Daniel Burrus: Technologijos, kurios transformuos darbo rinką

» Dienoraščiai » bomzasxxl
Autorius: bomzasxxl Atnaujintas: 2014-10-12 Komentarai: (10) Kartai: 14200
Mes esame įpratę manyti, kad naujų technologijų atsiradimas didina darbo našumą ir kartu kuria naujas darbo vietas. Tačiau pastaruoju metu daugėja manančių kad situacija pasikeitė - dabar matome tendencija, kad darbo našumas didėja sparčiau nei sukuriama naujų darbo vietų.

Plačiau apie tai Techrepublic publikacijoje:

http://www.techrepublic.com/article/ai-is-destroying-more-jobs-than-it-creates-what-it-means-and-how-we-can-stop-it/

Viena iš pagrindinių priežasčių - technologijos tobulėja ir vystosi sparčiau, nei darbuotojai sugeba jas perprasti ir įvaldyti:

http://blogs.hbr.org/2014/09/workers-dont-have-the-skills-they-need-and-they-know-it/

Taigi ką daryti, kad jūsų darbo vietos nesunaikintų nauja technologija? Kitaip tariant kaip elgtis, kad išliktume svarbūs ir reišmingi darbo rinkoje?

Vieną iš būdų siūlo Daniel Burrus, jo idėjos esmė - reikia atpažinti tas technologijas, kurias neišvengiamai paveiks industriją ir jas perprasti. Šias technologijas Daniel Burrus įvardija kaip Hard Trends. Taigi kokios technologijos, anot Daniel Burrus, turės didžiausią įtaką darbo vietoms - jos nulems kaip mes pardavinėjame prekes ir paslaugas, kaip jas reklamuojame, kaip bendraujame ir bendradarbiaujame, mokomės ir mokome - jos nulems kokios profesijos išnyks ir kokios atsiras:
1. Mobilūs išmanieji įrenginiai, programinė įranga ir paslaugos
2. Nuotolinė vaizdo komunikacija
3. Elektroninis saugumas ir kiber kriminalistika
4. Verslo socialiniai tinklai
5. 3D Spausdinimas
6. Mokymasis Žaidžiant (gamification)
7. Dideli duomenys ir realaus laiko analitika (Big Data)
8. Išmanūs elektroniniai asistentai
9. 3D internetas
10. Debesų kompiuterija ir virtualizacija
11. Pažangioji robotika ir automatizacija
12. Daiktų internetas
Šios technologijos nulems, kurios profesijos išnyks ir kokios naujos atsiras. Plačiau apie jas Vampyrų Šešėlyje
Kitame dienoraštyje pateiksiu pavyzdžių, kaip Daniel Burus įsivaizduoja šių technologijų įtaką skirtingiems darbams.
 
1.   Parašė lorpak   2014-10-13 21:48  

kad išliktume svarbūs ir reišmingi darbo rinkoje?


...o gal paprasčiau - išmok amato, ir būk savo sryty geriausias...? pvz. - juvelyras, stomatologas, dizaineris.... Girdėjau Kaune yra mašinų meistras - japonai pas jį siunčia savo specialistus mokytis. Jis juos tik konsultuoja, visų savo paslapčių neatskleidžia.... Kiek tau svarbu ir reikšminga būti svarbiu ir reikšmingu....? Tu vistiek esi bomzas ir liksi bomzas... ar čia lifestile ar pragyvenimo šaltinis....

 
2.   Parašė bomzasxxl   2014-10-15 12:46  

Noras būti geriausiu savo srity, naudingas tik tiek kiek verčia tobulėti, ir daugiau nieko. Kam reikalingas geraiausias mašinų meistras Kaune - ko gero tik japonams. Man asmeniškai nereikia geriausio mašinų meistro Kaune, man reikia serviso, kuris arti, malonus aptarnavimas, dirba ir šeštadieniais, nekeičia dalių kurių nereikia keisti, sugeba pataisyt kas sugenda ir už padorią kainą.
Kalba eina apie technologijas, kurios pakeis kaip juvelyras, stomatologas ar dizaineris dirba - jei jie jų neperpras - jie išliks geriausi - amatų muziejuje...
Vakar kaip tik remontavau dantis - ne pas pačia geriausią dantų gydytoją, bet pas tokią kuria pasitikiu - sugaišau valanda - poliravo, paskui ėmė antspaudus - sąkandžio, viršaus, apačios - antspaudus siųs technikui, kad po savaitės pagamintų karūnėlę (bendras lead time - kazkur mėnuo nuo gydymo praždio iki karūnėlės montavimo) - įsivaizduok kaip gali pasikeisti tas darbas - nuskanuoja dantis ir čia pat atspausdina, ir baigus gydyti šaknį - sumontuoja. O jei sumontuotų išmanųjį dantį - su sensoriais, prijungtą prie interneto - kokios perspektyvos atsiveria?
PS: nemanyk, kad man labai reikia būti svarbiu ir reikšmingu - paėst, išget, apsirenkt, stogas virš galvos, vaikamas padorus išsilavinimas - viskas, nieko daugiau nereiki bomžui

