Svarbu: gyv. pajamų mokesčio ir indv.veiklos siūlomi pakeitimai

» Dienoraščiai » artas71
Autorius: artas71 Atnaujintas: 2010-08-24 Komentarai: (5) Kartai: 9111
FINANSŲ MINISTERIJA: skaidriam gyventojų verslui – mokestinės paskatos


Finansų ministerija parengė ir teikia viešai diskusijai Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pakeitimus, kurie skatintų iniciatyvius žmones imtis individualios veiklos, o šiuo metu vykdantiems tokią veiklą su verslo liudijimais pasiūlytų patrauklesnę nei fiksuoti mokesčiai alternatyvą. Toliau skatindama mokesčių iš individualios veiklos mokėjimą tik nuo realiai gaunamų pajamų, ministerija šių pajamų mokesčio tarifą daugumai veiklos rūšių siūlo sumažinti nuo dabar galiojančių 15 iki 5 procentų.Nors fiksuoti mokesčiai gali atrodyti patraukliai dėl savo paprastumo, visgi yra keli su tuo susiję nepatogumai. Visų pirma – tokie mokesčiai turi būti sumokami iš anksto. Antra – fiksuoti mokesčiai nepriklauso nei nuo to, ar ir kiek vykdant veiklą gaunama pajamų bei kiek išlaidų patiriama, todėl, remiantis deklaracijų duomenimis, galima drąsiai teigti, kad dažnas verslo liudijimo turėtojas mokesčių „permoka“, lyginant su realiu pelnu, kurį uždirba iš veiklos pridedami skaičiavimai. Tačiau vis dar nėra populiaru vietoje verslo liudijimo rinktis pažangesnę ir dažnu atveju pajamas labiau atitinkančią mokesčių sumokėjimo formą – kartą per metus deklaruojant pajamas ir sumokant mokesčius nuo realaus veiklos pelno.

Siekdama paskatinti tokį pasirinkimą, o taip pat norėdama padrąsinti turinčius gerą verslo idėją, bet dvejojančius, ar imtis individualios veiklos, Finansų ministerija siūlo pajamoms iš individualios veiklos nustatyti 5 procentų pajamų mokesčio tarifą. Šis tarifas būtų taikomas pajamoms iš gamybos (įskaitant žemės ūkį), prekybos ar daugumos paslaugų teikimo. Nuo 2010-ųjų metų smulkių įmonių uždirbtam pelnui yra taikomas 5 procentų pelno mokesčio tarifas. Nors akcininkams išmokami dividendai apmokestinami papildomai, tačiau jiems, skirtingai nei individualios veiklos pajamoms, nėra taikomos socialinio draudimo bei sveikatos draudimo įmokos, o maksimali tokios įmonės akcininko privalomų mokėjimų našta siekia 24 procentus. Atsižvelgiant į tai, kad individualios veiklos apyvartos beveik visada mažesnės nei smulkių įmonių apyvartos riba, iki kurios taikomos lengvatos (0,5 mln. litų), nustačius individualios veiklos pajamoms 5 procentų pajamų mokesčio tarifą, būtų sudarytos deramos paskatos gyventojams, norintiems vykdyti veiklą nesteigiant įmonės, nes pajamų mokesčio ir socialinio bei sveikatos draudimo įmokų našta sudarytų taip pat beveik 24 procentus realaus veiklos pelno. Primename, kad mokėdamas socialinio draudimo ir sveikatos draudimo įmokas individualios veiklos vykdytojas, skirtingai nuo smulkios įmonės akcininko, įgyja ir atitinkamas socialines garantijas ir teisę į nemokamas sveikatos priežiūros paslaugas, be to, augant veiklos pelnui dėl taikomų įmokų „lubų“, mokesčio našta gali net sumažėti. Pajamų mokesčio tarifo siūloma nekeisti ir palikti šiuo metu galiojantį 15 procentų tarifą vadinamosioms „laisvosioms profesijoms“ (teisininkai, konsultantai, apskaitininkai ir pan.), kadangi tokio pobūdžio veikla yra pakaiti darbo santykiams ir todėl turėtų būti lyginama su pajamų iš darbo santykių apmokestinimu, kad mokesčiai nelemtų dirbtino darbo santykių keitimo civiliniais santykiais. Kartu derėtų priminti, kad nuo šių metų įsigaliojus pajamų mokesčio*, socialinio draudimo ir sveikatos draudimo įmokų skaičiavimo tvarkos pakeitimams, taikomiems visai individualiai veiklai, šiai profesinei veiklai taikoma mokesčių našta ir šiuo metu yra palankesnė nei darbo santykiams. Mokesčio tarifo taipogi siūloma nekeisti ir pajamoms iš nekilnojamojo turto operacijų, jį taipogi paliekant 15 procentų lygyje, kartu siūloma užkirsti kelią dažniems mokestiniams ginčams dėl pajamų iš nekilnojamojo turto operacijų pobūdžio, aiškiai nurodant, kad ši veikla nelaikoma individualia veikla.

