2007m. vasaris

» Dienoraščiai » sliux
Autorius: sliux Atnaujintas: 2007-03-04 Komentarai: (6) Kartai: 8641
6 savaitė

Štai ir sulaukėme pirmo rimtesnio išbandymo šiais metais. Savaitės pradžioje Baltijos rinkos nemažindamos tempo siekė naujų aukštumų, o štai trečiadienį stabtelėjo. Ko gero to mažo stabtelėjimo užteko, ir jau ketvirtadienį susikaupusi įtampa rinkoje pasireiškė gan nemažu kainų burbulo sprogimu. Kaip ir reikėjo tikėtis, labiausiai supanikavo Talino biržos investuotojai, nes būtent šios biržos indekso nepaliaujamas kilimas nuo metų pradžios buvo didžiausias. Ir nors korekcijos buvo laukta, tačiau mane asmeniškai truputį nustebino Talino biržoje 2 dienas užsitęsusi visuotinė panika, kurios metu beveik visų akcijų kainos nukrito daugiau kaip -10%. Manau prie tos panikos prisidėjo ir nestabilus prekybos platformų darbas. Pats asmeniškai ketvirtadienį ir penktadienį keikiau (pirmą kart) LHV prekybos sistemą, nes rinkos informacijos ir pavedimų teikimas buvo arba visai sutrikęs arba vėlavo ~10 min.

Į tokią Talino biržos paniką buvo priverstos reaguoti ir Latvijos bei Lietuvos rinkos, tiesa korekcijos čia buvo nuosaikesnės. Ir nors penktadienį antroje prekybos pusėje rinkų indeksai sužaliavo, tačiau abejoju, ar toks "krestelėjimas" bus greit pamirštas. Ko gero visa ateinanti savaitė bus dar labai nervinga, o akcijų kainos iki buvusių aukštumų neatsistatys dėl padidėjusio pardavėjų aktyvumo.

Man asmeniškai šis rinkos pasiūbavimas irgi nepraėjo be pasekmių. Nors didelių nuostolių neturėjau (na neskaitant smagaus UKB nuopolio, kurio negaliu pardavinėti dėl metinių įžadų), bet dėl ekstremalios padėties ir drastiškų akcijų kainų pokyčių teko performuoti savo portfelį. Penktadienį, atslūgus pirmai panikos bangai, pardaviau TEO akcijas, nes ketvirtadienį paskelbti 2006m. rezultatai mane nuvylė. Pardavimų, ebitda ir pelno rodikliai sutapo tik su minimaliais lūkesčiais. Taip pat vėl pardaviau LFO, nes prisibijau, kad tokioje neaiškios tendencijos rinkoje ji taps nelikvidi, o kaina dėl pirkėjų stygiaus mažės.

Atsilaisvinusias lėšas, vietoj to, kad pasilaikyčiau prie savęs, suskubau investuoti į "atpigusias" kaimyninių šalių akcijas. Ir nors dažnai toks skubotas "dugnų gaudymas" nepasiteisina, šį kart pirkau ne tik dėl to, kad akcijos atpigo bet dėl paskelbtų geresnių nei tikėtasi (bent jau man) metinių rezultatų. Kalbu apie GRD1R (Grindeks) ir EEH1T (Eesti Ehitus) kurie pernai demonstravo įspūdingus pardavimų ir pelnų augimus. Manau momentas pirkimui buvo tinkamas, nes panikuojančioje rinkoje teigiamos reakcijos į rezultatus nebuvo. Tikiuosi ji pasimatys panikai atslūgus.

Apie investavimą JAV pasakyti neturiu ką, nes praeitą savaitę "prisvilinęs" savo pirmąjį blyną ten, nutariau nebeskubėti ir likusias nesudegintas lėšas persivedžiau atgal į Baltijos rinkas pasiekiančią sąskaitą. Tikiuosi jie pravers gaudant dar kelias "atpigusias" žuveles

7 savaitė

Kaip ir reikėjo tikėtis praeitos savaitės staigaus indeksų kritimo pasekmės buvo jaučiamos ir šią savaitę. Nors indeksai per savaitę pakito nedaug, tačiau akcijų kainos gan stipriai šokinėjo tiek aukštyn tiek žemyn. Investuotojai buvo gana nervingi bet jau ne tokie aktyvūs. Turbūt panaši situacija bus ir ateinančią savaitę, o aiškesnės rinkos kilimo ar kritimo tendencijos dar teks ilgokai palaukti.

Mano portfelyje didelių pokyčiu nebuvo. Dar šiek tiek padidinau EEH1T poziciją ir vėl pirkau APG1L. Nors APG norimo kiekio nespėjau sukaupti, tačiau tikiuosi tai dar spėsiu padaryti artimiausioje ateityje. Be to turiu dar kelis taikinius, kuriuos reiks atidžiai stebėti.

Beje po Baltijos biržų pabangavimo mano akcijų portfelio vertė šiek tiek sumenko ir dabar siekia +26% nuo metų pradžios.

8, 9 savaitės

Rinkoje įsivyravus korekcinėms nuotaikoms ir su liūdesiu stebint, kaip krenta portfelio vertė, net noras rašyti dienoraštį prapuolė Tačiau yra kaip yra, investuojant visada turime prisiimti galimą riziką. Naudodami repo sandorius ar margin'ą, turime prisiimti dar didesnę riziką. Ir nors šių strategijų naudojimas bulių rinkoje leidžia ženkliai padidinti pelnus, tačiau laiku nesureagavus į artėjančią korekciją, toks perkamosios galios didinimas duoda ir atitinkamai didesnius nuostolius. Šiemet man jau buvo kilę įtarimų dėl galimos korekcijos (2 savaitę), ko pasekoje buvau realizavęs savo margin'ą ir akcijų kiekį portfelyje susimažinęs iki minimumo, tačiau tenka pripažinti, kad tą kartą prašoviau, o atėjus rimtesnei korekcijai, be abejo ją pražiopsojau ir laiku nepardaviau savo akcijų Turbūt ne man vienam ši korekcija buvo netikėta ir per daug staigi, o didesnių ar mažesnių nuostolių turėjo (ir dar gal turės) daugelis.

