Ką jau žino Rusija ir ko dar nežino "Lietuvos rytas"?

» Dienoraščiai » indenas
Autorius: indenas Atnaujintas: 2010-10-03 Komentarai: (11) Kartai: 9547
Gaila kad savo "simptomiško" straipsnio pabaigą Edvardas Čiuldė "sudirbo", ne į temą apkaltinęs Nijolę Sadūnaitę neįvardijamo žmogžudžio gynimu, bet portale komjaunimotiesa.lt paskelbtas jo opusas "Ką jau žino Rusija ir ko dar nežino Lietuvos piliečiai?" nusipelno net ir mano komentaro Kaip visada, straipsnio citatas išskiriu kursyvu, o savo mintis parašysiu Normal šriftu (tikiuosi priimsit kaip "normal" ne tik šriftą).

"Esu linkęs drąsiai lažintis dėl to, jog Lietuva naujos atominės elektrinės nepasistatys, tačiau elektros linijos į Vakarus per Lenkiją, užgriebiant Vokietiją, tikrai bus nutiestos tvarkingai ir, kaip sakoma, pačiu laiku. Iš kur toks užtikrintumas, prisimenant, jog Lietuvos ir Lenkijos elektros tilto statybos užmojai jau ne kartą buvo sužlugdyti įvairiais pretekstais?"
Taip, ponas Edvardai Čiulde, bent čia Jūs visiškai teisus. Taip ir bus, nes tai atitinka ekonominę logiką ir bus naudingiausia visoms aplinkinėms šalims, įskaitant Lietuvą, Lenkiją, Švediją bei Rusiją. Bent aš su Tamsta tikrai nesilažinčiau, nes garantuotai praloščiau.

"Rusija metė milijardines (tikrais pinigais) lėšas pastatyti Kaliningrado AE, kurios po kelių metų gaminama elektros energija, kaip jau buvo minėta, bus skirta eksportui, atnešančiam didelių pelnų. Tai reiškia, jog Rusija tikrai žino kažką tokio, ko dar nežino Lietuvos piliečiai - tai reiškia, kad Rusija yra 100 proc. užsitikrinusi, jog Lietuva elektrinės nestatys. Priešingu atveju anos pusės pinigai būtų išmesti tiesiog į balą, o tokios prabangos sau negali leisti net ir tokia didelė valstybė su hipertrofuotais užmojais kaip Rusija. Taigi kyla klausimas – kas Lietuvoje tokias garantijas gali suteikti, kai oficialiame lygyje vyrauja visiškai kitokio pobūdžio retorika? Kas Lietuvoje yra toks įtakingas, kuris iš anksto galėtų garantuoti, jog bus taip, o ne kitaip, kad Lietuva priims sau žalingus, o Rusijai tuo pat metu naudingus sprendimus?"
"ko dar nežino Lietuvos piliečiai" turi būti: "ką dar supranta ne visi Lietuvos piliečiai", "Kas Lietuvoje yra toks įtakingas, kuris iš anksto galėtų garantuoti, jog bus taip, o ne kitaip, kad Lietuva priims sau žalingus, o Rusijai tuo pat metu naudingus sprendimus?" turi būti: "Kas Lietuvoje yra toks įtakingas, kuris iš anksto galėtų garantuoti, jog bus taip, o ne kitaip, kad Lietuva priims ne tik sau, bet ir Rusijai tuo pat metu naudingus sprendimus?"
Tas "įtakinguolis" yra objektyvi ekonominė būtinybė, paremta didžiausios ekonominės naudos regionui išskaičiavimais.

