JAV investuotojus didžiųjų bankų rezultatai nuvylė

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: Finasta Data: 2010-01-21 10:49 Komentarai: (0)
Trečiadienį Volstryto indeksai smuktelėjo, kai dėl nerimo, kad Kinijoje gali strigti kreditavimas, sustiprėjo JAV dolerio kursas ir pigo žaliavos. Technologijų sektoriaus akcijas žemyn stūmė pigusios bendrovės „IMB" akcijos - jų kaina krito paskelbus sėkmingus ketvirčio rezultatus. Papildomą neigiamą poveikį galėjo suteikti netikėta respublikonų pergalė JAV senatorių rinkimuose vienmandatėje apygardoje. Tai išplėšė iš demokratų daugumos svarbų pranašumą, suteikiantį vieną balsą ateities kovose dėl sveikatos apsaugos reformos ir kitų svarbių klausimų.

„IMB" akcijų nuosmukį sukėlė nerimas dėl ne itin džiugių bendrovės ateities veiklos prognozių, nors įmonės ketvirčio pelnas buvo didesnis nei tikėtasi.

Bankų akcijas nusmukdė didesni nei tikėtasi „Bank of America" ketvirčio nuostoliai ir sumažėjęs „Morgan Stanley" pelnas. Grąžinus palūkanas vyriausybei už suteiktas paskolas „Bank of America" ketvirčio nuostoliai siekia 5,2 mlrd. JAV dolerių, kai tikėtasi - 3,9 mlrd. JAV dolerių. „Morgan Stanley" per ketvirtį uždirbo 617 mln. JAV dolerių pelno, bet tai yra tris kartus mažiau nei tikėtasi. Kito banko „Wells Fargo" pelnas siekė 2,8 mlrd. JAV dolerių, nors laukta, kad jis veiks nuostolingai.

Naujų statybų leidimų gruodį suteikta 653 tūkst. (lapkritį - 589), kai buvo tikimasi, kad jie ūgtels iki 590 tūkst. Tačiau naujų statybų apimtys per šį laikotarpį sumažėjo nuo 580 iki 557 tūkst., kai prognozė siekė 572 tūkst.

Gamintojų kainų indeksas gruodį padidėjo 0,2 proc., kai lapkritį kilo 1,8 proc. tikėtasi, kad jis liks nepakitęs. Bazinė didmeninė infliacija, kuri neįvertina maisto ir energijos prekių kainų pokyčių, nepasikeitė, nors prognozuotas 0,1 proc. didėjimas. Lapkritį ji padidėjo 0,5 proc.

Iždo obligacijų kainos padidėjo, o 10 metų VVP pajamingumas susitraukė 3,69 iki 3,65 proc.

Vakarų Europa

Trečiadienį Vakarų Europos rinkas užplūdo neigiamų naujienų srautas iš JAV - jų investuotojus nuvylė ir per bankų sektorių nuaidėjo prastesni nei tikėtasi „Bank of America" ir „Morgan Stanley" rezultatai. Bankų akcijų kainos Vakarų Europos biržose smuko 1-3,6 proc.

Daugiau neigiamai krypčiai paspirties suteikė Kinijos valdžios įsakymas kai kuriems bankams sausio mėnesį mažinti išduodamų paskolų skaičių. Taip siekiama sulaikyti šalies ekonomikos perkaitimą. Tačiau smarkesnis rinkų nuogąstavimas dėl ekonomikos augimo lėtėjimo lėmė metalų kainų mažėjimą, o Vakarų Europoje kalnakasybos sektoriaus akcijų kainos sumažėjo 4,1 -6,3 proc.

Nedarbo lygis D. Britanijoje per lapkritį sumažėjo nuo 7,9 proc. iki 7,8 proc. O besikreipiančių^^ų gauti bedarbio išmoką skaičius sumažėjo maždaug trigubai daugiau nei tikėtasi, t. y. 15,2 tūkst., kai prognozuota 4,6 tūkst. Nusistovinti darbo rinkos padėtis yra vienas iš rimtesnių ekonomikos atsigavimo požymių, nors 2010 metai dar bus kupini iššūkių.

