Verslo ir rinkų naujienos » B.Bernanke pristatė planus susijusius su ekonomikos stimuliavimo nutraukimu


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2010-02-11 11:30.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=9031


Amerikos Federalinis Rezervų bankas gali nutraukti beprecedentes šalies ekonomikos stimuliavimo programas pirmiausia pašalindamas iš finansų sistemos kai kuriuos pinigų srautus ir po to padidindamas bazinę palūkanų normą, pareiškė FED vadovas Ben Bernanke.

Amerikos Centrinis bankas po to kai sumažino bazinę palūkanų normą iki faktiškai nulinės ribos, kovodamas su rimčiausia ekonomikos krize nuo pat Didžiosios Depresijos laikų, į šalies ekonomiką įpumpavo daugiau nei vieno trilijono dolerių vertės lėšas.

Per paskutiniuosius du ketvirčius Amerikos ekonomika pademonstravo akivaizdžius atsigavimo ženklus, nes pradėjo augti, tačiau bedarbystė vis dar išlieka didelė ir šiuo metu siekia 9.7 procentus. Pristatydamas detaliai kaip FED planuoja panaikinti šiuo metu vykdomas ekonomikos palaikymo programas, kurios buvo įdiegtos per krizę siekiant sustabdyti jos gilėjimą, Ben Bernanke davė aiškiai suprasti, kad FED galvoja apie pasitraukimo strategija, kuri yra gerokai išplėtota jau dabar, nors pinigų politikos griežtinimas bus pradėtas vykdyti dar negreit.

„Šiuo metu Amerikos ekonomikai vis dar reikia paramos susijusios su labai lanksčia pinigų politika. Tačiau tam tikru metu Amerikos Federaliniam Rezervų bankui reikės sugriežtinti finansines sąlygas“ – pareiškė FED vadovas Ben Bernanke.

Trečiadienį Amerikos Federalinio Rezervų banko vadovas Ben Bernanke turėjo šalies Kongrese pristatyti FED ekonomikos stimuliacinių planų nutraukimo ir vykdomos pinigų politikos griežtinimo strategija, tačiau susirinkimas dėl gausaus sniego ir sunkių eismo sąlygų Niujorke buvo atšauktas. Tačiau Ben Bernanke turėjo pasiruošęs kalbą ir tam tikras pastabas, kurias ir pateikė žiniasklaidai.

Kai kurie politikai nuogąstauja, kad FED šiuo metu vykdoma agresyvi ekonomikos gaivinimo ir palaikymo politika gali sukelti didelę infliaciją.

Amerikos Federalinio Rezervo banko atstovai yra pasiruošę jau artimiausiu metu padidinti diskonto normą. Tokiu būdu FED parodytų, kad jų nuomone finansų rinkos veikia geriau ir tai būtų gan rimtas signalas, jog netrukus pradės didėti ir bazinė palūkanų norma.

Amerikos Federalinio Rezervo banko atstovai planuoja pašalinti iš finansų rinkų ir ekonomikos pinigų perteklių bei griežtinti šiuo metu vykdomą pinigų politiką, tuo tarpu kai Anglijos Centrinis bankas planuoja dar daugiau įpompuoti pinigų į savo šalies ekonomika, kuri ir toliau išlieka ganėtinai silpna.

Iš Ben Bernanke komentarų rinkos dalyviai sprendžia, kad FED ims anksčiau griežtinti dabar vykdomą pinigų politiką nei Europos Centrinis bankas, kuris pastaruoju metu susiduria su gan rimtomis problemomis, nes kai kurios euro zonos šalys turi labai didelius biudžetų deficitus ir skolas, o tai savo ruoštu silpnina eurą dolerio atžvilgiu.

FED vadovas Ben Bernanke pakartojo, kad jų vykdomos pinigų politikos kryptis ir strategija išlieka nepakitusi, lyginant su ta, kuri buvo paskelbta per paskutinį įvykusį Amerikos Federalinio Rezervų banko posėdį sausio pabaigoje. FED ir toliau įsipareigojo išlaikyti žemą bazinę palūkanų normą neapibrėžtą laikotarpį.

Jis taip pat teigė, kad jo atstovaujamas Amerikos Centrinis bankas gali išbandyti tam tikrus testavimo įrankius sugeriant per didelį kiekį pinigų, kurie buvo įpompuoti į bankinę sistemą, kaip pavyzdžiui atvirkštinius atpirkimo sandorius ir komercinių bankų terminuotus indėlius Centriniame banke, juos panaudojant nedideliais kiekiais, kad paruošti rinkas.

Kadangi dabar vykdomos pigių pinigų politikos griežtinimas vis labiau artėja, FED galėtų imtis rezervų sausinimo operacijų. Rezervų sugėrimas leistų pinigų politikos vykdytojams turėti didesnę kontrolę ties trumpalaikėmis palūkanų normomis, pareiškė Ben Bernanke.

Galų gale, FED padidins palūkanų normą, kurią jis moka už komercinių bankų rezervus laikomus Centriniame banke, tokiu būdu sugriežtindamas labiau pinigų politiką ir pašalindamas pinigų perteklių iš bankų ir tuo pačiu apyvartos.

Amerikos Federalinis Rezervų bankas pastaraisiais metais gerokai išplėtė savo balansą supirkdamas su hipoteka susijusias skolas, ir tai buvo viena iš programos dalių siekiant atgaivinti šalies ekonomiką.

FED vadovas pareiškė, kad artimiausiu metu yra labai mažai tikėtina, kad šios su hipoteka susijusios skolos bus kam nors parduotos. Mažiausiai iki to laiko, kai pinigų politika bus labiau sugriežtinta, na o ekonomikos atsigavimas ir augimas įgaus tvarų pobūdį. Na ir tuomet, kai dar labiau reikės sugriežtinti pinigų politiką, minimos skolos susijusios su hipoteka gali būti parduotos.

Bet kokie tokie pardavimai greičiausiai bus laipsniški, ir rinkos bei rinkų dalyviai gaus daug įspėjimų apie tai.

Amerikos Federalinis Rezervų bankas taip pat sugražins savo plataus masto pagalbos skolinimosi priemones į prieš krizinį lygį. Bus didinama ir diskonto norma bei trumpinama paskolų trukmė, pareiškė Ben Bernanke.

FED pritraukė diskonto normą arčiau federalinių lėšų normos per kreditų krizę, kad paskatintu bankus naudoti tai, kaip trumpalaikį finansavimą.

Prieš krizę diskonto norma buvo vienu procentu didesnė už kredito palūkanų normos išlaidas. Na o dabar ji siekia 0.5 procentus, kai federalinių lėšų norma svyruoja nuo nulio iki 0,25 procentų.

FED vadovas Ben Bernanke mano, kad esant nenormaliai dideliam ir išpūstam FED balansui, kontroliuoti federalinių lėšų normą gali būti sunku.

Pereinamuoju laikotarpiu, Amerikos Federalinis Rezervų bankas greičiausiai vykdys savo politiką per sumokėtų palūkanų už rezervus ir tikslių atsargų kiekio kombinaciją.