"Dar daugiau - Kaliningrado AE gali būti veiksminga tik tada, jeigu Lietuva pastatys elektros tiltą su Lenkija (pati Lenkija atsisakė suręsti tokį tiltą tiesiogiai su Rusija – garbė šios šalies politiniam elitui!) ir tarpininkaus Rusijos elektros pardavimo verslui."
Jau esu sakęs, kad Rusijai (ir Lietuvai!) naudingiausia būtų eksportuoti Kaliningrado atominės elektrinės energiją į Lietuvą ir per Lietuvą (tiek Rytams, "užpilant" atsivėrusią po Ignalinos AE uždarymo energetinę duobę Smolensko elektros žiede, tiek Vakarams per naująsias Lietuvos elektros jungtis). Žinoma, tos jungtys, iškilus tokiam reikalui, galės dirbti ir "reversiniu" režimu, t.y. importuoti brangią Vakarų elektrą į Lietuvą ir netgi toliau į Rytus (nykstamai maža tikimybė kad brangi elektra tekėtų į pigios elektros kraštus - tiktai kokios nors technogeninės katastrofos Rytuose atveju).
Antroje vietoje pagal naudą Rusijai variantas, kad Rusija padarys tiesioginį elektros tiltą su Lenkija. Čia jau mums būtų tikra katastrofa, nes papildomą galimybę politiškai spausti Lietuvą įgytų abi valstybės - tiek Rusija, tiek Lenkija. Patikėkit, bent jau Lenkija tokio šanso tikrai nepraleis, nes ir dabar nesibodi šantažo!
Ir mažiausiai Rusijai (ir Lenkijai su Lietuva!) naudingas variantas tiesti elektros kabelį iš Kaliningrado srities į Vakarus greta Nord Streamo dujų vamzdžio. Bet tas irgi įmanoma, nors ir brangu - minimas dujotiekis jau tai paliudijo.

"Taigi, prielaida tokia, jog Rusija savo interesus Lietuvoje siekia užtikrinti, tiksliau tariant, yra užsitikrinusi sisteminiu pavidalu, iš visų pusių ir keliais lygiais."
Tik dalis tiesos. Visas tas energetinis šios pasaulio dalies rebusas nėra vien tik Rusijos reikalas. Šitie energetiniai klausimai derinami ir Maskvoje, ir didžiųjų Europos Sąjungos šalių sostinėse, ir jau mažiausiai Vilniuje ar Rygoje. Be jokios abejonės, yra ir bus ir mažųjų šalių politikų papirkinėjimas (ne tik Rusijos pinigais!), bet ne tai svarbiausia. Jau sakiau, svarbiausia - ekonominė būtinybė ir didžiųjų šalių įvairialypių interesų derinimas.

"Taigi galbūt neatsitiktinai vienas iš įtakingiausių prezidentės D.Grybauskaitės patarėjų truputėlį kita proga pažeria tokių išminties perlų, jog mes neva turėtume būti labai suinteresuoti, kad Rusija taptų ekonomiškai klestinčia šalimi."
Nežiūrint E.Čiuldės ironijos, Prezidentės patarėjas šimtu procentų teisus. Tiktai klestinti Rusija ir kitos aplinkinės šalys už ausų ištemps tą vidutinio miesto dydžio šalį, taip vadinamą Lietuvą, iš dabartinio ekonominio liūno. Visokie pompastiškai pristatomi IBM-ai, Barclays-ai rojaus visai tautai tikrai nesukurs

"Galimas daiktas, užklaustas patarėjas paaiškintų, jog šiuose žodžiuose reikia įžvelgti kokią nors įmantrią, nutolusią nuo tikrovės, išsiskaidančią interpretacijų sūkuryje prasmę, tačiau įvykių kontekstas įpareigoja ištartus odiozinio asmens žodžius suprasti jau kone tiesiogiai - beveik kaip raginimą aukotis dėl Rusijos ekonomikos suklestėjimo. Galbūt šitaip išbandoma naujoji užsienio ir vidaus politikos doktrina."
Štai čia jau tikrai debiliškas (arba nupirktas) pareiškimas. Nėra ką daug komentuoti, kaip pasakytų A.Kubilius

"Esą tokio dalyko kaip pilnutinė šalies nepriklausomybė pasaulyje išvis nėra, galima kalbėti tik apie sąlyginę nepriklausomybę, globaliame pasaulyje pilnutinės nepriklausomybės idėja – fikcija, žalingas išsigalvojimas."
Ne "esą", bet "tikrai"! Reikia siekti ne utopinės ir demagoginės "nepriklausomybės" (politinės, ekonominės ar energetinės), bet būtina stengtis suderinti įvairias priklausomybes ir Lietuvoje susikryžiuojančius įvairių šalių interesus pačiu naudingiausiu Lietuvai būdu. Netgi jeigu pavyktų kokiose nors srityse Lietuvai laikinai pasiekti menamą nepriklausomybę, pavyzdžiui sukūrus tobuliausius pasaulyje tam tikro segmento lazerius, vistiek išliks priklausomybė nuo tų lazerių pirkėjų, jų potencialių nukopijuotojų, konkurencingų lazerių atsiradimo ir t.t. Todėl E.Čiuldės prisipažinimas "Neturiu inžinerinio išsilavinimo, taigi mano supratimas apie techninę šio reikalo pusę yra labiau nei miglotas." yra nepilnas: E.Čiuldė dažniausiai "ežiukas migloje" net ir dauguma tų problemų, apie kurias nekukliai jaučiasi kompetentingas kalbėti...

