Svetimas prieš Grobuonį - kova dėl žemės

» Dienoraščiai » bomzasxxl
Autorius: bomzasxxl Atnaujintas: 2013-05-24 Komentarai: (10) Kartai: 12918

Štai svarstom vėl įstatymus naujus, kaip žemės užsieniečiams už jokius pinigus neatiduot. Nepaisant to, kad Sąjungoj Europos, nėra savų ir svetimų, mes straipsnių ieškom tobulų, kaip Hansui, Ole, Jacekui, Ivanui neleisti žemės įsigyt.

Prieš daugel metų, kunigaikštis didis - Gediminas - rašė laiškus ir kvietė užsieniečius prie Vilniaus įsikurt. Amatininkų ir pirklių jis laukė rankom išskėstom, žadėjo privilegijų, nuo mokesčių atleist...
O dar vėliau, kai baudžiavą čia panaikino, valstiečiams žemės nedavė jokios, bet leido išsipirkt, už kainą daug didesnę, nei ponams ji kainavo.
Vėliau Smetona Lietuvoj į karą kvietė savanorius, ir už karinius nuopelnus visiems - po sklypą žemės dovanojo; kaip Gediminas kažkada, senais laikais, didikams.

Bet Leninas paskui, sumąstė kurti komunizmą, ir paskelbė, kad žemė turi būt valstiečių - tų kas dirba, ir fabrikai visokie turi būti darbininkų... Nors nepatiko šios idėjos ponams tų laikų, juos greit visus nutildė, ir atėmė jų turtus ir sau pasidalino.
Po to jau Stalinas nuožmus, susitarė su Hitleriu, ir Lietuvą su Lenkija pasidalino. O tuos kur buvo kiek turtingesni, ir savanorius, ir šviesuolius - juos visus - suvarė į vagonus gyvulinius ir išvežė į Sibiro miškus. Ten teko jiems šalčius didžius iškęst, ir malkas kirst, ar dar kitaip vergaut. Dar kolūkius įkūrė, kur pirmininkai, šimtus hektarų valdė ir lažą vertė eit už šimtą rublių.

Valdžia pasikeitė ir vėl, už nuopelnus didžius po sklypą žemės signatarams padalino, o vargšams paprastiems, kur kolūkiuos ilgai plušėjo, paskyrė po hektarus tris, kad karvę, kiaulę sau galėtų užauginti, ir bulvių, morkų su svogūnais galėtų pasisėt. Reforma žemės prasidėjo - grąžino žemę vaikaičiams tremtinių... ir išvadas grąžino... ir leido tuos sklypus mainyt...
Tuo tarpu kolūkių pirmininkai, iš jų už butelį degtinės, vis mainė pajus ir kitus popieriukus, kol tapo jie naujaisiais dvarininkais ir ūkininkais save pasivadino.
Ir vėl iš naujo argumentai jų, kad žemė - tiems kas dirba - turi atitekt, nes maža vis, nes ūkiai stambūs turi būt. O iš tikrųjų, mąsto jie: mums gaila pinigų, kad žemę pirkt, ir anūkams tų, kur sugrįžo iš Sibiro miškų - nėr reikalo brangiau mokėti mokėt, ir taip už dyką gavo... Tiksliau mokėti sutinka, bet nedaug, simboliškai, jie sako - pailginkim draudimą užsieniečiams žemę pirkt, kad žemė dar nebrangtų, gal spėsim prisidurti dar prie savo keleto šimtų hektarų dar dešimtį, gal kitą...
Taip laukia jau visi ilgai - vieni vis nesulaukia kainos padorios, kiti vis laukia kol pirmiesiems nusibos, pasens ir atiduos sklypus už butelius kelis...
Valstybė mūsų neturtinga, skolų didžiausią kuprą velka, nors valdo žemės plotus ji didžius, kuriuos draugai kostiumais pasipuošę, ir pirštais taukinais vairus suspaudę džipų, jau gviešias pusdykiai paimt, ir to dar negana - palaukim sako dar, neįsileiskim svetimų...
O liaudžiai paprastai, kurių senų seneliai - baudžiauninkais dar buvo, ir ponams lažą vilko, giesmes graudžias per radiją ir televiziją vis suokia: neatiduokim žemės už pinigus jokius mes svetimiems... Tik pamiršta, kad už juos nerasi svetimesnio žmogui paprastam. Nei Hansas, anei Jacekas nebus jau svetimesnis.
 