Azija

Šįryt Kinijos statistikos departamentas paskelbė, kad 2009 m. IV ketv. Kinijos BVP, palyginanti su atitinkamu 2008 m. ketv., padidėjo net 10,7 proc., o per visus 2009 m. ekonomika paaugo 8,7 proc. Dar 2009 m. III ketv. metinis BVP augo 9,1 proc. Kinijos ekonomikos augimas nesunkiai pralenkė Kinijos valdžios užsibrėžtą 8 proc. metinį tempą. Ekonomiką skatino sparčiai atsigaunanti pramonės gamyba, eksportas, mažmeninė prekyba, nekilnojamojo turto rinka. Beje, kartu ir palyginamoji bazė turi tam tikrą efektą, nes 2008 m. IV ketv. Kinijai buvo pakankamai silpnas. Taip pat pranešta ir apie padidėjusį šalies infliacijos lygį -2009 m. gruodžio mėn. metinė infliacija sudarė 1,9 proc., nors dar lapkritį ji siekė 0,6 proc. Todėl Kinijos centrinio banko veiksmai, kuriais siekiama suvaldyti ekonomikos perkaitimą ir neleisti įsibėgėti infliacijai, yra visai suprantami ir tikriausiai jie toliau griežtės. Beveik absoliuti dauguma ekonomistų 2010 m. prognozuoja spartesnį Kinijos BVP augimo tempą.

Vidurio ir Rytų Europa

Rusijos centrinis bankas (RCB) jau 2010 m. antroje pusėje gali padidinti bazines palūkanų normas, teigia banko vadovo pavaduotojas A. Uliukajevas. Rusija vėliau nei kitos šalys įėjo į bazinių palūkanų mažinimo fazę ir vėliau iš jos išeis. RCB atstovas tikėtina, kad kol JAV ir Europos centriniai bankas nepradės palūkanų kėlimo ciklo, tol Rusijos bazinės palūkanos taip pat išliks stabilios. Kita vertus, A. Uliukajevas mano, kad Rusijoje dar yra makroekonominis pagrindas mažinti bazines palūkanų normas pirmoje 2010 m. pusėje, tačiau ar tai bus daroma, neatsakė. Rusijos vyriausybė prognozuoja, kad šalies BVP šiais metais sieks 3,1 proc., tačiau RCB atstovas mano, kad šis rodiklis nebus mažesnis nei 4 proc., o greičiausiai dėl mažos bazės efekto sieks 5 proc. RCB prognozuoja, kad šalies infliacija neturėtų viršyti 7 proc.

Turkijos vartotojų pasitikėjimo indeksas gruodžio mėnesį pakilo iki 78,79 nuo 78,38 punkto lapkritį. Manytina, kad indekso reikšmė, nors šiek tiek ir išaugusi, vis dar yra gana žema. Todėl Turkijos centrinis bankas gali būti ramus, kad bazinės palūkanų normos išliks žemos ilgą laiką.

Bulgarijos nedarbo lygis gruodį padidėjo iki 9,13 proc. (ankstesnį mėnesį siekė 8,66 proc.). Tai didžiausias lygis per trejus metus.

Žaliavos

Vakar „WTI" naftos ateities sandorių kaina „NYMEX" biržoje vėl krito. Tai daugiausia lėmė prastesnės visų rinkų investuotojų nuotaikos ir svarbiausių pasaulio valiutų atžvilgiu gerokai sustiprėjęs JAV doleris. Be to, investuotojai su nerimu laukia šiandien JAV energetikos administracijos turimos pateikti ataskaitos apie naftos atsargų pokytį per praėjusią savaitę. Anot naujienų agentūros „Bloomberg" apklaustų naftos rinkos analitikų, žaliavinės naftos atsargos turėjo išaugti. Bet vakarykštė neoficiali Amerikos naftos instituto pateikta informacija parodė, kad tiek žaliavinės naftos, tiek vidurinio distiliavimo produktų atsargos krito. Tad šiandien, jeigu pasiteisins pastarojo instituto duomenys, naftos kaina gali kilti. Juolab kad šįryt paskelbti Kinijos BVP 2009 m. IV ketv. augimo tempai taip pat turėtų paskatinti geresnę nuotaiką.
 
Dar nėra komentarų