"Paprastai dar tokiais atvejais priduriama, kad svarbiausia žmogus, jo teisės, nepaliaujamas pragyvenimo lygio augimas."
Suprantu "beretinę" (anksčiau vadintą bolševikine ir nacistine) panieką žmogui, suponuojant kad yra vertybių, "aukštesnių" už žmonių materialius bei dvasinius interesus, bet galiu atsakingai patikinti neretai niekus rašinėjantį poną - nėra ir būti negali tokių vertybių! Netgi tokia absoliuti vertybė kaip Dievas egzistuoja tik tol, kol gyvena bent vienas juo tikintis žmogus...

"Štai čia ir plyti didžioji kančia. Kiaulė, gyvenanti savo kiaulišką gyvenimą, yra kiauliškai laiminga. Prisimenantis savo prigimtį žmogus, dėl tokių ar kitų aplinkybių patapęs kiaule, kankinasi, patiria tapatybės konfliktų."
Kiaulė yra žurnalistėlis, iš aukšto lyginantis mąstančius žmones su kiaulėmis Skurdas, neteisė, panieka žmogui ir yra ta didžioji kiaulystė, kuriai tarpti padeda tokie daugiaveidžiai cinikai-rašinėtojai, kaip visokie valatkos, vinokurai ir čiuldės. Didžioji kančia yra tokius skaityti. Bet skaityti būtina, nes tik pažindami Velnią tarp mūsų ir savyje, galėsime jį įveikti.

"Šių eilučių autoriui liežuvio mosikavimas apie tai neužtraukia didesnės rizikos, nes jis yra visai nežymi, įvykių eigos negalinti paveikti figūra, dėl kurios neverta teptis rankų."
Rizikos gal ir neužtraukia, bet atsakomybę tikrai užtraukia. Kol kas ne baudžiamąją...
Kalbėti reikia, bet kalbėti būtina argumentuotai, išmanančiai ir be paniekos Žmogui.
 
1.   Parašė IT17   2010-10-01 17:00  

kas juokingiausia, kad lietuvos ryto vienas is stambiausiu akcininku yra bankas snoras, kurio pagrindiniai akcininkai yra is rusijos....

 
2.   Parašė indenas   2010-10-01 23:50  

Dar pakapsčiau Rusijos "propagandos"

Литва решила принять участие в проекте Балтийской АЭС
22 09 2010 07:29

Всего неделю назад министр энергетики Литвы сообщал, что будет осуществлять свой проект — строительство Висагинской АЭС, однако, похоже, планы могут измениться. Как вчера сообщил сайт Ru.delfi.lt, ЗАО Inter RAO Lietuva (литовская энергетическая компания) вскоре готова подписать договор с представителями РАО ЕЭС и Росатома о том, что станет представлять интересы Балтийской АЭС в отношениях с Польшей и Швецией.

Возможностей для экспорта электроэнергии в эти страны пока нет, но, совместно с РАО ЕЭС, вскоре такое соединение должно быть построено. Балтийская АЭС будет производить 17,2 ТВт электроэнергии в год (в два раза больше, чем необходимо Калининградской области). Около 12-13 ТВт электроэнергии станции собираются экспортировать. К примеру, Литва нуждается в 10 ТВт, а вместе с Эстонией и Латвией в 15 ТВт в год. Первый блок Балтийской АЭС планируют запустить в 2016 году, второй энергоблок — в 2018 году.

 
3.   Parašė Švyturys   2010-10-06 17:19  

Man patinka kai pereiname prie skaičių. Taigi, Baltijos AE per metus pagamins 17,2 TWh (beje, tamstos šaltinis vėl painioja vatus su vatvalandėm), iš kurių pusė reikalinga Kaliningrado sričiai ( <1 mln. gyventojų). Kitą pusę ruošiasi eksportuoti Lenkijai ir Švedijai, ir gal dar net Vokietiją "užkabins". O tuo kas liks nuo šių "nykštukinių" valstybėlių, tai jau tikrai užvers Lietuvą, ir dar Latviją su Estija. Tai kokia išvada? Nestatom VAE? Graudu žiūrėti į visus šituos klapčiukavimus visokiems RAO ir Gazpromams.