1.   Parašė Darriusk   2013-05-21 09:12  

Gražiai parašyta. Tik sudaromas labai klaidingas įvaizdis, kad žemė dovanota būtent "tremtinių anūkams". Davė ir jiems, taip. Bet "gražinta" ji ir KPSS'ininkams, ir jedinstvennikams ir kitiems savo laiku balsavusiems prieš Lietuvos nepriklausomybę.

Įdomus ir kolkas niekur nenagrinėjamas moralinis tokio gražinimo momentas: nubraukiamas kaip "neteisėtas" vos ne dviejų kartų gyvenimas ir "atstatoma teisybė" gražinant 1939 metų padėtį. Ypač Lietuvoje tai atrodo absurdiškai, nes geras gabalas tos "gražintinos žemės" 1939 metais Lietuvai išvis nepriklausė.

 
2.   Parašė lorpak   2013-05-21 10:35  

Tik pamiršta, kad už juos nerasi svetimesnio žmogui paprastam. Nei Hansas, anei Jacekas nebus jau svetimesnis.


Kas tu būsi, gyvendamas ant svetimos žemės.....?? Bomžas.....

žmogui paprastam.


o kaip jis atrodo, gal gali porą štrichų....?

 
3.   Parašė bomzasxxl   2013-05-21 17:53  

Dariusk - moralinio aspekto, kam grąžinta, ar tai teisinga - nenegrinėju, aspektą kurį norėjau paliesti - ar "teisinga" riboti žemės savinkų teises pasinaudoti savo teise į nuosavybę (pvz parduoti už rinkos kainą), priešpastatant norinčių įsigyti už mažą kainą interesus, kaip aukštesnę vertybę - "žemę tiems kas ją dirba"
Lorpak - jei tu neesi žemės savininkas, tavo padėtis nesikeičia niekaip, nepriklausomai nuo to kas gali pirkti žemę - užsieniečiai ar vietiniai. Jei esi miestietis, tau taip pat jokios įtakos ar rajone žemės savininkas Jacekas ar Jacka. Jei planuoji pirkti, pvz kaip investicinę priemonę, tai gaunasi problema - nes niekas nenori parduoti, taip pat tu nežinai kokia tikroji žemės kaina, nes rinka iškraipyta.
Jei esi savinkas, ir netgi ūkininkais - taip pat problema - nes tavo valdomo turto vertė yra dirbtinai sumažinta.
Kas yra paprasta žmogelis - pora štrichų neišeis, kada nors kitą kartą plačiau nupaišysiu...

 
4.   Parašė Jinelis   2013-05-21 20:01  

Vau, keliu kepure ir lenkiu galva, gerai parasyta...

 
5.   Parašė lorpak   2013-05-21 22:27  

O tu esi kuris? ar šiaip moralinių dilemų gvildentojas....?

O tos žemės Lietuvoje užsieniečiai jau supirkę beveik visuose rajonuose apsčiai.... kur spjausi ten danai, vokiečiai ir net prancūzai kaimo laukuose.... Ir elgiasi su vietiniais, kaip kokie konkistadorai savo laiku.... Įstatymas senai jau apeitas, nebėra ką apeit.... tai viso labo proforma tokiems padūsautojams kaip tu...

 
6.   Parašė bomzasxxl   2013-05-22 08:01  

Jineli, - ačiū.
Lorpak, - nei tas nei tas, nei anas. Kaip x-menai yra žmonės mutantai, taip bomzasxxl yra bomzas mutantas.

 
7.   Parašė lorpak   2013-05-22 08:36  

jasno...

 
8.   Parašė Vall2   2013-06-12 13:49  

Super.

 
9.   Parašė bomzasxxl   2013-06-13 09:07  

Ačiū

 
10.   Parašė bomzasxxl   2014-02-25 19:08  

Džiugu, kad TS patriarchas ir bomzas mato panašiai:
Citata is delfi:
",turėjom Gediminą. Šviesusis lietuvių ir rusėnų karalius kvietėsi normalius užsieniečius vokiečius į Lietuvą, davinėjo jiems žemių naudmenų be mokesčių, vėliau ir į nuosavybę."
http://www.delfi.lt/news/ringas/politics/v-landsbergis-laiskas-lietuvos-sajudzio-kareiviui.d?id=64122890#ixzz2uM2N1DDQ