Verslo ir rinkų naujienos » Pensijų kaupimo sistema panaikino nuostolius ir pradeda uždirbti pelno


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2010-01-13 12:36.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=8849


Šių metų sausio 11 dienos duomenimis, pensijų fonduose būsimieji pensininkai jau sukaupė 3,302 mlrd. litų, tai 21 mln. litų daugiau nei per visą Pensijų kaupimo sistemos gyvavimą „Sodros“ pervestos lėšos – 3,281 mlrd. litų. Per penkerius sistemos gyvavimo metus būsimųjų pensininkų valdomas turtas mažėjo tik 2008-aisiais, finansų rinkoms išgyvenant vieną didžiausių krizių per paskutinį šimtmetį.

Skaičiuojama, kad 2009 metais būsimieji pensininkai uždirbo apie 407 mln. litų, o vien per pirmąsias pusantros 2010 metų savaites – dar 42,4 mln. litų.

„Ši data yra labai svarbi ne tik mums, pensijų fondų valdytojams, bet ir visiems, kurie dar abejojo Pensijų kaupimo sistema. Tikimės, kad pagaliau visi supras, kad pensijų kaupimas yra racionalus ir veikiantis mechanizmas, užtikrinantis pajamas senatvėje“, – sakoma Investicijų valdymo įmonių asociacijos pranešime.

Asociacija pabrėžia, kad ateityje tikrai bus laikotarpių, kada rinkos kris ir augs, atitinkamai ir –būsimųjų pensininkų valdomas turtas, tačiau kapitalo rinkų patirtis rodo, kad investuojant ilgam uždirbama teigiama grąža.

2008 m. pabaigoje Vyriausybė nusprendė sumažinti „Sodros“ įmokas į pensijų fondus nuo 5,5 iki 3 proc., o 2009 m. pavasarį – iki 2 proc. Dėl to į būsimųjų pensininkų kaupiamąsias sąskaitas buvo pervesta keliais šimtais milijonų litų mažiau. Šios nepervestos sumos galėjo uždirbti dar didesnę investicinę grąžą.

Pensijų kaupimo sistema sukurta 2003 metais, siekiant išvengti „Sodros“ mokumo krizės po kelių dešimtmečių, kai, remiantis ekspertų prognozėmis, pensininkų skaičius, lyginant su dirbančiaisiais, smarkiai išaugs. Sistema leidžia laisva valia pasirinkusiems dalyvavimą pensijų kaupimo sistemoje dirbantiesiems sukaupti kapitalą papildomai pensijai, kuri būtų mokama šalia gaunamos iš „Sodros“.