Taigi margin'ą mažinti suskubau tik šį ketvirtadienį, tačiau dar ir šiandien "riebią" mano portfelio dalį sudaro akcijos. Ir nors raminu save, kad liko tik super geros akcijos, kurių kaina jau ir taip nepateisinamai maža, suprantu, kad tai gali būti tik iliuzija. Labai negatyvios net labiausiai išsivysčiusių Pasaulio rinkų nuotaikos, analitikų gąsdinimai ir pesimizmas, pasigirstantys gandai apie fondų priverstinius akcijų išsipardavimus, bei patirtis dėl mūsų investuotojų psichologinio nestabilumo, verčia nerimauti ir nenoromis apsvarstyti tolimesnę kainų griūties galimybę. Ypač neramina tos pozicijos, kuriose aktyviai veikia investiciniai fondai.

Patiko šiandien per LNK savaitės panoramą kalbėjusio gerai žinomo analitiko G.Nausėdos žodžiai: "Turint galvoje, kad Lietuvos rinka nėra tampriai susieta su pasauline, o kaip kurių bendrovių rezultatai ir naujienos ypač geros, galima tikėtis, kad Lietuvoje akcijų kainos nekris taip stipriai". Nors tokia paguoda

Kita vertus, kai aplinkui tiek daug negatyvių nuomonių, gal jau atėjo pats geriausias laikas pradėti pirkti? Taigi parduoti, laikyti ar pirkti- štai kur klausimas. Surasti atsakymą į šį klausimą, bei daryti atitinkamus sprendimus turime kiekvienas sau kuo greičiau, kitaip vėl liksime prie suskilusios geldos. Taigi linkiu sau ir kitiems teisingų sprendimų jau ateinančią savaitę.

P.S. Liūdna, bet portfelio pelnas nuo metų pradžios ištirpo iki +5%.
 
1.   Parašė loko   2007-02-19 08:03  

norėjau paklausti dėl VMI požiūrio į margin'ą, kai užstatai akcijas. Ar šiuo atveju viskas vyksta kaip ir repo atveju, t.y. užstatytos akcijos eliminuojamos iš FIFO eilės?

 
2.   Parašė sliux   2007-02-19 11:04  

Ne, marginas ir repas visai nepanašūs. Repo atveju tu perleidi (parduodi) akcijas kitai pusei, o veliau jas atperki. Naudojant marginą jokiu perleidimo-atpirkimo sandorių nevyksta. Tiesiog tarpininkas, tau skolina lėšas, atsižvelgdamas į tai kiek ir kokių pozicijų bei lėšų turi savo portfelyje. Ir visa tai vyksta automatiškai be papildomų sutarčių pasirašinėjimo ar pratęsimo.

 
3.   Parašė loko   2007-02-19 12:22  

aciū kad atsakinėji, matai noriu persimesti dalinai is SEB'o ir reikia patarimo. Tarkim turiu 1000 vnt. UKB, gaunu paskolą (margin), nuperku tinkamu momentu trumpam dar 1000 vnt. UKB, parduodu, ir skaitosi, kad pardaviau ankščiausiai turėtas akcijas? Ar teisingai suprantu?
Ir dar, ar yra koks papildomas mokestis už margin'ą be nustatytų palūkanų? Ar ribojamas laikas paskolai, ar kiek laiko turi, už tiek palūkanas ir susimoki?

 
4.   Parašė sliux   2007-02-19 12:56  

Taip parduosi seniau turėtas akcijas. Jokių papildomų mokesčių už margin nėra, tiesiog kasdien tau skaičiuojamos palūkanos (šiuo metu 9,25%) nuo paskolos dydžio (kuris kasdien kinta priklausomai nuo tavo turimų akcijų kainų). Už mėnesį priskaičiuotos palūkanos nurašomos iš tavo pinigų sąskaitos sekančio mėn pradžioje. Termino paskolai nėra, bet jei gerai atsimenu tai sutartyje su LHV yra punktas, pagal kurį jie gali bet kuriu metu paprašyti tą paskolą gražinti.

 
5.   Parašė loko   2007-02-26 15:32  

sliux, kai atsisveikinai su SEB, gal teko pervesti į LHV netik lėšas bet ir akcijas? Jei ką žinai, gal gali smulkiau apie šią procedūrą (veiksmai, mokesčiai).

 
6.   Parašė sliux   2007-02-26 16:45  

Teko. Kadangi LHV atveju akcijos yra pervedamos į Estijos depozitoriumą, toks pervedimas kainuoja 40Lt už poziciją (Lietuvos ribose toks pervedimas berods 15Lt). Dėl tos pačios priežasties reikia pildyti prašymą SEB banke, kuriame nurodoma kiek ir kokiu akcijų reikia pervesti, jų savikaina bei tavo sąskaitos pas kitą tarpininką (LHV) numeris. Taip pat apie tokio prašymo detales turi informuoti LHV (emailu), kad jei tas akcijas iš SEB perimtų.

Jei akcijas pervedinėtai iš SEB pas kitą Lietuvos tarpininką, užtektų pateikti prašymą vienai pusei- naujam savo tarpininkui.