė virš kelias dienas besiformuojančio psichologiškai svarbaus 10Lt lygio ir šiandien užsidarė 9,87Lt, t.y. žemiausia kaina nuo 2006m. rugsėjo.

IVL džiugina, nes eilinį kartą patvirtino stiprų 14Lt palaikymo lygį. Belieka sulaukti rinkos atsigavimo ir suspėt nugriebti jos padoria kaina

OEG situacija panaši į APG- pramušti visi dugnai ir pasiektas 2006m. lygis. Apie pirkimą nėra nei kalbos.

PTR išsilaikė virš svarbaus 10Lt lygio. Toliau įdėmiai stebim pirkėjų/pardavėjų santykį ir apyvartą.

2008-04-13

Jau praėjo du mėnesiai, kaip pradėjau trečiąjį prekybos akcijomis eksperimentą. Nuo to laiko jau spėjau atlikti 12 sandorių ir uždirbti 16% pelną. Pelnas nėra įspūdingas, tačiau lyginant su to pačio laikotarpio -3% indeksų korekcija, rezultatas neblogas.

Nuo šiol bandysiu savo dienoraštyje reguliariai apžvelgti rinkos situaciją bei detaliau aprašyti atliekamus sandorius.

Situacija Baltijos rinkose pastaruoju metu tikrai prasta. Praeitą savaitę tiek Vilniaus tiek Talino indeksai krito žemiau sausio pabaigoje suformuotų dugnų. Tai labai neigiamas faktorius. Tiesa kol kas, buvę žemumos pramuštos vos keliais punktais, o mažas investuotojų aktyvumas ir apyvartos dar nepatvirtina meškų pergalės. Dar vienas šviesos spindulėlis sužibėjo penktadienį, kai nors ir su mažomis apyvartomis, tačiau pirkėjai sugebėjo OMXV indeksą pakelti +1,6% ir uždaryti virš psichologiškai svarbaus 450 punktų lygio. Tačiau ar užteks buliams jėgų teigiamą kryptį išlaikyti ir ateinančią savaitę labai abejotina, nes kaip tyčia koją kiša penktadienio popietę ypač pablogėjusi pasaulio biržų nuotaika. Pagrindinis to kaltininkas, JAV gigantas General Electric, kuris paskelbė ypač prastus pirmojo ketvirčio rezultatus ir ateities prognozes. Tai atnaujino gilios recesijos baimes, o JAV indeksai krito virš -2%. Greičiausiai dėl to pesimistiškai prasidės ir ateinanti savaitė, o Baltijos indeksai vėl nusidažys raudonai.

Savo portfelį ištuštinau dar praeitą penktadienį ir dabar jame laikau tik grynuosius. Ir nors jau kelios nusižiūrėtos akcijos pasiekė labai patrauklius kainų lygius, techninės analizės indikatoriai pataria susilaikyti nuo pirkimų. Taigi kol kas mūsų biržos situaciją stebėsiu iš šalies ir lauksiu aiškesnių atsigavimo ženklų.

--------------------
Portfelio sudėtį ir atliktus sandorius visada bus galima rasti čia: http://www.traders.lt/plug.php?e=portfolio&id=3
 
1.   Parašė Vytis   2008-04-20 22:05  

Po tokių prasiveržimų (breakout), dažniausiai būna stebimas tolimesnis kainos kritimas, nors prieš tai galima ir trumpalaikė korekcija aukštyn.


Kokios butu jusu prognozes, kiek dar tas kritimas tesis?

 
2.   Parašė sliux   2008-04-21 09:18  

Prognozavimas tik trukdo sėkmingai prekybai, nes formuoja išankstinį nusistatymą. Reikia ne bandyti nuspėti kainos kryptį, o žiūrėti ką rodo pati rinka. Kol kas ji rodo tik kainos kritimą, todėl nuo pirkimų susilaikau.

 
3.   Parašė akcininkas   2008-04-21 19:26  

sliux, sakai dar yra tokiu kurie tikisi birzos atsigavimo?

 
4.   Parašė Darima   2008-04-21 22:04  

Kilimas prasidės kai neliks optimistu. Greičiau jau jie pasibaigtų

O dėl LFO tai toks kritimas dar nėra didelis. Buvo laikai kai tris dienas iš eilės krito po 15%

 
5.   Parašė sliux   2008-04-21 22:06  

Na akcijas juk kažkas vis dar perka, vadinasi tikisi. Va kai pamatysim kokių -3% indekso kritimą per dieną, bus požymis, kad tikinčiųjų nebeliko. Tada bus sugeneruotas pats ryškiausias trendo apsivertimo signalas ir reiks pirkti už visus

 
6.   Parašė akcininkas   2008-04-22 00:04  

sliux, kai indeksas kris -3% per diena, kazkas jas vis dar pirks, vadinasi tikes, tada lauksi -5% judesio... Tikinciu skaicius bus lygus 0 tada, kai per sesija nebus parduodama ne viena akcija o pardavejai per uzdarymo aukciona siulys kaina -15% zemesne uz paskutini uzdaryma Nors galim buti ramus, musu tas nelaukia (gal as cia per drasiai, aisku, toks variantas imanomas nebent LEO projektas zlugtu), nes musu OMXV indeksas turi viena kita svelniai tariant trukuma - priklausyma nuo didelio svorio, bet rinkos sentimenta prastai atspindinciu kompaniju kaip antai RST, LDJ, LEN. Jei panasu svori OMXV turetu "einamos" ir realiai apyvarta darancios UKB, LFO, APG, PTR, dugnų, pasipriesinimu ir kitokiu TA zenklu ieskotumem visai ne ten kur ieskom dabar.