Amerikos valdžia nori papildomai apmokestinti šalies bankus

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2010-01-12 23:36 Komentarai: (0)
Amerikos bankinė sistema atlaikė šią rimtą finansų ir ekonominę krizę, tačiau problemos jų dar laukia. Amerikos prezidento Barako Obamos administracija reaguodama į visuomenėje kylantį nepasitenkinimą dėl bankininkų planų vėl išsimokėti rekordines premijas, bei norėdama gauti papildomų pajamų, planuoja sukurti naujus papildomus mokesčius bankininkams.

Rytoj Kongrese yra numatytas Amerikos Kongreso narių ir keturių didžiausių Amerikos bankų vadovų susitikimas ir perklausa, kurios metu Amerikos valdžios atstovai turės proga pabendrauti ir užduoti klausimus bankų vadovams. Susitikimas įvyks prieš pat bankininkams paskelbiant apie planuojamas išmokėti premijas aukščiausio rango vadovams ir prekiautojams biržose.

Amerikos Federalinė indėlių draudimo tarnyba taip pat šiandien nusprendė pateikti pasiūlymą, kurio esmė yra, kad bankai mokėtų didesnes įmokas už turimų indėlių draudimą, jei jų kompensavimo planai skatina rizikos prisiėmimą.

Prezidentas Barakas Obama norėtų, kad naujų mokesčių skirtų bankininkams dėka būtų surinkta iki 120 mln. Dolerių papildomų mokesčių. Pagrindinis tikslas surinkti kažkiek lėšų, kurios iš dalies padengtų valdžios patirtas išlaidas, kuomet ši panaudodama mokesčių mokėtojų pinigus gelbėjo šalies bankus.

Amerikos Federalinės indėlių draudimo tarnybos sukūrtas pasiūlymas dėl to, kad bankai turėtų mokėti didesnes įmokas dėl turimų indėlių draudimo yra tik preliminaraus pobūdžio, ir yra svarstymo stadijoje, todėl galutinis variantas gali netgi pastebimai pakisti. Šiuo metu per artimiausias trisdešimt dienų minimas projektas bus pateiktas visuomenės įvertinimui.

Prezidento Barako Obamos administracijos planas pritraukti papildomai pinigų iš bankų irgi yra tik pradinėje svarstymo stadijoje.

„Prezidentas pažadėjo Amerikos žmonėms, kad bus atgauta didžioji dalis mokesčių mokėtų lėšų, kurios buvo skirtos pagelbėti finansų institucijoms, ir yra laikomos kaip investicija“ – teigiama prezidento administracijos pranešime.

„Mes jau padarėme didelį progresą susijusi su investicijų atgavimu. Na o prezidentas laikydamasis įstatymų nori pasiūlyti būdų, kaip iš bankinio sektoriaus pritraukti papildomai lėšų“ – pranešė prezidento administracijos atstovė.

Kai kurie bankininkams ir finansų institucijoms skirti papildomi mokesčiai gali susilaukti itin didelio visuomenės palaikymo, kuri yra gan stipriai nusiteikusi prieš bankininkus ir jų planuojamas išsimokėti sau dideles premijas.

Amerikos prezidentui Barakui Obamai nepatinka dabartinis bankininkų elgesys, kuomet jie planuoja išsimokėti gan dideles premijas, nors visai dar nesenai daugeliui iš jų grėsė bankrotas, ir tik valdžios veiksmų dėka, kuri panaudojo mokesčių mokėtojų pinigus gelbėdama juos, pavyko išvengti finansų rinkos kracho.

„Aš manau, kad yra labai didelis skirtumas ir atitrūkimas tarp to kas vyksta realioje ekonomikoje ir tai kas yra Volstryte. Nes pavyzdžiui bankininkai kalba apie būtinybę išsimokėti premijas, tuo tarpu smulkaus verslo atstovai niekaip negali gauti paskolų“ – pareiškė Amerikos prezidentas Barakas Obama.

Kai kurie bankai iš Amerikos valdžios gavę paramą jau pilnai ją sugražino, kartu sumokėdami ir palūkanas. Tačiau Amerikos Iždo sekretorius praėjusią savaitę buvo pareiškęs, kad iki galo gali nepavykti susigrąžinti visus pinigus, kurie buvo paskolinti bankams ir didiesiems Amerikos automobilių gamintojams bei draudimo bendrovei AIG.

Kaip minėta šį trečiadienį Amerikos Kongrese įvyks dviejų dienų Amerikos valdžios atstovų ir keturių didžiausių šalies bankų, t.y. Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Morgan Stanley ir Bank of America vadovų susitikimas ir perklausa, kuri taip pat gali paveikti ir įvykius finansų rinkose.
 
Dar nėra komentarų