 
4.   Parašė indenas   2010-10-07 01:25  

Švytury, gal perskaityk pirma ką rašau prieš komentuodamas. Juodu ant balto tau dėstau, kad Rusijos elektros eksportas iš Kaliningrado į Švediją bei Lenkiją per Lietuvą būtų tik kaip papildomas, atsarginis variantas Kaliningrado atominei elektrinei. Pagrindinis jos statymo tikslas (be žinomų geopolitinių išskaičiavimų) yra užkimšti po Ignalinos AE uždarymo atsiradusią skylę Smolensko elektros žiede.
Jeigu įsivaizduotum kaip dirba elektros žiedai, tai suprastum, kad vyksta dvipusis (pagal poreikį) elektros apsikeitimas/rezervacija tarp visų žiede sujungtų elektrinių. Todėl ir į Lietuvą ir iš Lietuvos teka ir Leningrado, ir Smolensko atominių elektrinių elektra, ir kitų buvusios Sovietijos šalių tame žiede sujungtų visokiausių elektrinių elektra. Gal tau bus naujiena, bet kai po Ignalinos AE laikino sustabdymo reikėdavo vėl ją paleisti, galingą energijos impulsą generuodavo elektrinė, esanti kažkur Sibire...
O dėl klapčiukavimo "visokiems RAO ir Gazpromams" nepergyvenk. Visokias aferas, a la naujoji Visagino elektrinė, dujų terminalas, jų saugykla ir t.t. labai mielai vykdys ir valdžią perėmę socialdemokratai. Nes čia ne tik Atkatai, bet ir galimybė prichvatizuoti dar likusį Lietuvos valstybės žinioje turtą... Tie "raudonieji" dėl tokio "švento" tikslo sukels tokią antirusišką isteriją, kokia konservatoriams nė nesisapnavo Tą, beje, jau matėme ir per LEO LT epopėją. Būsi devintame danguje nuo tokios "retorikos" Tiktai kišenes saugok, jeigu jose dar ką turi........................

 
5.   Parašė Švyturys   2010-10-07 09:59  

Juodu ant balto tau dėstau, kad Rusijos elektros eksportas iš Kaliningrado į Švediją bei Lenkiją per Lietuvą būtų tik kaip papildomas, atsarginis variantas Kaliningrado atominei elektrinei. Pagrindinis jos statymo tikslas (be žinomų geopolitinių išskaičiavimų) yra užkimšti po Ignalinos AE uždarymo atsiradusią skylę Smolensko elektros žiede.

Visai ne. Iš tikrųjų tu juodu ant balto dėstai:
"eksportuoti Kaliningrado atominės elektrinės energiją į Lietuvą ir per Lietuvą (tiek Rytams, "užpilant" atsivėrusią po Ignalinos AE uždarymo energetinę duobę Smolensko elektros žiede, tiek Vakarams per naująsias Lietuvos elektros jungtis)."

Taigi, galingumas - kaip dviems Kaliningrado sritims, o eksportuos vos ne į pusę Europos, ir Visagino AE rinkos neliks nei Lietuvoje, nei kitose šalyse, su kuriomis turime ar turėsime jungtis, todėl Visagino AE ir nebus pastatyta. Tokia buvo mintis, nebeišsiginsi ir nebeišsitrinsi. Kažkada gyreisi kad tris aukštuosius baigei. Leisk atspėsiu: marksizmas, leninizmas, ir demagogija. Ar kurio nors vieno neatspėjau?

