Verslo ir rinkų naujienos » P.Volcker nusivylęs galutine finansų reformos versija


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2010-07-01 15:53.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=9791


Buvęs ilgametis Amerikos Federalinio Rezervų banko vadovas bei dabartinis šalies prezidento Barako Obamos ekonomikos patarėjas Paul Volcker yra nusivylęs galutine Amerikos finansų sistemos reformos versija, kuri taip pat įgavo jo, kaip šios reformos pradininko pavadinimą.

Remiantis pirmine Amerikos finansų sistemos versiją, kurią buvo pasiūlęs Paul Volcker, bankams būtų uždrausta turėti bei valdyti privačius ir alternatyvius hedge fondus. Tokiu būdu būtų buvusi sumažinta jų prisiima rizika, nes būtent per didelės rizikos prisiėmimas prisidėjo prie kilusios finansų krizės.

Remiantis pasiektu galutiniu kompromisu, bankams bus leidžia iki trijų procentų savo turimo kapitalo investuoti į privačius ir hedge tipo fondus.

Buvęs ilgametis Amerikos Federalinio Rezervų banko vadovas Paul Volcker, kuriam dabar jau yra 82 metai, nesitikėjo kad pradinė jo pasiūlyta finansų sistemos reformos versija bus taip stipriai pakoreguota. Jis yra taip pat siūlęs, kad šalies bankams būtų uždrausta prekiauti finansų rinkose nuosavomis lėšomis.

„Pradinė Paul Volcker taisyklė buvo susijusi su rizikingos prekybos ir investavimo apribojimu. Tačiau galutinė šios taisyklės versija yra susilpninta ir turi daug spragų“ – pareiškė George Mason universiteto finansų profesorius Anthony Sanders.

Lygiai taip pat dėl tų pačių priežasčių kaip ir Paul Volcker buvo nusivylę galutiniu rezultatu ir demokratų senatoriai Carl Levin ir Jeff Merkley.

Bankų lobizmas ir Kongreso simpatizavimas Volstrito nuomonei, bei kai kurių valdžios administratorių bankų pozicijos palaikymas lėmė, kad jų nuomonė nusvėrė Paul Volcker ir kitų griežto reguliavimo šalininkų nuomonę.

Amerikos prezidentas Barakas Obama finansų sektoriaus reformos pradinę versiją kartu su savo ekonomikos patarėju Paul Volcker pristatė dar sausio mėnesį.

Remiantis galutine finansų sistemos reformos versija, Amerikos bankai, įskaitant Goldman Sachs Group ir Citigroup bankus, turės labai daug metų tam, kad sumažintų savo dabar turimas dalis privačiuose ir hedge tipo fonduose.

Prieš porą dienų buvęs ilgametis Amerikos Federalinio Rezervų banko vadovas Paul Volcker yra pareiškęs, kad Kongreso derybininkų vykdomos derybos leidžia tikėtis, kad bus pasiektas konstruktyvus susitarimas dėl galutinės finansų reformos versijos.

Šiuo metu didžiausias hedge fondas pasaulyje priklauso antram pagal didį Amerikos bankui JPMorgan Chase & Co., na o minėtas hedge fondas valdo net 50 milijardų dolerių lėšas.