 
3.   Parašė Primrose   2014-10-16 14:15  

Tai jau yra Lietuvoje
Skatmeninis CEREC CAD/CAM protezavimas:

http://www.neodenta.lt/Dantu-protezavimas (nenoriu nieko reklamuoti)

 
4.   Parašė bomzasxxl   2014-10-16 14:30  

Tai va, kaip viskas juda. PS: ir išvengi visokių laukimų ir klaidų - pvz man technikas atsiuntė ne tą kaištį - teko po savaitės vėl ateiti ir pradeti procedūrą iš naujo

 
5.   Parašė lorpak   2014-10-17 11:31  

Vakar kaip tik remontavau dantis - ne pas pačia geriausią dantų gydytoją,




Man asmeniškai nereikia geriausio


....bomzo šneka...

įsivaizduok kaip gali pasikeisti tas darbas - nuskanuoja dantis ir čia pat atspausdina, ir baigus gydyti šaknį - sumontuoja. O jei sumontuotų išmanųjį dantį - su sensoriais, prijungtą prie interneto - kokios perspektyvos atsiveria?


Akivaizdi Droido įtaka.....

...tokio kalibro gydytojas tikrai nedirba su naujausiom technologijomis.... Kam tau naujos technologijos?

Nori vidutinybės savo amate, dirbančios su naujausiomis technologijomis....??? Bomzo-droido hibridas....

 
6.   Parašė C#   2014-10-26 23:59  

Droidas gali didziuotis - bomzas jau jo minjonas. Gales persneket apie techn. prie kaniushnes testuojant vasakniu kanapini.

Kalbant apie dantis, manau kad achujiedniausia technologija butu dantu atauginimas. Biologiskai tas gali but imanoma, man asmeniskai ne taip senai kazkur tarp kapliu buvo pradejes dygt papildomas dantis, teko istraukt nes butu stumes jau esamus. Bet sita techn. iskarto nuzudytu iprasta odontologija, todel jei ir atsiras, taj oj - tikrai negreit pasieks rinka.

 
7.   Parašė Primrose   2014-10-27 20:48  

C#, kiek girdėjau peliukams jau ataugina dantis per bandymus. Pagyvensim pamatysim. Dantys turi daug ligų ir nebūtina taip nusigyventi, iki to kad reikėtų atauginti.

 
8.   Parašė lorpak   2014-10-28 08:33  

C#, odontologija nieko nežudo.... Tave "nužudys" kaina už paslaugą... Jau yra technika, kaip pašalinti kariozines mases neprisilietus prie danties grąžtu...., pasaulyje... Ar mokėsi už 1 danties tokį gręžimą 1000lt? ....abejoju. Implantas su vainikėliu 5000lt. Tokių reikia burnoje bent 12.....pakalkuliuok, kodėl žmones vis dar deda išimamus protezus ir spjauna į technologijas.... Tiksliau būtų pasakyti - technologojos spjauna į juos...

 
9.   Parašė C#   2014-10-28 16:16  

Jau turiu viena implanta su cirkonio vainikeliu (krumini) uz 3k+ litu.

Naujos tech. visada pradzioje brangios kaip ir hi-end aparaturos kaina lenkia iprastine vos ne kartais.

 
10.   Parašė lorpak   2014-10-29 10:33  

Naujos tech. visada pradzioje brangios


....nesutikčiau, bent jau ne visos.... Breketų sistemos tik brangsta, nes pacientų poreikiai estetikai didėja.... Tos technologijos, kur kainą sudaro know how retai atpinga.....