 
6.   Parašė indenas   2010-10-07 10:34  

Kaip tik dabar žiūrinėju, todėl iškart ir atsakysiu. Ne tris aukštuosius, bet "tik" du: KTU (tada dar KPI) taikomąją matematiką ir VU (jau Laisvės laikais) - ekonomiką. Tenka sutikti, pirmojoje alma mater buvau priverstas pastudijuoti ir visą tavo minimą "džentelmenišką" marksizmo-leninizmo demagogijos rinkinį
Gal tu baik atsietai nuo kitų žiede esančių elektrinių aritmetiškai sudėjinėti ir atiminėti regiono teravatvalandes? Juk tų teravatvalandžių žiede esančiose elektrinėse su naująja Kaliningrado atomine elektrine visiems ilgam pakaks, nes tame žiede jau statomi ir nauji atominiai reaktoriai, ir kitokios elektrinės. O jeigu dar į žiedą įjungus, kaip tu sakai, pusę Europos... Esmė yra atsiradusio energetinio deficito būtent Baltijos regione papildymas ir elektros kaina (savaime suprantama, rusai dar siekia išvengti Kalinigrado srities energetinės izoliacijos ir siekia jos apsirūpinimo autonomiškumo)! Nes skylę reikia užkimšti ne šiaip bet kokia elektra (tas ir dabar sėkmingai padaryta), bet kuo pigiau gaminama elektra!.. Savaime suprantama, sugebėjusieji pigiausiai pagaminti tą elektrą (dabar tai kėsinasi padaryti rusai Kaliningrade), nusigriebs ir visą jos eksportavimo grietinę... Jeigu tai padaryti bent teoriškai galėtų Visagino atominė elektrinė - vėliavą jiems į rankas ir žygio dainą į lūpas!

 
7.   Parašė elas bandis   2010-10-07 14:50  

http://www.youtube.com/watch?v=PuDkvcUm-gc

 
8.   Parašė Bertas   2010-10-21 22:07  

Indėnai, o kada Lietuvoje bus paskelbta apie planų statyti AE atsisakymą? Ar turi įvykti koks žemės drebėjimas ar kažkas dar rimčiau?

 
9.   Parašė indenas   2010-10-22 01:50  

Bertai, skelbti visuomenei tokių dalykų šiukštu negalima. Kaip tada toliau "įsisavinti" pinigų srautus, tekančius šitų orinių projektų ir strategijų rengimui? Kaip motyvuoti dujų bei elektros tarifų didėjimą, resursams pingant rinkose? Turbūt žinai, kad tos strateginės "statybos" jau įtraukiamos į visa ko didėsiančius tarifus? O kaip liūdnai nūnai pagarsėjusios partijos finansavimas artėjančiam rinkimų maratonui? O kaip konservų prestižas, patiems prisipažinus, kad už šimtus milijonų kabino piliečiams makaronus ant ausų? Ir dar prieš rinkimus! Nea, jokiu būdu! Blefuojama bus iki paskutinio piarščiko paskutinio kraujo lašo...

 
10.   Parašė indenas   2010-10-22 01:51  

Mąstantys žmonės ir taip viską supranta. Pasižiūrėk visą demagogijos seką:
1) Tik tapusi prezidente, D.Grybauskaitė abejoja naujosios atominės reikalingumu;
2) Greitai "paprotinta vietinių" - jau pasidaro karšta jos šalininke ir pareiškia, kad šiame regione rinkos užteks kad ir penkioms atominėms elektrinėms;
3) Arogantiškai, net neleidusi jokių visuomenės bei specialistų diskusijų, atmeta V.Putino "žvalgomąjį" pasiūlymą dėl lietuvių dalyvavimo Kaliningrado AE statybose (dar per mažai Lietuvoje bedarbių-statybininkų?). Tiesa, tą pasiūlymą yra dar laiko priimti iki pat Kaliningrado AE pirmojo bloko statybos pabaigos 2016 m. (nors ir maža tikimybė, kad gudresni neaplenks);
4) Atmeta demagoginį blefuojantį A.Lukašenkos pasiūlymą dalyvauti jų elektrinės statybose (šitas imho teisingas mūsų konservuotų grybų žingsnis), motyvuodama tuo (sic!!!) kad stambios regioninės elektrinės statyti neapsimoka (žaibiškai užmiršusi savo pasažus apie penkias atomines elektrines ir tik ką fantazuotą bendrą kelių valstybių superelektrinės projektą Visagine);
5) A.Sekmokas jau išsitarė, kad "Lietuvos atominė bus tokia, kiek Lietuva pajėgs investuoti", vietoj ankstesnių grandiozinių svaičiojimų;
6) nuolat nukeliama pasakų apie "strateginį investuotoją" atomazga, slepiant po "komercinės paslapties" skraiste
ir t.t., ir t.t., galima vardinti be galo, be krašto.................

 
11.   Parašė drugelis   2010-11-24 02:04  

Nereikia nei EW analizės...