Prekyba akcijomis - įžanga

» Dienoraščiai » sliux
Autorius: sliux Atnaujintas: 2008-02-09 Komentarai: (3) Kartai: 4123
Po ilgesnės pertraukos nutariau atnaujinti eksperimentą, kurio metu prekiausiu akcijomis, o visus savo investicinius sprendimus ir portfelio sudėtį aprašinėsiu dienoraštyje. Tikiuosi toks eksperimentas sudomins tinklapio lankytojus, o savo mintimis ir patarimais padėsite man pasiekti kuo geresnių rezultatų

Kaip žinia, tai jau ne pirmasis mano viešo investavimo bandymas. Praeityje jau du kartus bandžiau "sužaisti" panašų žaidimą. Pirmąjį kartą investuoti pradėjau 2006 m. rugpjūčio mėn., būtent tada, kai po užsitęsusios rinkų korekcijos pasirodė pirmieji atsigavimo ženklai. Tą kart sekėsi gana neblogai, nes per ne pilnus tris mėnesius savo portfelį padidinau nuo 4000Lt iki 5267Lt (+31%). Nors rezultatas tikrai neblogas, bet tada man labai padėjo kylanti (bulių) rinka. OMXV indeksas per tą laikotarpį taip pat kilo įspūdingai, net +14%. Kam įdomu pirmojo eksperimento aprašymą galima rasti >čia<.

Antras mėginimas deja nebuvo toks sėkmingas. Eksperimentą pradėjau 2007 m. balandžio mėn. su 5000Lt. Iš pradžių sekėsi neblogai, nes ir Baltijos rinka smagiai kilo- per pusmetį maždaug +20%. Tačiau antrasis pusmetis buvo labai nesėkmingas, nes -25% nukritęs OMXV ir net -40% nukritęs OMXT indeksas mano portfelį "nustekeno" iki 3712Lt, t.y. -25% nuo investuotos sumos. Nors dėl nesėkmės norėtųsi apkaltinti krentančias rinkas, tačiau iš tikrųjų esu kaltas tik pats, nes prekiavau be jokio plano, neturėjau aiškios ir griežtos sistemos, o portfelio priežiūrai skirdavau per mažai laiko. Kam įdomu antrojo eksperimento pirmąjį dienoraščio lapą galima rasti >čia<.

Ši skaudi pamoka privertė pergalvoti savo investavimo filosofiją ir suvokti realybę- lengvo uždarbio laikai, tęsęsi kelis pastaruosius metus, baigėsi. Turbūt ne aš vienas buvau išlepintas rinkos, kai galėdavai pirkti praktiškai bet ką ir bet kada, o palaikęs ilgesnį ar trumpesnį laiką, pelningai parduoti. Smagu buvo džiaugtis ir girtis 50 ar net 100% metiniais pelnais. Deja šis aukso amžius jau baigėsi ir nuo šiol, norint aplenkti bent jau įsisiautėjusią infliaciją, reikės iš peties padirbėti. Taigi šiuo eksperimentu ir noriu pradėti tos tikrosios investavimo išminties atradimo kelią.

Pastaruoju metu teko paskaitinėti ne mažai investavimo tematikos knygų. Tikrai pasisėmiau neblogų minčių. Ypač patiko knyga "Trade Your Way to Financial Freedom" (Van K. Tharp), kurioje detaliai aprašoma, kaip susikurti savo prekybos strategiją ir sistemą, bei gvildenama nemažai psichologinių investavimo aspektų. Pagal šią knygą ir bandysiu ieškoti savo sėkmės formulės. Galvoje jau esu susidėliojęs pagrindines savo strategijas. Aprašysiu jas artimiausiu laiku sekančiame dienoraščio įraše.

--------------------
Portfelio sudėtį ir atliktus sandorius visada bus galima rasti čia: http://www.traders.lt/plug.php?e=portfolio&id=3
 
1.   Parašė greitai   2008-02-10 19:47  

idemiai lauksime tesinio

 
2.   Parašė loko   2008-02-12 16:14  

sliux
kaip sekasi su LHV opcionais? gal įtrauksi į viešą potfelį kokių?

 
3.   Parašė sliux   2008-02-12 21:18  

Visiškai nesiseka. Praktiškai visi kiek turėjau baigė savo diena kaip beverčiai. ~5000Lt šuniui ant uodegos nuėjo. Dabar tik vienas portfelyje belikęs, call TEO su strike 2,30Lt ir galiojimu iki šio penktadienio. Tai va jei TEO neužsikapanos per tas 3 dienas aukščiau, ir šis, paskutinis opcionas bus mane nuvylęs. Sakau paskutinis, nes daugiau tikrai LHV opcionais neprekiausiu. Su jais neįmanoma laimėt dėl didelių komisinių ir nežmoniškų spread'ų.