Įstatymo pakeitimai - lyginamasis variantas


Atkreipti demėsį į apibrėžimą LAISVOJI PROFESIJA
 
1.   Parašė siaures vejas   2010-08-24 14:01  

aciu artas71 uz info. Klerkai zinoma dirba, bet paprastas klausimas: ar kas nors Lietuvoje galetu pasakyti (ir garantuoti kad jie nesikeis) kokie pajamu, dividentu, kiti mokesciai bus taikomi uz 2011m.? (deklaracijos iki 2012m. geguzes).
Tai apie kokia veikla tuomet galime kalbeti?!

 
2.   Parašė artas71   2010-08-24 18:00  

Aš bandysiu pasakyti: GPM tarifai nedidės tikrai (91,12%), sodros tarifai nedidės beveik tikrai ( 75%).
Gali keistis apmokestinimo bazė - gal būt atsiras tam tikrų išlaidų (yra įstatymo projektai), kurias galima bus įtraukti į sąnaudas.
Pvz.: tam tikras gydymosi išlaidas nurašyti į sąnaudas ir sumažinti pelno mokestį ( gal būt tai bus taikoma ne tik įmonėm bet ir IDV vykdantiems).

 
3.   Parašė Vall2   2010-08-25 10:15  

O ka mokesciu mazinimo klausimu mano Asociacija ?
Turiu omeny, apmokestinima ne tik VMI, bet ir SODROS, nes kaip nekeista, SODROS mokescius mokesi netgi tada, kai pajamu bus nulis, bet Sodra ir VMI, kaip cia pasakius - beveik ta pati kisene.

 
4.   Parašė artas71   2010-08-26 11:34  

Yra tam tikrų teigiamų poslinkių:
1.Pirmą kartą įsidarbinusių Sodros įmokos mažesnės - ne 33,98% o 13,68%:
http://www.sodra.lt/index.php?cid=182&new_id=16182
2.sodros mokesčiuose irgi yra teigiamų pakeitimų indv. įmonių savininkams:
http://www3.lrs.lt/pls/inter2/dokpaieska.showdoc_l?p_id=375917
Nuo 2010 07 01 iki 2011 12 31 individualių įmonių savininkai ir ūkinių bendrijų tikrieji nariai privalomai draudžiami TIK sveikatos draudimu , o pensijų, nedarbo ir ligos bei motinystės/tėvystės draudimu draustis NEPRIVALO, ir įmokų MOKĖTI IRGI NEPRIVALO ( bet gali).

 
5.   Parašė regneo   2010-09-03 18:15  

Keista, bet visi mokesciai individualiai veiklai po truputi grizta i socdemu laikus, kai reikejo moket tik 24 procentus pajamu mokescio. Seniau vienas mokestelis, dabar isskaite per kelis. Kad tik zmogui butu sudetingiau viskas ir atbaidytu paprastus zmogelius ta veikla uzsiimti. Kol konservai bus valdzioje, tol tvarkos nebus.